Νομοσχέδιο μειώνει την πολυετή αναμονή καταβολής των συντάξεων

Παρελθόν θα αποτελέσουν σύντομα οι τεράστιες λίστες αναμονής για την καταβολή των συντάξεων. Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται δραστική μείωση του χρόνου μέχρι την απονομή της σύνταξης και παράλληλα η καταβολή στο μεσοδιάστημα προκαταβολής ίσης με το 50% του βασικού μισθού πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Ηδη από την επόμενη Παρασκευή 28 Ιουνίου περίπου 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους λόγω συνταξιοδότησης θα λάβουν προκαταβολή σύνταξης

που ισούται με το 50% του βασικού τους μισθού, προσαυξημένου με το 50% τυχόν επιδόματος χρόνου υπηρεσίας. Για υπαλλήλους με αναπηρία άνω του 67% ή για όσους είναι γονείς τέκνων με αναπηρία ή έχουν τρία και άνω τέκνα το ποσοστό της προκαταβολής φτάνει το 60% του βασικού μισθού.

Συγκεκριμένα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενεργοποιεί την επόμενη εβδομάδα τη διαδικασία πληρωμής της προκαταβολής σύνταξης στους υπαλλήλους του Δημοσίου οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτησης συνταξιοδότησης. Το ποσό της προκαταβολής υπολογίζεται επί του βασικού μισθού και του μισθολογικού κλιμακίου της 31ης Οκτωβρίου του 2011, και συμψηφίζεται με τα αναδρομικά ποσά της καταβαλλόμενης σύνταξης. Η προκαταβολή υπόκειται μόνο σε κρατήσεις φόρου εισοδήματος και υγειονομικής περίθαλψης. Η προκαταβολή σύνταξης θα χορηγείται έως και οκτώ μήνες.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα