Ρομπότ κατά του καρκίνου

ΥΓΕΙΑΡομπότ κατά του καρκίνουΤετάρτη, Νοέμβριος 1, 2017 - 18:25

❱❱ Διάγνωση σε ένα δευτερόλεπτο με το επίτευγμα ερευνητών από την Ιαπωνία

Σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο θα μπορούμε στο εγγύς μέλλον να διαγιγνώσκουμε τον καρκίνο χάρη σε ειδικά διαγνωστικά ρομπότ, αν επιβεβαιωθούν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης.

Συνδυάζοντας σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα και τεχνητή νοημοσύνη, Γιαπωνέζοι επιστήμονες έφτιαξαν ένα ρομπότ με την ικανότητα να διακρίνει τους δυνητικά επικίνδυνους από τους καλοήθεις όγκους μέσα σε δευτερόλεπτα!

Οι

δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς με υποψία καρκίνου του εντέρου. Συγκεκριμένα, στο ρομπότ, που είχε «εκπαιδευτεί» έχοντας «διαβάσει» 30.000 σχετικές εικόνες (στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως μηχανική μάθηση), δόθηκαν 306 ενδοσκοπικές απεικονίσεις πολυπόδων του εντέρου από 250 άνδρες και γυναίκες και του ζητήθηκε να απαντήσει ποιοι από αυτούς ήταν κακοήθεις και ποιοι όχι. Χρειάστηκε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να αναλύσει την εικόνα και να δώσει την απάντηση, η οποία ήταν ακριβής σε ποσοστό 94%!

Τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης παρουσιάστηκαν από επιστήμονες του Showa University από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Εβδομάδας Γαστρεντερολογίας (UEG), που πραγματοποιείται στη Βαρκελόνη.

«Η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα ανοίγουν νέους δρόμους στην κατανόηση και στη θεραπεία του καρκίνου» τόνισε η δρ Claire Knight από το Cancer Research UΚ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ενώ ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που υπογράφει τη μελέτη, δρ Yuichi Mori, υπογράμμισε: «Το πιο σημαντικό στη συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μάς επιτρέπει μια ''οπτική βιοψία'' πολυπόδων του εντέρου στη διάρκεια της κολονοσκόπησης. Αυτό πρακτικά θα επιτρέπει στον γιατρό που πραγματοποιεί την εξέταση να αφαιρεί επιτόπου τους αδενωματώδεις (καρκινικούς) πολύποδες, περιορίζοντας τις περιττές πολυποδεκτομές σε πολύποδες που είναι μη νεοπλασματικοί». Πέρα από την αποφυγή περιττών χειρουργείων, με τη συγκεκριμένη μέθοδο οι ογκολόγοι θα λαμβάνουν απάντηση εντός δευτερολέπτου σε κάτι που μέχρι σήμερα απαιτούσε μέρες αναμονής (τα αποτελέσματα μιας βιοψίας χρειάζονται αρκετές μέρες για να βγουν).

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα