Οι μικρές θεές του Νεπάλ που ζουν στην αιχμαλωσία

ΚΟΣΜΟΣΟι μικρές θεές του Νεπάλ που ζουν στην αιχμαλωσίαΤρίτη, Ιούνιος 17, 2014 - 14:33

Στις περισσότερες γωνιές του κόσμου οι θεότητες είναι άυλες συμβολικές μορφές. Στο Νεπάλ ωστόσο οι θεότητες ζουν και αναπνέουν ως προεμμηνορυσιακά κορίτσια τα οποία θεωρούνται η ενσάρκωση της θεάς Κάλι. Οι κουμάρι, δηλαδή οι παρθένες όπως αποκαλούνται στα νεπαλέζικα, από τη στιγμή που επιλέγονται για να επιτελέσουν αυτόν τον ρόλο περνούν ένα αυστηρό

τεστ 32 σταδίων, προκειμένου να αναβαθμιστούν στο επίπεδο των αθάνατων και να προστατεύουν τους πιστούς από το κακό. Το στάτους αυτό όμως, το οποίο είναι πολύ τιμητικό για τις οικογένειές τους, επειδή τους δίνεται σε ιδιαίτερα τρυφερή ηλικία, αλλάζει ολόκληρη τη ζωή τους.

Ο κλήρος πέφτει κατά κανόνα σε κοριτσάκια που διαθέτουν χρυσαφένια επιδερμίδα και δεν έχουν τραυματιστεί ποτέ, καθώς προϋπόθεση για την ανακήρυξη μιας ανήλικης σε θεότητα είναι να μην έχει χυθεί σταγόνα αίμα από το σώμα της.

Φυλακισμένες

Τα κορίτσια αυτά αναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια τους και να εγκατασταθούν σε ναούς, από τους οποίους μπορούν να βγουν μόνο όταν το επιβάλλουν οι λατρευτικές ανάγκες και οι διάφορες τελετές, στις οποίες είναι οι πρωταγωνίστριες. Θεωρούνται, δε, τόσο ιδιαίτερες που δεν τους επιτρέπεται καν να περπατούν και τις κουβαλούν συνεχώς πάνω σε άρματα, θρόνους ή στα χέρια των πιστών. Αυτό πρακτικά έχει αποτέλεσμα πολλά από τα κορίτσια να μαθαίνουν να περπατούν αφού τους έρθει για πρώτη φορά περίοδος, οπότε παύει να ισχύει το στάτους της θεότητας. Επίσης, δεν τους επιτρέπεται να πηγαίνουν στο σχολείο ή να κάνουν οτιδήποτε άλλο σε κοινή θέα. Οι συνολικές έξοδοί τους για κάθε χρόνο ανέρχονται σε 13. Η περίοδος γι' αυτά τα κορίτσια σηματοδοτεί ένα είδος ελευθερίας ή μάλλον την επιστροφή στην κανονική ζωή. Αφού περάσουν από το δωδεκαήμερο τελετουργικό που ονομάζεται Gufa, αφήνουν οριστικά πίσω τους τον ναό και καλούνται να συνηθίσουν στον τρόπο ζωής των κοινών θνητών. Τότε ξεκινάει μια νέα διαδικασία, αφού πρέπει να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο σε ό,τι αφορά την εκπαίδευσή τους αλλά και να βρουν σύζυγο, πράγμα δύσκολο, καθώς οι θρύλοι θέλουν τους άνδρες που παντρεύονται κουμάρι να πεθαίνουν νωρίς.

Keywords
Τυχαία Θέματα