Πάνω από 4,4 δισ. τα «φέσια»

ΠΟΛΙΤΙΚΗΠάνω από 4,4 δισ. τα «φέσια»Δευτέρα, Μάιος 25, 2015 - 17:31

Ασφυκτική κατάσταση στην αγορά προκαλούν οι οφειλές του Δημοσίου, αφού τα χρωστούμενα σε προμηθευτές ξεπερνούν τα 4,4 δισ. ευρώ! Την ίδια ώρα, εκατοντάδες έργα, οδικά, σιδηροδρομικά, λιμενικά κτλ. βρίσκονται στον «αέρα» (και απλήρωτα), κάτι που θέτει σε άμεσο κίνδυνο πόρους ύψους 1 δισ. από το παλιό ΕΣΠΑ.

Καθημερινός άλλωστε είναι ο πονοκέφαλος εξεύρεσης πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία. Τις επόμενες ημέρες πρέπει να έχουν βρεθεί 2,3 δισεκατομμύρια για τις συντάξεις στις 29 Μαΐου

και τις 2 Ιουνίου, αλλά παραμένει άγνωστο αν το υπουργείο Οικονομικών θα βρει τα περίπου 900 εκατ. ευρώ, ώστε να τα δώσει στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το πρώτο τρίμηνο του έτους τα Ταμεία παρουσιάζουν πρωτογενές έλλειμμα 349 εκατ. ευρώ, από πρωτογενές πλεόνασμα 798 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Είναι περισσότερα

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου έχουν διογκωθεί και ξεπερνούν τα 4,4 δισ., εξαιτίας της εσωτερικής στάσης πληρωμών. Στην πραγματικότητα όμως οι οφειλές του Δημοσίου είναι μεγαλύτερες, διότι σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται εκείνες των τελευταίων 90 ημερών, διάστημα κατά το οποίο επιδεινώθηκε η κατάσταση της οικονομίας.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, το κράτος χρωστάει σε προμηθευτές του:

• Αμεσες οφειλές υπουργείων 274 εκατ. ευρώ.

• Οφειλές Τοπικής Αυτοδιοίκησης 319 εκατ. ευρώ.

• Οφειλές Ταμείων 2,008 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,38 δισ. οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ και 382 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

• Οφειλές νοσοκομείων 903 εκατ. ευρώ.

• Οφειλές νομικών προσώπων 237 εκατ. ευρώ.

• Εκκρεμείς επιστροφές φόρων 688 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η αγορά έχει επιβαρυνθεί με επιπλέον 717 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2015, σε σχέση με το ποσό που χρωστούσε το Δημόσιο στα τέλη του 2014.

Μέσα σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι τεράστιες καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ, που γονατίζουν τις επιχειρήσεις, καθώς φτάνουν ακόμη και τα τέσσερα χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στη ΔΟΥ Αιγίου ο μέσος χρόνος για την επιστροφή του ΦΠΑ φτάνει τις 1.420 ημέρες, ενώ στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ο μέσος χρόνος είναι 1.147 ημέρες.

Ελενα Σολωμού

Keywords
Τυχαία Θέματα