Οι ενδείξεις και τα σημάδια για να απευθυνθείτε στον ειδικό

14:57 3/4/2017 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΨυχανάλυσέ τοΟι ενδείξεις και τα σημάδια για να απευθυνθείτε στον ειδικόΔευτέρα, Απρίλιος 3, 2017 - 14:57

Καθημερινά παρουσιάζονται δυσκολίες τόσο στο κοινωνικό όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον. Δημιουργούνται εντάσεις και ζητήματα τα οποία αναζητούν λύσεις. Χωρισμός, θάνατος ενός κοντινού ανθρώπου, αλλαγές στην εργασία, συγκρούσεις στην οικογένεια, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, προβλήματα συμπεριφοράς στην εφηβεία, εθισμός στο διαδίκτυο

είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν μεγάλη μερίδα ανθρώπων.

Ολα αυτά αποτελούν συνηθισμένες αφορμές για να ζητήσει κανείς βοήθεια και να αποφασίσει να ακολουθήσει μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία που έχει σκοπό την επεξεργασία και τη διαχείριση των δυσκολιών, καθώς και την αντιμετώπιση των φόβων.
Η επίσκεψη στον ψυχολόγο και σε ένα ψυχοπαιδαγωγικό κέντρο μπορεί να είναι η αρχή για μια νέα δημιουργική και ουσιαστική ζωή με αυτούς που αγαπάμε, σύμφωνα με τις ανάγκες μας, τις επιλογές και τις επιθυμίες μας. Μέσα από την ψυχοθεραπεία μαθαίνουμε ότι η πραγματική ελευθερία βρίσκεται στη διεργασία και την αυτογνωσία.

Καθένας καλείται να ξεδιπλώσει το προσωπικό κουβάρι του με τη συνεργασία του ψυχοθεραπευτή, ώστε να εντοπίσει το πρόβλημά του και να αναγνωρίσει τα μηνύματα που τον εμποδίζουν στη λειτουργικότητα και στις διαπροσωπικές σχέσεις του. Το άτομο χαράζει την πορεία της προσωπικής ωρίμανσης σε συνδυασμό με την οικογενειακή ισορροπία.

Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε χρόνο προσπαθώντας να λύσουμε τα καθημερινά προβλήματα μόνοι μας, χωρίς να χρειαζόμαστε βοήθεια για να τα αντιμετωπίσουμε και να ανακαλύψουμε συναισθήματά μας.
Κάποιες φορές, όπως δείχνουν οι έρευνες, τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο και οδηγούμαστε σε ένα προσωρινό αδιέξοδο. Ενα διαζύγιο, μια σοβαρή ασθένεια, μια απόλυση από την εργασία, ένα ατύχημα, προβλήματα επικοινωνίας στο σπίτι ή μια συναισθηματική κρίση μπορεί να μας επηρεάσουν και να μας καταβάλουν, και ξαφνικά συνειδητοποιούμε ότι χρειαζόμαστε στήριξη και βοήθεια.

Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι που μπορεί να σας κινητοποιήσουν, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα», και να αποφασίσετε ότι χρειάζεστε βοήθεια;

Βλέπετε ότι συντρίβεστε από συναισθήματα θυμού ή απελπισίας και δυσκολεύεστε να απολαύσετε πια τη ζωή σας. Συνηθίζατε να νιώθετε υγιής, αλλά τώρα νιώθετε συνεχώς λίγο άρρωστος και χάνετε όλο και περισσότερο χρόνο από την εργασία σας. Τα οικονομικά σας είναι εκτός ελέγχου και ανησυχείτε εάν θα είστε σε θέση να πληρώσετε το ενοίκιο του επόμενου μήνα ή τα δάνεια στις τράπεζες.Δεν μπορείτε να ξεπεράσετε τον θάνατο ενός πολυαγαπημένου προσώπου.Υπάρχουν πολλές συγκρούσεις στο σπίτι σας.Φοβάστε ότι ο γάμος σας μπορεί να διαλυθεί.Κάνετε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή έχετε άλλου είδους εμπλοκή με ναρκωτικές ουσίες.Εχετε τάσεις αυτοκτονίας.

Οι περισσότερες κοινότητες, ιδιαίτερα οι πόλεις και οι κωμοπόλεις, διαθέτουν πολλές διαφορετικές πηγές παροχής βοήθειας. Εάν αισθάνεστε απελπισμένοι και χρειάζεστε άμεση βοήθεια, μπορείτε να καλέσετε ή να επισκεφτείτε το τμήμα επειγόντων περιστατικών του τοπικού νοσοκομείου ή του κέντρου υγείας της περιοχής σας.
Επίσης, ο οικογενειακός γιατρός ή ένας παθολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την εξειδικευμένη βοήθεια που χρειάζεστε. Αρχικά, αυτός/αυτή θα πρέπει να σας εξετάσει διεξοδικά για σωματικά προβλήματα - τα προβλήματά σας μπορεί να μην είναι όλα στον νου σας.
Ενας φορέας στην περιοχή σας που παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης μπορεί να είναι σε θέση να σας κατευθύνει σε μια κλινική ψυχικής υγείας στην περιοχή σας.
Τι είδους βοήθεια μπορεί να είναι διαθέσιμη; Υπάρχουν διαθέσιμα πολλά και διαφορετικά είδη βοήθειας. Το σωστότερο θα ήταν να βρείτε τη βοήθεια που χρειάζεστε στην περιοχή σας, μέσω των παρακάτω πηγών:

απαιτούμενη αγωγή
Ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιον ψυχίατρο, ο οποίος είναι γιατρός εξειδικευμένος στη διάγνωση και τη θεραπεία των ψυχικών ασθενειών και μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα σας με την απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή.

Κάλυψη

Μπορεί να αποφασίσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ψυχολόγο χωρίς να χρειαστεί να σας παραπέμψει ο οικογενειακός γιατρός. Ενας ψυχολόγος θα διαθέτει πανεπιστημιακό πτυχίο και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Αυτός/ή θα χρησιμοποιήσει τη συμβουλευτική και άλλες μεθόδους θεραπείας που δεν περιλαμβάνουν τη χρήση φαρμάκων.

Εάν σκοπεύετε να επισκεφτείτε ψυχολόγο, θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν είναι σίγουρο πως οι υπηρεσίες του θα καλύπτονται πλήρως από τη δημόσια ασφάλεια υγείας σας.
Ισως να θέλετε να μάθετε αν είναι διαθέσιμη κάποια κάλυψη μέσω ιδιωτικής ασφάλισης (για παράδειγμα, επιπρόσθετη κάλυψη που προσφέρει η εταιρία στην οποία εργάζεστε) ή μέσω της κοινωνικής αρωγής. Μπορείτε να βρείτε εύκολα ψυχολόγο, καλώντας κάποιον από τους επαγγελματικούς φορείς των ψυχολόγων, όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, ή από τον επαγγελματικό διαδικτυακό κατάλογο.

*MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII - St. Denis – Vincennes, France
www.michalopoulou.gr
www.facebook.com/Σοφία Π. Μιχαλοπούλου
Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα