Ο επιφανής Ελληνας αστροφυσικός που «κυνηγάει» κομήτη!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟ επιφανής Ελληνας αστροφυσικός που «κυνηγάει» κομήτη!Τετάρτη, Νοέμβριος 12, 2014 - 16:05

ΒΑΣΙΚΟΣ συντελεστής της ευρωπαϊκής διαστημικής αποστολής του σκάφους «Ροζέτα» (Rosetta), που σήμερα στις 10.35 ώρα Ελλάδας θα επιχειρήσει να γράψει ιστορία απελευθερώνοντας το όχημα προσεδάφισης «Philae» στην επιφάνεια του κομήτη Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο (67Ρ/Churyumov - Gerasimenko), είναι ένας επιφανής Ελληνας αστροφυσικός.

Πρόκειται για τον Ελληνα εξερευνητή του Διαστήματος, καθηγητή

(Senior Scientist) του Εργαστηρίου Αστροφυσικής και Διαστημικής Ερευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγο Θανάση Οικονόμου, που ανήκει στο δυναμικό της NASA και με την ομάδα του δημιούργησε ένα επαναστατικό όργανο. Αυτό «κουβαλάει» το «Ροζέτα» και με την προσεδάφιση του «Philae» στην επιφάνεια του κομήτη θα είναι σε θέση -με ειδικά ραδιοσήματα που θα στείλει στα πετρώματά του- να αναλύσει τη χημική σύστασή του, βοηθώντας στην κατανόηση της προέλευσης και εξέλιξης του ηλιακού συστήματος.


«Θα είναι μεγάλο κατόρθωμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), αν πάνε όλα καλά κι έχουμε ομαλή προσεδάφιση. Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος, που μια διαστημική συσκευή κατόρθωσε να προσεδαφισθεί σε έναν κομήτη εις κίνηση με μεγάλη ταχύτητα» λέει ο Ελληνας αστροφυσικός. Γεννήθηκε το 1937 στο Ζιάκα του νομού Γρεβενών και από μικρός είχε μανία να παρατηρεί τα αστέρια στον ουρανό. Σπούδασε Πυρηνική Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Πράγας, ενώ από το 1981 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει λάβει πολλές διεθνείς βραβεύσεις σε αναγνώριση της συμβολής του στη μελέτη του ηλιακού συστήματος και για τη συμμετοχή του σε διαστημικές αποστολές.

Keywords
Τυχαία Θέματα