Σε δίκη 59 για τη συνδικαλιστική dolce vita της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣε δίκη 59 για τη συνδικαλιστική dolce vita της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗΠέμπτη, Ιούλιος 23, 2015 - 15:55

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας θα καθίσουν 59 κατηγορούμενοι για τη σκανδαλώδη υπόθεση των «χρυσών επιχορηγήσεων» της ΔΕΗ προς το συνδικαλιστικό σωματείο της ΓΕΝΟΠ.

Δεκάδες χιλιάδες ευρώ φέρεται ότι δόθηκαν παρανόμως την τριετία 2008-2011 σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, πολυτελή ταξίδια και δώρα, γεύματα και άλλες παροχές, ενώ στις δαπάνες περιλαμβάνονταν ακόμη και χρήματα που δόθηκαν για... πάρκινγκ μελών της ΓΕΝΟΠ ή συγγενικών προσώπων τους!

Στη μακρά λίστα των κατηγορουμένων της υπόθεσης, οι οποίοι, κατά περίπτωση, θα λογοδοτήσουν για τα κακουργήματα της απιστίας κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, της άμεσης συνέργειας σε απιστία, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και της απάτης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση σε βάρος της ΔΕΗ, περιλαμβάνονται πρωτοκλασάτα ονόματα, πρώην κορυφαία στελέχη της ΔΕΗ, συνδικαλιστές πρώτης γραμμής, μέλη του ΟΚΔΕ (Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων στη ΔΕΗ), καθώς και στελέχη... τουριστικών πρακτορείων.

Οι εμπλεκόμενοι

Ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, ο πρώην αρχισυνδικαλιστής Ρίζος Ρίζος και η κόρη του Χριστιάννα Ρίζου, ο πρώην γενικός γραμματέας του σωματείου Ευάγγελος Μπουζούλας, ο πρώην ταμίας του σωματείου Κωνσταντίνος Κατσαρός, οι πρώην πρόεδροι της ΔΕΗ Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, Αρθούρος Ζερβός και Τάκης Αθανασόπουλος και ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ Κίμων Στεριώτης.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο υπ' αριθμόν 1148/2015 βούλευμα-καταπέλτη του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας (αριθμεί πάνω από 600 σελίδες), το οποίο στέλνει τους 59 συνολικά κατηγορουμένους στο εδώλιο: «Από τον έλεγχο παραστατικών των δαπανών των ετών 2008 έως και 2011, που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα υποβληθέντα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες πολυτελών ταξιδιών, δώρων κ.λπ. ή σε χρήση υπηρεσιών από μη δικαιούχους, καθώς και σε κάλυψη κινητοποιήσεων ή νομικών υπηρεσιών, στρεφόμενων μάλιστα κατά της εταιρίας». Μάλιστα, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας και επισημαίνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα: «Στις πλείστες των περιπτώσεων δεν αναγράφεται επί του παραστατικού ο σκοπός (του ταξιδιού, του γεύματος κ.λπ.) ούτε τα ονόματα των συμμετεχόντων, ώστε να καθίσταται εφικτός ο ουσιαστικός έλεγχος της δαπάνης».

Το βούλευμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση μη έγκρισης της παράνομης, κατά τις δικαστικές Αρχές, δαπάνης προέκυψε από την έρευνα της Δικαιοσύνης ότι αυτή ξεπερνιόταν με... απατηλό τρόπο. Συγκεκριμένα, στο βούλευμα επισημαίνεται: «Σε περιπτώσεις που υπήρξε αντίρρηση έγκρισης της δαπάνης από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και ιδίως τους εκάστοτε διευθυντές της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων, οι οποίοι διενεργούσαν τον πιο πάνω τυπικό έλεγχο, αυτή κάμφθηκε στη συνέχεια με απατηλό τρόπο, με επακόλουθο την πληρωμή της δαπάνης».

Σημειώνεται ότι η έρευνα για την υπόθεση άρχισε το 2011 έπειτα από έγγραφο της τότε υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προς τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στον οποίο παρέδωσε φάκελο με στοιχεία που είχε ζητήσει και λάβει από τη ΔΕΗ. Επρόκειτο για στοιχεία που αφορούσαν την εκταμίευση διαφόρων ποσών από τη ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ και τον ΟΚΔΕ την περίοδο 1999-2010. Την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση διενήργησαν οι εισαγγελείς Ελένη Σίσκου και Αριστείδης Κορέας, ενώ την ανάκριση χειρίστηκε ο πρόεδρος Πρωτοδικών Χρήστος Παπακώστας.

Πολυτελείς δαπάνες και «μελέτες»

Τιμολόγια που αναφέρονται σε πολυτελείς δαπάνες άνω του 1.000.000 ευρώ την περίοδο 2008-2010, δάνειο της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, το οποίο δεν επεστράφη ποτέ, 300.000 ευρώ που δαπανήθηκαν από τη ΔΕΗ για μελέτη η οποία δεν εκπονήθηκε ποτέ και άλλες παροχές περιλαμβάνονται στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση των «χρυσών επιχορηγήσεων» προς τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Μεταξύ των παροχών περιλαμβάνεται ένα εικονικό τιμολόγιο για τη σύνταξη μελέτης ύψους 31.400 ευρώ, για το οποίο κατηγορείται η κόρη του συνδικαλιστή Ρίζου Ρίζου. Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι αρνούνται κάθε κατηγορία και υποστηρίζουν ότι οι παροχές προς τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ήταν απολύτως νόμιμες και δαπανήθηκαν για εκπαιδευτικούς και συνδικαλιστικούς σκοπούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα