Πύρινη κόλαση για τρίτη ημέρα

12:58 2/8/2016 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΠύρινη κόλαση για τρίτη ημέραΤρίτη, Αύγουστος 2, 2016 - 12:57

Περίπου 30.000 στρέμματα πευκοδάσους έχουν καεί στη βόρεια Εύβοια, ενώ κινδύνευσε και η κωμόπολη της Λίμνης

Τελειωμό δεν έχει η πύρινη κόλαση που βιώνει από το μεσημέρι του Σαββάτου η βόρεια Εύβοια. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι φλόγες συνέχισαν χθες για τρίτη ημέρα το καταστροφικό έργο τους, έχοντας ήδη αποτεφρώσει περίπου 30.000 στρέμματα παρθένου πευκοδάσους, ενώ απείλησαν την κωμόπολη της Λίμνης, που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η πτώση της έντασης

των ανέμων και η αλλαγή της φοράς τους δημιούργησαν χθες το πρωί την αισιοδοξία ότι η πυρκαγιά θα μπορούσε να ελεγχθεί μέσα στη μέρα.

Επέστρεψε ο αέρας

Ομως από το μεσημέρι επανήλθαν τα μποφόρ, που έκαναν δύσκολο το έργο των πυροσβεστών και των κατοίκων, ειδικά στο νοτιοανατολικό μέτωπο της φωτιάς, από το χωριό Κατούνια προς τη Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η χθεσινή εικόνα ήταν καλύτερη σε σχέση από αυτή του Σαββατοκύριακου, καθώς το βράδυ βρισκόταν σε ύφεση το δυτικό μέτωπο της φωτιάς, ενώ σε εξέλιξη παρέμενε το ανατολικό μέτωπο, στα βόρεια της μονής.



Οι αδηφάγες φλόγες «έγλειψαν» τη Λίμνη, αλλά αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από την Πυροσβεστική και δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί. Στην περιοχή έσπευσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας, ο οποίος αποδέχθηκε το αίτημα του δημάρχου Χρήστου Καλυβιώτη να κηρυχθεί η Λίμνη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών.

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της πυρκαγιάς, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης εκτίμησε ότι έχουν ήδη καεί περίπου 30.000 στρέμματα δάσους. «Είναι μεγάλη η καταστροφή σε δασικό και ζωικό πλούτο, ευτυχώς όμως δεν υπάρχει απώλεια σε ανθρώπινη ζωή, που είναι το κυριότερο και το κρισιμότερο...» δήλωσε ο κ. Αναγνωστάκης.



Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν χθες συνολικά 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες και 27 βυτιοφόρα (ιδιωτικά και των ΟΤΑ), ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου επιχειρούσαν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα. Επίσης, 10 χωματουργικά μηχανήματα και δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εργάζονταν για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Σε δηλώσεις του ο κ. Τόσκας ευχαρίστησε τους πυροσβέστες για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα