Οριστική (;) θεραπεία για το AIDS

17:49 4/5/2017 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΟριστική (;) θεραπεία για το AIDSΠέμπτη, Μάιος 4, 2017 - 17:49

Ερευνητές αφαίρεσαν με γονιδιακή τροποποίηση τον ιό από το DNA των κυττάρων σε ποντίκια

Πιο κοντά στην ανακάλυψη θεραπείας για το AIDS βρίσκονται οι επιστήμονες, οι οποίοι απέδειξαν ότι μπορούν να «ψαλιδίσουν» και να ξεφορτωθούν τον ιό από τα μολυσμένα κύτταρα με μια μέθοδο που τους γεννά ελπίδες ότι θα έχει οριστικό αποτέλεσμα, αφού δεν θα του επιτρέπει να επιστρέφει.

Οι ερευνητές του Lewis Katz

School of Medicine του πανεπιστημίου Temple στις ΗΠΑ, επιστρατεύοντας την τεχνολογία της γονιδιακής τροποποίησης (gene editing), αφαίρεσαν τον ιό HIV από το DNA των κυττάρων σε ποντίκια, στα οποία είχε προηγουμένως γίνει μεταμόσχευση ανθρώπινων ανοσοκυττάρων τα οποία είχαν μολυνθεί με τον ιό.

Το τελευταίο αυτό πείραμα, στο οποίο επικεφαλής ήταν ο δρ Wenhui Hu, αποτελεί συνέχεια του σχετικού ερευνητικού έργου της ομάδας του, η οποία έχει καταφέρει στο παρελθόν να σβήσει τον ιό HIV-1 από το γονιδίωμα των περισσότερων ιστών. «Αυτή η νέα μας έρευνα είναι πιο ενδελεχής» σχολίασε ο δρ Hu, προσθέτοντας ότι μπόρεσαν τόσο να επιβεβαιώσουν τα δεδομένα από την προηγούμενη δουλειά τους όσο και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής της γονιδιακής τροποποίησης.
«Δείξαμε ότι η στρατηγική είναι αποτελεσματική σε δύο επιπλέον μοντέλα ποντικών: το ένα με οξεία μόλυνση των κυττάρων του και το άλλο με χρόνια ή υφέρπουσα φλεγμονή των ανθρώπινων κυττάρων» διευκρίνισε.

H πρωτεΐνη Cas9

Η νέα τεχνική, η οποία ονομάζεται Crispr/Cas9, στοχοποιεί τον γονιδιακό κώδικα του HIV, ο οποίος διεισδύει στα κύτταρα. Οι επιστήμονες παίρνουν την πρωτεΐνη Cas9 και τη μετατρέπουν έτσι ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει τον κώδικα του ιού.
Στη συνέχεια, το αίμα αφαιρείται από τον ασθενή (το ποντίκι σε αυτή την περίπτωση) και η πρωτεΐνη προστίθεται για να εντοπίσει το DNA του HIV στα ανοσοκύτταρα. Οταν το καταφέρνει, απελευθερώνει ένα ένζυμο, το οποίο αφαιρεί τη γονιδιακή αλληλουχία, όπως ένα ψαλίδι θα έκοβε ένα κομμάτι κορδέλας. Τα υγιή τροποποιημένα κύτταρα μεταγγίζονται, στη συνέχεια, στον ασθενή.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αντικαθιστώντας με αυτόν τον τρόπο μόλις το 20% των ανοσοκυττάρων με γενετικά τροποποιημένα είναι αρκετό για να θεραπεύσουν τη νόσο. Η ερευνητική ομάδα τώρα ελπίζει ότι θα μπορέσει να συνεχίσει με πειράματα σε πρωτεύοντα θηλαστικά (πιθηκοειδή) και τελικά σε ανθρώπους. Οσον αφορά τους ανθρώπους, όπως αναφέρει η βρετανική «Telegraph», εκτιμούν ότι το πείραμα μπορεί να ξεκινήσει πριν από το 2020.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα