Ο ντράμερ που έμαθε στην Αθήνα το clubbing

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟ ντράμερ που έμαθε στην Αθήνα το clubbingΔευτέρα, Οκτώβριος 19, 2015 - 13:40

Ο διακεκριμένος οδηγός αγώνων ταχύτητας και δημιουργός της θρυλικής Αυτοκίνησης, Μάκης Σαλιάρης, κηδεύτηκε το Σάββατο παρουσία συγγενών και πολλών φίλων

Μουσική, ταχύτητα και νυχτερινή διασκέδαση. Αυτές ήταν οι τρεις αγάπες του Μάκη Σαλιάρη, τρίπτυχο με το οποίο έζησε τη ζωή του στα... κόκκινα. Ο παθιασμένος ντράμερ αγαπημένων συγκροτημάτων της δεκαετίας του '60, ο διακεκριμένος οδηγός αγώνων ταχύτητας και στη συνέχεια

ο δημιουργός της θρυλικής Αυτοκίνησης, που άλλαξε τα δεδομένα της νυχτερινής Αθήνας, κηδεύτηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, παρουσία συγγενών αλλά και αρκετών φίλων. Περίπου 200 άτομα τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία στο Νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου.

AΠΟ ΤΟΝ ΑΛΚΙΝΟΟ ΜΠΟΥΝΙΑ

Ηταν μια τελετή που θα μπορούσε να μοιάζει με ένα από τα μοναδικά πάρτι, τα οποία διοργάνωνε ο ίδιος επί σειρά ετών, με παρόντες παλιούς θαμώνες και συνεργάτες των κλαμπ, όπου είχε βάλει τη σφραγίδα του, αλλά και φίλους του ραλίστες, «εραστές» του αγωνιστικού αυτοκινήτου.

Τα τέσσερα παιδιά που απέκτησε από τους τρεις γάμους του (ο Γιώργος και ο Ιβάν από την Ντόρα Ράλλη, η Μάρσια από τη Λίζα Ιωαννίδου και ο 11χρονος Αχιλλέας από την τελευταία σύζυγό του Ειρήνη Λαγουρού) ήταν εκεί. Συγκινητική δε ήταν η παρουσία του βενιαμίν του, ο οποίος είχε στο πλευρό του τούς συμμαθητές και τους δασκάλους του, από το δημοτικό σχολείο της Νέας Σμύρνης, οι οποίοι είχαν έρθει σύσσωμοι να του συμπαρασταθούν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της ζωής του. «Η περιπέτεια της υγείας του Μάκη ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και η κατάστασή του επιδεινώθηκε το καλοκαίρι. Η ζωή του ήταν γεμάτη πλούσιες εμπειρίες, με τα καλά και τα κακά να τα έχει ζήσει όλα με μεγάλη ένταση» δήλωσε στην «Espresso» η τρίτη κατά σειρά σύζυγός του, με την οποία ήταν μαζί από το τέλος του 1999.

Ο Δημήτρης -όπως ήταν το κανονικό του όνομα- Σαλιάρης γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1944 στην Αθήνα και από μικρός ήταν ένα άτομο με ευγενική, κομψή και χαμογελαστή παρουσία, που ανέκαθεν εξέπεμπε θετική ενέργεια. Στη δεκαετία του '60 άρχισε να ασχολείται με τη μουσική, παίζοντας ντραμς σε γνωστά γκρουπάκια της εποχής, όπως οι Stormies (με τον Ντέμη Ρούσσο και τον Λουκά Σιδερά, οι οποίοι αργότερα συνέστησαν με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου τους Aphrodite's Child) και οι We five (πάλι με τον Ρούσσο και τους Σπύρο Μεταξά, Αλέκο Καρακαντά και Λάκη Βλαβιανό). Στην ιστορία του νεαρού ντραμίστα Μάκη Σαλιάρη συμπεριλαμβάνεται η συνεργασία του με τον Ερικ Κλάπτον, ο οποίος -στα μέσα της δεκαετίας του '60 και στο πλαίσιο της περιπλάνησής του στην Ανατολή- βρέθηκε στην Αθήνα φιλοξενούμενος στο σπίτι του μουσικού Δημήτρη Πολύτιμου.

Ο Ερικ Κλάπτον

Ο τότε απένταρος Κλάπτον αναζητούσε δουλειά στα κλαμπάκια της Αθήνας με την μπάντα Glands (The Greek London band), η οποία μετονομάστηκε σε Faces, με τη συμμετοχή του Σαλιάρη ως ντράμερ. Ηταν Οκτώβριος του 1965, όταν σε ένα τραγικό αυτοκινητικό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους ο μάνατζερ και ο μπασίστας της μπάντας Juniors Γιάννης Κρασούδης και Θάνος Σουγιούλ αντίστοιχα, καθώς και η σύζυγος του πρώτου και η μνηστή του δεύτερου (η οποία μάλιστα ήταν χορεύτρια στο μπαλέτο του Φώτη Μεταξόπουλου), ενώ τραυματίστηκε βαριά ο κιθαρίστας Αλέκος Καρακαντάς. Λίγο καιρό μετά, λοιπόν, ο μετέπειτα διάσημος μουσικός για να στηρίξει τα εναπομείναντα μέλη του συγκροτήματος -που ήταν φίλοι του- έπαιξε κιθάρα μαζί τους σε μαγαζί στην Κυψέλη, ενώ ο Μάκης Σαλιάρης συμμετείχε με τους Faces ως support group. Το γεγονός αναφέρεται και στην αυτοβιογραφία του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη.

Το ατύχημα

Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα ήταν το πάθος του Μάκη Σαλιάρη από τα τέλη της δεκαετίας του '60 μέχρι και τη δύση των 90s. Τα ατυχήματα που βίωσε στους αγώνες ράλι -είτε με θύμα τον ίδιο είτε συναθλητές-φίλους, όπως ήταν ο Γιάννης «Μαύρος» Μεϊμαρίδης, ο οποίος τραυματίσθηκε θανάσιμα σε αγώνα το 1969 (όπου συμμετείχε και ο Σαλιάρης)- δεν τον πτόησαν καθόλου, με αποτέλεσμα να τρέχει για περίπου 30 χρόνια.
Να σημειωθεί ότι το 1990, σε αγώνα ταχύτητας, το αυτοκίνητο του Σαλιάρη έπαθε βλάβη, ξέφυγε από την πορεία του και χώθηκε κάτω από την μπαριέρα. «Ακόμα έχω τα σίδερα στο μέσα κεφάλι μου» έλεγε ο ίδιος, αναφερόμενος κατά καιρούς στη σκληρή πλευρά των αγώνων ταχύτητας.



Ο Νino, ο Giovanni, ο Σιρόκος, ο Ιαβέρης, ο Μέλας και βέβαια ο Μοσχούς ήταν μερικοί από τους θρυλικούς συναθλητές του. «Ετρεχα επαγγελματικά σε αγώνες από το 1969 μέχρι το 1997. Είναι ένα σπορ αρκετά ακριβό, που δεν μπορείς να το χρηματοδοτείς μόνος σου. Εγώ είχα πολύ καλές επιδόσεις, γι' αυτό και η Marlboro με πλησίασε το 1977 και κλείσαμε συμβόλαιο για 13 χρόνια, μέχρι το 1990. Το 1977 με τον φίλο μου Γιώργο Μοσχού βγήκαμε συμπρωταθλητές, γιατί είχαμε τους ίδιους βαθμούς. Μέχρι στιγμής δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο» είχε δηλώσει ο ίδιος.
Στο παλμαρέ του ως επιτυχημένου οδηγού αγώνων ταχύτητας συμπεριλαμβάνονταν 17 πανελλήνια πρωταθλήματα και 200 νίκες.

Το ιστορικό κλαμπ και τα Kitcherella πάρτι

Από το 1980 και έως το τέλος της ζωής του ο Μάκης Σαλιάρης αφοσιώθηκε στη νυχτερινή διασκέδαση. Η θρυλική Αυτοκίνηση, το Camel και το περίφημο Club 22 είναι μερικά από τα μαγαζιά, στα οποία έβαλε τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα. Μάλιστα το 2011, δηλαδή λίγα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή σε ηλικία 71 χρόνων, σκεφτόταν να αναβιώσει την Αυτοκίνηση σε ένα χώρο επί της λεωφόρου Συγγρού, αλλά, όπως υποστηρίζουν οικεία του πρόσωπα, δεν «του κάθισε» η δουλειά.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο του Σαλιάρη για το ιστορικό κλαμπ Αυτοκίνηση πήρε σάρκα και οστά το 1981, στον χώρο όπου διατηρούσε αντιπροσωπία αυτοκινήτων, στη λεωφόρο Κηφισίας, λίγο πριν από τη στροφή της Αγίας Βαρβάρας προς Χαλάνδρι. Σε συνέντευξή του για το πώς δημιουργήθηκε το κλαμπ, αποκάλυψε ότι ένας φίλος του (και συνέταιρος) τού πρότεινε να μετατρέψουν την αντιπροσωπία σε εστιατόριο κι εκείνος του απάντησε ότι δεν ξέρει ούτε τηγανητές πατάτες να φτιάχνει.

Ωστόσο, τον κέντριζε η ιδέα να δημιουργήσει ένα νυχτερινό μαγαζί με θαμώνες που να στέκονται όρθιοι και να μπορούν να φλερτάρουν μεταξύ τους. «Δεν ήθελα τραπέζια για ξεχωριστές παρέες που θα κάθονταν απομονωμένες, σχεδίαζα μεγάλα τραπέζια, λέγοντας στον μετρ να καθίζει μια παρέα και δίπλα τους ακριβώς μια άλλη, εντελώς άσχετη.

Αργότερα, ακόμη και όταν ερχόταν όλη η καλή Αθήνα, επέμενα: "Δεν θέλω να μου βάζεις τον Καρέλα δίπλα σε κάποιον αντίστοιχο, θέλω να μου βάζεις έναν πιτσιρικά με το βερμουτάκι του"» έχει πει για την Αυτοκίνηση, που δημιούργησε «σχολή», αλλάζοντας τα δεδομένα της νυχτερινής διασκέδασης, και είχε προσθέσει: «Το εστιατόριο ήταν σε ξεχωριστό χώρο, στο πατάρι, και κάτω υπήρχαν οι καναπέδες, τα χαμηλά τραπέζια με νέον και το μπαρ διπλής όψεως για να μπορούν οι πελάτες να βλέπονται, να φλερτάρουν και να γίνεται παιχνίδι. Αυτό που γινόταν στην Αυτοκίνηση ήταν επικό. Δεν ήξερες όταν έμπαινες αν θα γυρνούσες με την ίδια παρέα με την οποία ήρθες. Είχαμε έναν φύλακα ειδικά για τα αυτοκίνητα που έμεναν στο πάρκινγκ μας ως το επόμενο πρωί, γιατί κάποιοι έφευγαν μαζί, με το ίδιο αυτοκίνητο, παρατώντας εκεί το δικό τους».

O Mάκης Σαλιάρης συνέδεσε το όνομά του με πολλές πρωτιές στη νυχτερινή Αθήνα. Ηταν ο πρώτος επιχειρηματίας που έβαλε τους λαϊκούς τραγουδιστές να κάνουν guest εμφανίσεις στα κλαμπ του (κάτι που είχε κάνει ο Λευτέρης Πανταζής την εποχή του σουξέ «Ταραχή»), ενώ έφερε στην Αθήνα τα γνωστά Kitcherella πάρτι, με καλλιτέχνες-παρατράγουδα τύπου Ταμπάκη. Το εναλλακτικό στην εικόνα, στη μουσική και στο πρόγραμμα ήταν κάτι που τον ιντρίγκαρε σε όλη τη διάρκεια της λαμπρής καριέρας του στη νυχτερινή Αθήνα.

Δείτε παρακάτω τις φωτογαφίες:

Keywords
αθηνα, λευτερης πανταζης, καλοκαιρι, espresso, ντραμς, greek, london, faces, συμμετοχή, support, group, giovanni, club, πανελληνιες 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, σχεδιο αθηνα, η ζωη, ηξερες, οψεως, αυτοκινητα, αυτοκινητο, αχιλλεας, δουλεια, ιβαν, κιθαρα, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, αγωνες, ατυχηματα, ατομο, γεγονος, γινεται, δικη, ειρηνη, ενεργεια, εποχη, ετων, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδια, ιδιο, ηλικια, ηρθες, υπηρχαν, θετικη ενεργεια, ιαβερης, εικονα, ιστορικο, καναπεδες, κηφισιας, κυψελη, λιζα, μπορεις, ντραμς, ντορα, οδηγος, οκτωβριος, ονομα, οστα, παιδια, παθος, πρωι, σαββατο, σιδερα, συζυγο, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σπιτι, σφραγιδα, σχεδιο, σχολειο, τριτη, συγγρου, χαλανδρι, group, club, δημητρης, εμφανισεις, φιλοι, giovanni, greek, london, μοιαζει, μπαλετο, νεκροταφειο, παιχνιδι, support, θανος, θελω να, υγειας, faces, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα