Παράνομα τα Χριστούγεννα στο Μπρουνέι

ΚΟΣΜΟΣΠαράνομα τα Χριστούγεννα στο ΜπρουνέιΤετάρτη, Δεκέμβριος 23, 2015 - 14:02

Με πενταετή ποινή φυλάκισης κινδυνεύουν όσοι τα γιορτάσουν. Ανάλογα μέτρα και στο Τατζικιστάν

Παράνομα κήρυξε τα Χριστούγεννα ο σουλτάνος του Μπρουνέι στο κρατίδιό του, με αποτέλεσμα όποιος τα γιορτάσει, παραβιάζοντας τη διαταγή, να κινδυνεύει ακόμα και με πενταετή ποινή

φυλάκισης.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Η μουσουλμανική συντηρητική χώρα της νήσου Βόρνεο υπογράμμισε ότι η ποινή θα ισχύσει ακόμη για εκείνους που αποστέλλουν χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες ή φοράνε αγιοβασιλιάτικα σκουφιά. Οι μη μουσουλμάνοι επιτρέπεται να γιορτάσουν τη χριστιανική γιορτή υπό την προϋπόθεση να το κάνουν εντός των κοινοτήτων τους και αφού προηγουμένως ενημερώσουν τις αρμόδιες Αρχές.

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο σουλτάνος του Μπρουνέι υπενθύμισε την ισχύ του διατάγματος που εκδόθηκε πριν από έναν χρόνο, για να γίνει νόμος του κράτους τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2015, για την απαγόρευση του εορτασμού των Χριστουγέννων στη χώρα του. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Θρησκευτικών Υποθέσεων, οι μουσουλμάνοι που θα συλληφθούν απειλούνται με ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Νωρίτερα, το συμβούλιο των ιμάμηδων είχε εξηγήσει με απόφασή του ότι οι υπερβολικές και ανοιχτές εορταστικές εκδηλώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μιμητισμό, «τραυματίζοντας» την πίστη των μουσουλμάνων, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 65% του πληθυσμού των 420.000 κατοίκων του Μπρουνέι, ενώ παράλληλα είχε υπενθυμίσει ότι θρησκευτικά σύμβολα, όπως σταυροί, κεριά, χριστουγεννιάτικα δένδρα, τραγούδια, ευχές, στολισμοί, ήχοι και ενδύματα, έχουν τεθεί εκτός νόμου.

Χριστουγεννιάτικα δέντρα, εορταστικά δείπνα και δώρα απαγορεύτηκαν επίσης στα σχολεία του Τατζικιστάν. Το υπουργείο Παιδείας της μουσουλμανικής χώρας έθεσε εκτός νόμου τη χρήση πυροτεχνημάτων, τα δώρα και τους εράνους σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

«Οχι» και στον στολισμό

Σχολεία και πανεπιστήμια απαγορεύεται επίσης να στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα, "φυσικά ή τεχνητά". Από το 2013 απαγορεύεται η διοργάνωση πρωτοχρονιάτικων ρεβεγιόν, ενώ εκτός νόμου έχει τεθεί και ο... Άγιος Βασίλης αφού δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται σε καμία εορταστική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης. Σε ό,τι αφορά την Πρωτοχρονιά, θα τοποθετηθεί στην πρωτεύουσα Ντουσαμπέ, ένα έλατο, αλλά θα το απομακρύνουν αμέσως μετά το νέο έτος.

Το 2007 το Τατζικιστάν υιοθέτησε επίσης έναν νόμο που απαγορεύει τον δημόσιο εορτασμό των γενεθλίων ενώ περιορίζει και τον αριθμό των προσκεκλημένων σε γάμους και κηδείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα