Ο Ελληνας που ανακάλυψε ίχνη ζωής στην Αφροδίτη!

13:31 8/5/2014 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΟ Ελληνας που ανακάλυψε ίχνη ζωής στην Αφροδίτη!Πέμπτη, Μάιος 8, 2014 - 13:26

Μπορεί η έρευνα στο «βαθύ» Διάστημα να μην έχει αποδείξει ακόμη την ύπαρξη ζωής σε μακρινούς πλανήτες, όμως ένας ελληνικής καταγωγής και ρωσικής υπηκοότητας επιστήμονας διατείνεται ότι ανακάλυψε ίχνη έμβιων όντων που κινούνται στην επιφάνεια της απρόσιτης Αφροδίτης! Ο δρ Λεωνίδας Ξανθομαλλίτης (ή Leonid Ksanfomality, όπως είναι γνωστός διεθνώς) υπήρξε ο άνθρωπος που ανέλυσε τις πανοραμικές φωτογραφίες, τις οποίες είχε τραβήξει ο σοβιετικός διαστημικός εξερευνητικός σταθμός «Venera 13» στη διάρκεια

μόλις 127 λεπτών στην περιοχή «Φοίβη» στην επιφάνεια της Αφροδίτης, την 1η Μαρτίου του 1982! Φωτογραφίες οι οποίες επί 32 χρόνια δεν είχαν ερευνηθεί προσεκτικά, κυρίως επειδή μεσολάβησαν τα κοσμοϊστορικά γεγονότα με τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Ο ελληνικής καταγωγής -από την Κρήτη- επιστήμονας είναι επικεφαλής του εργαστηρίου Φωτομετρίας και Θερμικής Ραδιομετρίας του Ινστιτούτου Διαστημικής Ερευνας, το οποίο υπάγεται στην Ακαδημία Επιστημών της Ρωσίας. Και μόνο εκ της θέσεώς του, οι απόψεις του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα κι έτσι ο ισχυρισμός του ότι διέκρινε έμβια όντα στις προ τριών δεκαετιών φωτογραφίες προκάλεσε σοκ.

Το δεύτερο αντικείμενο

Ο Ξανθομαλλίτης συνέκρινε καρέ που απεικονίζουν τα ίδια σημεία στην επιφάνεια της Αφροδίτης, με διαφορά αρκετών λεπτών το ένα από το άλλο. Και να τι υποστηρίζει ότι είδε:
«Κάποια μεγάλα αντικείμενα εμφανίζονται σε ορισμένες φωτογραφίες, ενώ λείπουν από άλλες. Μεταξύ αυτών είναι ένας δίσκος με διάμετρο 0,34 εκατοστών. Σε μια ακολουθία των εικόνων του εμφανίζεται ένα τόξο με πολυάριθμες γωνιακές πτυχώσεις που επιμηκύνεται αρκετές φορές και χωρίζει τον δίσκο σε κλάσματα». Στις εικόνες που ελήφθησαν έως και 13 λεπτά μετά την προσγείωση, εμφανίζεται και δεύτερο κινούμενο αντικείμενο. Πρόκειται για ένα επίμηκες μαύρο αντικείμενο σαν «πανί», ύψους περίπου 60 χιλιοστών, το οποίο φαίνεται να τυλίγει τον κώνο μέτρησης εδάφους καθ' όλο το ύψος του. Στις δύο επόμενες εικόνες, μετά από 27΄ και 36΄ λεπτά, αντίστοιχα, το αντικείμενο έχει εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει ίχνη!

Ομως, σύμφωνα με τον ομογενή επιστήμονα, το τρίτο αντικείμενο που παρατήρησε, το οποίο εμφανίστηκε στα δεξιά της κάμερας 90 λεπτά μετά την προσγείωση, είναι και το πιο ενδιαφέρον. Πρόκειται για κάτι που μοιάζει με... σκορπιό και αφήνει πίσω του αυλακώσεις, καθώς φαίνεται να μετακινείται! «Από το 93ο λεπτό ο "σκορπιός" βγαίνει από το έδαφος - ένα στρώμα που δεν υπερβαίνει το ένα ή τα δύο εκατοστά. Χρειάστηκε περίπου μιάμιση ώρα γι' αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι έχει περιορισμένες κινητικές δυνατότητες. Στο 119ο λεπτό δεν ήταν πλέον ορατός». Ο Ξανθομαλλίτης στηρίζει τους ισχυρισμούς του στο ότι όλα τα αντικείμενα εμφανίστηκαν 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση της δραστηριότητας του «Venera 13», πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να προέρχονταν από το σκάφος κατά την προσγείωση, αλλά και στο ότι αργότερα εξαφανίστηκαν. Για το πώς εμφανίστηκαν οι «κάτοικοι» της Αφροδίτης εξηγεί:

«Το σκάφος παρήγε έναν δυνατό θόρυβο, ενώ πυροδότησε ταυτόχρονα τον μηχανισμό πυροπροστασίας και μια μονάδα γεώτρησης. Ισως τα όντα προσπάθησαν να απομακρυνθούν από την επικίνδυνη περιοχή, αλλά δεν πρόλαβαν και θάφτηκαν κάτω από το χώμα που εκτινάχθηκε. Οι φυσικές τους δυνατότητες δεν ήταν υψηλές και απελευθερώθηκαν αργά αργά, πράγμα που εξηγεί γιατί εμφανίστηκαν μιάμιση ώρα αργότερα»!

Αντιδράσεις (ακόμη και από τη Ρωσική Ακαδημία) στη θεωρία του

ΣΕ ΑΡΘΡΟ του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Αστρονομικός Αγγελιαφόρος», ο Λεωνίδας Ξανθομαλλίτης δεν αποκλείει τη δυνατότητα ύπαρξης ζωής στην Αφροδίτη: «Κάνουμε μια τολμηρή υπόθεση, ότι οι μορφολογικές ενδείξεις επιτρέπουν να υποθέσουμε πως μέρος των ευρεθέντων αντικειμένων έχει ιδιότητες ζωντανών οργανισμών» γράφει ο επιστήμονας. Ωστόσο, η θεωρία του συνάντησε αντιδράσεις ακόμη και μέσα από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών. Συνάδελφοί του έσπευσαν να αποδοκιμάσουν τους ισχυρισμούς του, απαντώντας ότι αυτά που είδε στις φωτογραφίες δεν ήταν δυνατό να αποτελούν ίχνη ζωής: «Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης καλύπτεται από διοξείδιο του άνθρακα και σύννεφα θειικού οξέος που κρύβουν μόνιμα τη θέα του Ηλίου, η θερμοκρασία της επιφάνειας, που φέρει ίχνη λάβας, είναι 460 °C και η πίεση 92 φορές μεγαλύτερη από της Γης. Πρόκειται για πραγματική κόλαση» λένε.

Αλλά και ο ειδικός αναλυτής φωτογραφικού υλικού της NASA Jonathan Hill υποστήριξε ότι δεν έχουν βρεθεί ίχνη ζωής στο «πρωινό αστέρι»: «Το σκάφος "Μαγγελάνος" στην αμερικανική αποστολή στην Αφροδίτη που έγινε μεταξύ 1989-1992 εξερεύνησε σχεδόν το 98% της επιφάνειάς της και οι πολύ υψηλότερης ευκρίνειας φωτογραφίες από αυτές του σοβιετικού σκάφους που τράβηξε δεν έδειξαν σημεία ζωής. Τα "όντα" που είδε ο Ksanfomality ήταν ίχνη θορύβου στις φωτογραφίες!» υποστήριξε. Το μυστήριο ίσως λυθεί το 2018, όταν η Ρωσία θα στείλει ένα ακόμη μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος στην Αφροδίτη, το πολύ πιο εξελιγμένο «Venera-D».

Στην Κρήτη για παρατηρήσεις στην επιφάνεια του Ερμή

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ του παππού του Leonid Ksanfomality από την Κρήτη ίσως ήταν άλλη μια αιτία για τον ομογενή επιστήμονα να επιλέξει το έτος 2002 το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στον Ψηλορείτη προκειμένου να κάνει παρατηρήσεις στην άγνωστη πλευρά του Ερμή. Η περιοχή προσφέρει εξαιρετικές συνθήκες ατμοσφαιρικής ευκρίνειας και ο επιστήμονας είχε την ευκαιρία να κάνει μια σπουδαία ανακάλυψη χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο των 1,3 μέτρων του Αστεροσκοπείου, σε συνδυασμό με μια Lucky Camera. Για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην επιφάνεια του Ερμή ένας τεράστιος σχηματισμός, διαμέτρου 2.000 χιλιομέτρων, που είναι αποτέλεσμα πρόσκρουσης ενός τεράστιου αστεροειδούς πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια! Ο σχηματισμός, που αντιστοιχεί στο 40% της διαμέτρου του Ερμή και είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους κρατήρες πρόσκρουσης που είναι γνωστοί στο ηλιακό μας σύστημα, πήρε το όνομα Skinakas Basin (Βαθύπεδο του Σκίνακα), χαρίζοντας μια παγκόσμια πρωτιά στο Αστεροσκοπείο της Κρήτης.

Μάνος Τσαγκαράκης

Keywords
Τυχαία Θέματα