Πέντε βρετανικά πανεπιστήμια κοντά στην πλήρη θεραπεία τoυ HIV

ΡΕΠΟΡΤΑΖΠέντε βρετανικά πανεπιστήμια κοντά στην πλήρη θεραπεία τoυ HIVΔευτέρα, Οκτώβριος 3, 2016 - 19:06

Θεαματική πρόοδο στην ανάπτυξη θεραπείας για τον HIV ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες, μετά την πρώτη κλινική δοκιμή της σε ασθενή, ο οποίος εμφανίζεται τώρα απολύτως «καθαρός» από τον ιό.

Η έρευνα, η οποία διεξάγεται από πέντε κορυφαία πανεπιστήμια της Βρετανίας, με την υποστήριξη του βρετανικού ΕΣΥ, συνδυάζει τη στάνταρ αντιρετροϊκή θεραπεία με ένα νέο φάρμακο, που ενεργοποιεί εκ νέου τον αδρανή HOV,

και ένα εμβόλιο, που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέψει τα προσβεβλημένα κύτταρα. Τα αντιρετροϊκά φάρμακα από μόνο τους είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη διακοπή της αναπαραγωγής του ιού, όχι όμως και στην εξάλειψη της νόσου, γι' αυτό πρέπει να λαμβάνονται ισόβια.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, το νέο σχήμα φαρμάκων δοκιμάστηκε σε 55 ασθενείς και, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα εξετάσεων στον πρώτο ασθενή που ολοκλήρωσε τη θεραπεία, δεν ανιχνεύονται πλέον ίχνη του ιού στο αίμα του.

Επανεμφάνιση

Ομως, ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι η νέα θεραπεία να χαρακτηριστεί επιτυχής, καθώς ο ιός έχει επανεμφανιστεί πολλές φορές κατά το παρελθόν σε ασθενείς που είχαν χαρακτηριστεί «θεραπευμένοι».

Επιπλέον, το γεγονός ότι στο νέο φαρμακευτικό σχήμα συμμετέχουν και αντιρετροϊκά φάρμακα δεν μπορεί να δημιουργήσει βεβαιότητα στους επιστήμονες ότι ο ιός έχει πράγματι εξαλειφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα ευρήματα δημιουργούν αισιοδοξία. «Πρόκειται για μία από τις πρώτες σοβαρές προσπάθειες για πλήρη θεραπεία του HIV. Διερευνούμε την πραγματική πιθανότητα θεραπείας του ιού HIV. Είναι μεγάλη πρόκληση και είναι ακόμα νωρίς, αλλά η πρόοδος είναι αξιοσημείωτη» δήλωσε ο Μαρκ Σάμιουελς, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υποδομών Κλινικών Ερευνών.

Ο HIV έχει την ικανότητα να κρύβεται από το ανοσοποιητικό σύστημα σε αδρανή κύτταρα, όπου ακόμα και οι πιο σύγχρονες διαγνωστικές εξετάσεις δεν μπορούν να τον εντοπίσουν, με αποτέλεσμα να αντιστέκεται στη θεραπεία. Στόχος της θεραπείας είναι να ξεγελάσει τον ιό να βγει από την «κρυψώνα» του και εν συνεχεία να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να τον αναγνωρίσει και να του επιτεθεί.

Π. ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα