Νέα έρευνα για τον καρκίνο του μαστού!

ΥΓΕΙΑΝέα έρευνα για τον καρκίνο του μαστού!Δευτέρα, Σεπτέμβριος 14, 2015 - 14:23

Οι επιστήμονες δίνουν ελπίδες σε όσες γυναίκες φέρουν το «γονίδιο Τζολί»

Ελπίδες στις γυναίκες που φέρουν το «γονίδιο Τζολί» δίνουν νέες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες η χρήση κοινών φαρμάκων θα μπορούσε να μειώσει αισθητά τον κίνδυνο να εμφανίσουν κακοήθη όγκο στον μαστό, παρότι έχουν προδιάθεση. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αποφύγουν τη μαστεκτομή και την αφαίρεση μήτρας, γεγονός που θα τους επέτρεπε να αποκτήσουν παιδιά όποτε

εκείνες επιθυμούσαν.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου ανακάλυψαν τον μηχανισμό με τον οποίο τα γονίδια BRCA1 και BRCA2 αυξάνουν τον κίνδυνο όγκου στον μαστό. Οι γυναίκες που τα φέρουν έχουν μεγαλύτερες ποσότητες της ορμόνης προγεστερόνη από ό,τι οι υπόλοιπες. Αυτό οδηγεί στην ύπαρξη στον οργανισμό ασυνήθιστα χαμηλών επιπέδων της αντικαρκινικής πρωτεΐνης OPG. Οι επιστήμονες φιλοδοξούν να λύσουν το πρόβλημα χορηγώντας ήδη υπάρχοντα φάρμακα για να επαναφέρουν την πρωτεΐνη OPG στα κανονικά της επίπεδα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, το φάρμακο mifepristone που χρησιμοποιείται στις αμβλώσεις δοκιμάζεται ήδη στη Σουηδία, στο πλαίσιο συνεργασίας Σουηδών και Βρετανών ερευνητών. Εξάλλου το denosumab που χρησιμοποιείται κατά της οστεοπόρωσης θα δοκιμαστεί στο Λονδίνο τις επόμενες ημέρες σε 60 γυναίκες που ετοιμάζονται να κάνουν μαστεκτομή.

Δείγματα

Προτού ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές, θα ληφθούν δείγματα ιστού από όλες τις γυναίκες. Η διαδικασία θα επαναληφθεί μετά την ολοκλήρωση της πειραματικής θεραπείας. Οι ερευνητές θα συγκρίνουν τα δύο δείγματα για να εντοπίσουν αν το φάρμακο παρενέβη στις αλλαγές που γίνονται στα κύτταρα του μαστού στα πρώτα στάδια του καρκίνου. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι είχε προστατευτική επίδραση, θα ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές μεγαλύτερης κλίμακας.

Τρίτη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ογκολογικό Ινστιτούτο του Βένετο, στην Ιταλία. Τα πρώτα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Ογκολογίας της Πάντοβα έδειξαν ότι θα μπορούσε να προκληθεί νέκρωση των καρκινικών κυττάρων στις γυναίκες που φέρουν τα μεταλλαγμένα «γονίδια Τζολί» μπλοκάροντας τα ένζυμα PARP1 και PARP2. Γι' αυτό χρησιμοποιείται το φάρμακο olaparib, σε συνδυασμό με το cedinarib.

Keywords
Τυχαία Θέματα