Παυσίπονα διαφορετικού «φύλου»

19:57 2/7/2015 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΠαυσίπονα διαφορετικού «φύλου»Πέμπτη, Ιούλιος 2, 2015 - 19:51

Μια νέα γενιά παυσίπονων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες και τη γονιδιακή δομή του οργανισμού στον οποίο καλούνται να δράσουν, θα παραχθούν με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα που διαπιστώνουν ότι ο πόνος γίνεται αισθητός με διαφορετικό τρόπο σε άτομα διαφορετικού φύλου. Πρώτη φορά οι ερευνητές απέδειξαν σε μια πρωτοποριακή κλινική μελέτη ότι αυτό οφείλεται

στον ίδιο τον μηχανισμό μεταβίβασης της αίσθησης του πόνου, που είναι εντελώς διαφορετικός σε γυναίκες και άνδρες.

Κατέρριψαν έτσι την έως σήμερα αποδεκτή στον επιστημονικό κόσμο άποψη ότι ο διαφορετικός βαθμός αντοχής ανδρών και γυναικών στον πόνο, όπως και η συχνότερη εκδήλωση χρόνιων πόνων στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, οφείλεται αποκλειστικά στο ορμονικό υπόβαθρο του οργανισμού ατόμων διαφορετικού φύλου, στο οποίο αποδιδόταν η κατά κοινή πεποίθηση μεγαλύτερη «ανθεκτικότητα» των γυναικών στον πόνο (αντιστοίχως ερμηνευόταν και το πώς αντεπεξέρχονται στους πόνους της γέννας, οι οποίοι κατέχουν το ανώτατο όριο στη σχετική κλίμακα). Οι ερευνητές του πανεπιστημίου McGill του Καναδά, υπό τον καθηγητή Τζέφρι Μογκίλ, μελέτησαν σε πειράματα με αρσενικά και θηλυκά ποντίκια τη διαδικασία μεταβίβασης του μηνύματος του πόνου στον εγκέφαλο.

Η φλεγμονή

Διαπίστωσαν ότι στα αρσενικά ποντίκια η νευροδιαβίβαση του πόνου από τη φλεγμονή που τον προκαλεί στον εγκέφαλο γίνεται μέσω των δενδριτικών αντιγονο-παρουσιαστικών κυττάρων του ανοσοποιητικού, που ονομάζονται μικρογλοιακά - τα μικρότερα σε μέγεθος κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Αντιθέτως, στα θηλυκά ποντίκια η μεταβίβαση διά του νευρικού συστήματος γίνεται μέσω ενός διαφορετικού τύπου κυττάρων, των αντιγονοειδικών λεμφοκυττάρων, των λεγόμενων Τ-κυττάρων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Neuroscience». Παρεμβαίνοντας στη λειτουργία των μικρογλοιακών κυττάρων, διαπίστωσαν ότι κατόρθωναν να σταματήσουν τη μεταβίβαση του πόνου μόνο στα αρσενικά ποντίκια.

Ετσι η ομάδα του δρος Μογκίλ ανέτρεψε και την έως σήμερα κρατούσα άποψη ότι η διαβίβαση του «μηνύματος» του πόνου γίνεται πάντα μέσω των μικρογλοιακών κυττάρων. «Επί 15 χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα μικρόγλοια ρυθμίζουν την ένταση του πόνου, αλλά αυτό οφειλόταν στο ότι χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά αρσενικά πειραματόζωα» εξηγεί ο δρ Μογκίλ. Τα προοριζόμενα «για εκείνον» και «για εκείνην» παυσίπονα αναμένεται ότι δεν θα καθυστερήσουν να φτάσουν σε στάδιο εμπορικής παραγωγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα