Οι «Μαγεμένες» γύρισαν πάλι στο σπίτι τους

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟι «Μαγεμένες» γύρισαν πάλι στο σπίτι τουςΠέμπτη, Αύγουστος 27, 2015 - 17:01

Οι «Μαγεμένες» επέστρεψαν στην πατρίδα τους, 151 χρόνια μετά την αρπαγή τους από τον Γάλλο παλαιογράφο Emmanuel Miller το 1864! Τα αντίγραφα των «Καρυάτιδων» της Θεσσαλονίκης βρίσκονται πλέον στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η προετοιμασία του χώρου όπου θα εκτεθούν στο πλαίσιο της επετειακής 80ής ΔΕΘ

-χωρίς ξεχωριστό εισιτήριο- βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υστερα από 14 μήνες προσπάθειας, ο εκθεσιακός φορέας έφερε εις πέρας τη δύσκολη αποστολή και υποδέχτηκε τις «Μαγεμένες» στη γενέθλια πόλη τους, ώστε να τις προσφέρει στο κοινό της 80ής ΔΕΘ. Τα τέσσερα αμφίπλευρα γλυπτά (Μαινάδα, Νίκη, Διόνυσος, Αύρα, Αριάδνη, Διόσκουρος, Λήδα, Γανυμήδης), που χρονολογούνται στα τέλη του 2ου αι. μ.Χ., θα κοσμούν το περίπτερο 3. Οταν αποφασιστεί από την Πολιτεία σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς το σημείο όπου θα τοποθετηθούν, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας θα τα χαρίσει στην πόλη.

Κόστος 150.000 ευρώ

Οπως γνωστοποίησε χθες η ΔΕΘ-Helexpo, το συνολικό κόστος για τα αντίγραφα, που φιλοτεχνήθηκαν στα εργαστήρια του Μουσείου του Λούβρου, το οποίο έχει τα αυθεντικά γλυπτά, ήταν 150.000 ευρώ. Σε αυτό συνέδραμαν επίσης το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η ΟΛΘ Α.Ε. και η ΕΥΑΘ Α.Ε. Μάλιστα το λιμάνι θα «υιοθετήσει» μία από τις «Μαγεμένες».

Τη σχέση της ΔΕΘ-Helexpo με τον πολιτισμό επισήμανε ο πρόεδρος της εταιρίας Τάσος Τζήκας, εξηγώντας πως ο εκθεσιακός φορέας είχε παρακολουθήσει τις δύο προηγούμενες αποτυχημένες απόπειρες έλευσης των «Μαγεμένων» και ήθελε με τη σειρά του να συμβάλει στο φιλόδοξο εγχείρημα. Παράλληλα, με δεδομένη την περσινή υψηλή επισκεψιμότητα της 79ης ΔΕΘ, η εταιρία αναζητούσε έναν τρόπο για να καταστήσει τη φετινή επετειακή διοργάνωση ακόμη περισσότερο ελκυστική.

Συγκινητική χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, τονίζοντας ότι η Εκθεση επιστρέφει την αγάπη του κόσμου ως μέρισμα χαράς στην πόλη. Εξήγησε δε πως ο εθνικός εκθεσιακός φορέας συνεχίζει την παράδοση προσφοράς στον πολιτισμό, αναφερόμενος ενδεικτικά στο γλυπτό Ζογγολόπουλου στην είσοδο της Εκθεσης, το οποίο είναι ιδιοκτησία της ΔΕΘ-Helexpo.

Keywords
Τυχαία Θέματα