Σωτήριες παρεμβάσεις από το σωματείο Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣωτήριες παρεμβάσεις από το σωματείο Αντιμετώπιση Παιδικού ΤραύματοςΤρίτη, Οκτώβριος 20, 2015 - 11:59

Το ατύχημα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της παιδικής ηλικίας και μόνο στην Ελλάδα τραυματίζονται ετησίως περίπου 500.000 παιδιά, από τα οποία τα 3.000 μένουν ανάπηρα και 700 χάνουν τη μάχη για τη ζωή.

Η καταπολέμηση αυτής της μάστιγας είναι ο στόχος του σωματείου Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος (ΑΠΤ), που τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει και εξοπλίσει έξι Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας. «Οι τραυματισμοί είναι η πρώτη αιτία θανάτου των παιδιών και το πρόβλημα είναι ότι μέχρι πρότινος δεν υπήρχε στη χώρα η σωστή υποδομή για την αντιμετώπισή τους» λέει στην «Espresso» η πρόεδρος του ΑΠΤ, Νατάσα Βρέκοσι.

Οπως εξηγεί η ίδια, στις περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών, η πρώτη ώρα μετά το ατύχημα είναι κρίσιμη, ιδιαίτερα αν υπάρχει εσωτερική αιμορραγία: «Το παιδί πρέπει να εισαχθεί γρήγορα σε ένα πλήρως εξοπλισμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του, διαφορετικά οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται».

Την τελευταία πενταετία το ΑΠΤ επιδόθηκε σε μια μεγάλη προσπάθεια με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των παιδικών τραυματισμών και την αναβάθμιση της νοσηλείας των παιδιών. Με τη βοήθεια δωρητών πέτυχε να δημιουργήσει νέα ή να εξοπλίσει προϋπάρχοντα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε έξι δημόσια νοσοκομεία (Παίδων Πεντέλης, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ΠΑΓΝΗ κ.ά.).

Στις δράσεις του σωματείου περιλαμβάνονται ακόμα η προσφορά μηχανημάτων σε παιδιατρικά νοσοκομεία, η εκπαίδευση 1.081 γιατρών και νοσηλευτών μέσω ειδικών σεμιναρίων και η ενημέρωση περίπου 36.000 μαθητών και 2.800 εκπαιδευτικών για την πρόληψη των ατυχημάτων.

Σύμφωνα με την κυρία Βρέκοσι, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Στους άμεσους στόχους του σωματείου είναι η δημιουργία και ο εξοπλισμός Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών σε άλλα έξι νοσοκομεία ανά την Ελλάδα (Καραμανδάνειο Πατρών, Νοσοκομείο Κέρκυρας κ.ά.), η ολοκλήρωση της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και η συνέχιση των εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δράσεων.

INFO

Η Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 1995 με έδρα την Αθήνα. Οσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη ή να υποστηρίξουν το έργο του μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2106741933 και 2106740118. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.pedtrauma.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα