Σε αναμονή οι σεισμολόγοι για τα Ρίχτερ στο Κιλκίς

16:58 3/1/2018 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΣε αναμονή οι σεισμολόγοι για τα Ρίχτερ στο ΚιλκίςΤετάρτη, Ιανουάριος 3, 2018 - 16:58

❱❱ Σείεται από τα ξημερώματα της Τρίτης το Κιλκίς και οι δεκάδες δονήσεις, που είναι αισθητές στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ασυνήθιστα μεγάλες αποστάσεις για το σχετικά χαμηλό μέγεθός τους, προκαλούν ανησυχίες στους σεισμολόγους.

Οι δονήσεις γίνονται σε περιοχή με σημαντικά ρήγματα στη σερβομακεδονική

γεωλογική ζώνη, που έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, ακόμα και 7 Ρίχτερ! Το επίκεντρό τους συνδέεται με τους σεισμούς της Ιερισσού το 1932 και της Θεσσαλονίκης το 1978.

Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε 13 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και ήταν μεγέθους 3,9 βαθμών. Ακολούθησαν αρκετές ακόμα, με τη μεγαλύτερη στις 6.24 τα ξημερώματα της Τρίτης, μεγέθους 4,7 βαθμών (το Ευρωμεσογειακό Κέντρο Σεισμών την υπολογίζει σε 5 Ρίχτερ).

Η σεισμική ακολουθία συνεχίστηκε με μικρότερης έντασης δονήσεις. Πρόκειται για επιφανειακούς σεισμούς με επίκεντρο μεταξύ των λιμνών Δοϊράνης και Κερκίνης, κοντά στο Κιλκίς, περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια της Θεσσαλονίκης.

Σε μεγάλη απόσταση

«Στη σερβομακεδονική γεωλογική ζώνη υπάρχουν δεκάδες ενεργά ρήγματα. Ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλη απόσταση, αφενός επειδή ήταν επιφανειακός, αφετέρου λόγω των πετρωμάτων της περιοχής» δηλώνει ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπυρίδων Παυλίδης, που εξηγεί ότι στη σερβομακεδονική ζώνη υπάρχουν ρήγματα τα οποία έδωσαν ισχυρούς σεισμούς τον 20ό αιώνα.

«Πρόκειται για παράλληλα ρήγματα τα οποία κόβουν εγκάρσια τη σερβομακεδονική ζώνη, η οποία εκτείνεται από το Βελιγράδι μέχρι τη Χαλκιδική. Το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό της Τρίτης βρίσκεται κοντά στα ρήγματα του Βαλάντοβο, της Δοϊράνης, του Μπέλες. Πρόκειται για μικρό ρήγμα, μήκους πέντε έως δέκα χιλιομέτρων, που δίνει σεισμούς αυτής της δυναμικότητας, ωστόσο δεν αποκλείεται η ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων» λέει ο καθηγητής.

«Ολη η περιοχή έχει υψηλή σεισμικότητα και έχει δώσει υψηλούς σεισμούς στο παρελθόν. Παρακολουθούμε το φαινόμενο, όμως πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πώς θα εξελιχθεί» υπογραμμίζει ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, συνιστώντας ψυχραιμία. Στην περιοχή επικρατεί ανησυχία αλλά όχι πανικός, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη, που δηλώνει ότι οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

«Ζημιές δεν έχουν αναφερθεί. Κατάλαβα και τον πρώτο σεισμό, ενώ τα ξημερώματα κουνηθήκαμε για τα καλά. Εχουμε ζήσει και μεγαλύτερους σεισμούς, ζούμε σε σεισμογενή χώρα και πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι» καταλήγει ο δήμαρχος Κιλκίς.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα