Οι Ελληνες «βούλιαξαν» στη μιζέρια

19:16 5/5/2015 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΟΙ ΕΛΒΕΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟΟι Ελληνες «βούλιαξαν» στη μιζέριαΤρίτη, Μάιος 5, 2015 - 19:10

Οι Ελληνες είμαστε δυστυχείς, και αυτό δεν αποτελεί διαπίστωση μόνο του καθενός από εμάς αλλά και των ειδικών, οι οποίοι επαναλαμβάνουν πως τα μνημόνια και όσα ζούμε την τελευταία πενταετία μάς έχουν κάνει να υποφέρουμε πραγματικά. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τώρα και οι ερευνητές, που συνέταξαν τον κατάλογο με τις χώρες οι πολίτες των οποίων είναι πιο ευτυχείς. Και μπορεί για παράδειγμα στην «πανευτυχή» Ελβετία, που έχει την πρωτιά, οι αυτοκτονίες

να είναι περισσότερες κατ' αναλογία με την Ελλάδα, στην πράξη όμως οι Ελληνες όσον αφορά τον βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους έχουν κάνει τη μεγαλύτερη «βουτιά».

Η μέτρηση συγκρίνει τις περιόδους 2005 - 2007 και 2012 - 2014, οπότε βρεθήκαμε στην καρδιά της λαίλαπας που ονομάζεται μνημόνια.

Αυτή η «βουτιά» φέρνει την Ελλάδα στην 102η θέση του πίνακα με τις 158 χώρες από τις οποίες συγκεντρώθηκαν στοιχεία. Και μπορεί να πρόκειται απλώς για μια θέση μεταξύ άλλων, η ουσία όμως γίνεται αντιληπτή, αν δει κανείς χώρες οι λαοί των οποίων είναι ευτυχέστεροι από εμάς. Και δεν αναφερόμαστε σ' εκείνες της κεντρικής Ευρώπης ή στις σκανδιναβικές, αλλά σε χώρες όπου υπάρχει αναταραχή, όπως το Ισραήλ, που είναι 11ο, η Βενεζουέλα (23η), όπου πεινούν, το Λεσότο (97ο) και η Λιβύη (63η), όπου την πτώση του καθεστώτος Καντάφι το 2011 διαδέχτηκε το χάος. Να σημειωθεί ότι οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται μετά την Ελλάδα είναι η Ουγγαρία, η Ουκρανία και η Βουλγαρία. Η Εκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας (συντάσσεται από υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών) αναφέρει για την Ελλάδα ότι η οικονομική κρίση έγινε πιο έντονα αισθητή σε σχέση με άλλες χώρες επειδή είχε συνέπειες στον κοινωνικό ιστό της πατρίδας μας.

Αυτό, λένε οι συντάκτες της έκθεσης, συνέβη επειδή οι κοινωνικές δομές που έπρεπε να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ή -έστω- να ανακουφίσουν τις ομάδες του πληθυσμού που επλήγησαν περισσότερο αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα