Οπτικές ίνες θα σκανάρουν τον οργανισμό

ΥΓΕΙΑΟπτικές ίνες θα σκανάρουν τον οργανισμόΣάββατο, Μάρτιος 29, 2014 - 11:45

Επανάσταση στη διάγνωση των ασθενειών θα φέρει η καινοτομία ερευνητών που δημιούργησαν «καλώδια» από οπτικές ίνες, τα οποία είναι τόσο λεπτά, ώστε μπορούν να περνούν μέσα στις φλέβες και να εντοπίζουν τις ασθένειες από τις οποίες μπορεί κανείς να πάσχει. Το συγκεκριμένο είδος οπτικών ινών χρησιμοποιεί ένα νέο είδος χημικών αισθητήρων, είναι πολύ εύκαμπτο, ενώ το πάχος τους δεν ξεπερνά εκείνο μιας ανθρώπινης

τρίχας. Ετσι, μπορούν να κάνουν αναλύσεις αίματος και να εντοπίζουν με ακρίβεια τα επίπεδα της χοληστερόλης, καθώς και διάφορες μολύνσεις που μπορεί να έχουν περάσει στον ανθρώπινο οργανισμό.


Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Daily Mail», με αυτόν τον τρόπο οι οπτικές ίνες θα δημιουργούν ένα «εργαστήριο» στο εσωτερικό των φλεβών, σχεδόν με τον τρόπο που το κάνει το «εργαστήριο-μικροτσίπ», που έχει ήδη κατασκευαστεί εδώ και αρκετό καιρό προκειμένου να εμφυτεύεται στον οργανισμό. Μάλιστα, η χρήση τους θα μειώσει κατά πολύ το κόστος των εξετάσεων που γίνονται στα εργαστήρια νοσοκομείων και κλινικών, καθώς δεν θα είναι απαραίτητα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα. Επίσης, αυτό σημαίνει ότι όσοι εξετάζονται, θα έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα άμεσα και όχι έπειτα από αναμονή ημερών.


Οι οπτικές ίνες εισάγονται απευθείας μέσω των αιμοφόρων αγγείων και στέλνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, ενώ η ταχύτητα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα «καλώδια» είναι επικαλυμμένα με οξείδιο του γερμανίου, το οποίο τα κάνει ανακλαστικά. Οι πρώτες δοκιμές της νέας τεχνολογίας έδειξαν ότι μπορεί να εντοπίσει τα μικροσκοπικά μόρια με συγκεντρώσεις που δεν ξεπερνούν τα 2 νανογραμμάρια ανά λίτρο, ποσότητα που ισοδυναμεί με ελάχιστη ποσότητα αλατιού σε πισίνα 25 μέτρων.


Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει επίσης ότι η νέα τεχνολογία θα βοηθήσει και τους ανθρώπους που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η πρόσβαση σε διαγνωστικά κέντρα είναι δύσκολη και χρονοβόρα, με αποτέλεσμα όταν πρέπει να γίνουν εξετάσεις να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Keywords
Τυχαία Θέματα