Ο Ελληνας «Μότσαρτ»

15:57 1/9/2015 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΟ Ελληνας «Μότσαρτ»Τρίτη, Σεπτέμβριος 1, 2015 - 15:55

Στα 22 χρόνια του, ενώ ακόμη σπουδάζει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κατάφερε να πάρει την πρωτιά σε παγκόσμιο διαγωνισμό για νεαρούς συνθέτες, που έγινε στην πατρίδα της κλασικής μουσικής, την Πράγα! Ο Εδεσσαίος ροκάς «Μότσαρτ», Ορέστης Παπαϊωάννου, σάρωσε τα βραβεία στον διαγωνισμό «Antonín Dvořák».

Στις ελεύθερες ώρες του ο 22χρονος Ορέστης (παίζει κλαρινέτο) ακούει ξένη ροκ

μουσική. Για «μπουζούκια» ούτε λόγος, όπως αναφέρει, και αν καμιά φορά επιλέξει κάποιον Ελληνα καλλιτέχνη, προτιμά τους εκπροσώπους της έντεχνης και εναλλακτικής σκηνής, όπως τον Φοίβο Δεληβοριά. Ο φοιτητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ πέτυχε να διακριθεί κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό σύνθεσης. Στόχος του διαγωνισμού είναι να προωθήσει νέους ταλαντούχους συνθέτες απ' όλο τον κόσμο, είναι αφιερωμένος στον μεγάλο Τσέχο συνθέτη Antonín Dvořák και για τον λόγο αυτό το βραβείο φέρει το όνομά του. Στον τελικό συμμετείχαν συνθέτες ηλικίας 18-23 ετών από 19 χώρες και οι κριτές έδωσαν το «χρυσό» στον Ελληνα φοιτητή! Εκτός από τα τρία βασικά βραβεία, τα οποία σάρωσε ο Ορέστης Παπαϊωάννου, δόθηκαν επιπλέον επτά ειδικά βραβεία, από τα οποία ο φοιτητής του ΑΠΘ κέρδισε δύο, αυτό για το καλύτερο έργο αυστηρού στιλ αλλά και το βραβείο καλύτερης τονικής μουσικής.

Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να γράψουν στην Πράγα δύο νέα έργα, κατά την περίοδο 27-31 Ιουλίου, βασισμένα σε μουσικά θέματα που δόθηκαν από την επιτροπή.

«Prague Canon»

Το πρώτο έργο αυστηρού στιλ, με το οποίο διακρίθηκε ο Ορέστης Παπαϊωάννου, λέγεται «Prague Canon» και είναι κανόνας για ορχήστρα εγχόρδων. «Η Πράγα, από την κλασική εποχή ακόμα, στεκόταν ως πηγή έμπνευσης για πολλούς συνθέτες, οι οποίοι την επισκέπτονταν και έγραφαν έργα, τα οποία εκτελούνταν στους ιστορικούς συναυλιακούς χώρους της, με μεγαλύτερο παράδειγμα τη Συμφωνία ν. 38 του Μότσαρτ, τη λεγόμενη "Prague symphony". Κατά κάποιο τρόπο και εγώ έγραψα αυτόν τον κανόνα, ως φόρο τιμής στην Πράγα, η οποία σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή» είπε στην «Espresso» ο 22χρονος και πρόσθεσε: «Ηταν πολύ απαιτητικός ο διαγωνισμός και έπρεπε να ήμουν πολύ συγκεντρωμένος. Ημουν όμως τυχερός, δεν κόλλησα στη διαδικασία και προχώρησα καλά».

Keywords
Τυχαία Θέματα