Νανοσωματίδια στη θεραπεία του άσθματος

17:23 4/5/2016 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΝανοσωματίδια στη θεραπεία του άσθματοςΤετάρτη, Μάιος 4, 2016 - 17:22

Ερευνητές θεωρούν ότι θα βοηθήσουν στη θεραπεία και των αλλεγιών

Στα βιοδιασπώμενα νανοσωματίδια κρύβεται η αντιμετώπιση άσθματος και αλλεργιών, σύμφωνα με νέα έρευνα που έκαναν ερευνητές του Northwestern University του Ιλινόις. Λειτουργούν σαν δούρειος ίππος, εμφανίζοντας τα αλλεργιογόνα ως αβλαβείς ουσίες στο ανοσοποιητικό σύστημα, μαθαίνοντάς το έτσι μην τους επιτίθεται.

Ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου είχε μελετήσει

στο παρελθόν τη χρήση νανοσωματιδίων για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών, όμως με τη νέα έρευνα είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται νανοσωματίδια για την αντιμετώπιση του άσθματος και των αλλεργιών. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν σε ποντικούς, οι οποίοι ήταν αλλεργικοί σε πρωτεΐνη του αβγού και έφεραν ήδη στο αίμα τους τα αντισώματα που της επιτίθενται προκαλώντας αλλεργική αντίδραση. Συνέθεσαν νανοσωματίδια από το βιοπολυμερές PLGA και τοποθέτησαν στο εσωτερικό τους την πρωτεΐνη αβγού που αποτελούσε την αλλεργιογόνο ουσία. Με ένεση εισήγαγαν το νανοσωματίδιο στην κυκλοφορία του αίματος των ποντικών, αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα δεν επιτέθηκε, διότι το αλλεργιογόνο ήταν κρυμμένο.

Αντίθετα, ο οργανισμός θεώρησε ότι επρόκειτο για ακίνδυνο «σκουπίδι» και έστειλε τα φαγοκύτταρα, τα ειδικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τον καθαρισμό του οργανισμού από τα «σκουπίδια». Οταν το νανοσωματίδιο βρέθηκε στο εσωτερικό του φαγοκυττάρου, διαλύθηκε απελευθερώνοντας το αλλεργιογόνο. Τότε το φαγοκύτταρο έστειλε στο ανοσοποιητικό σύστημα μήνυμα λέγοντάς του ότι πρόκειται για αβλαβή ουσία και εκείνο ανακάλεσε τα αντισώματα. Την επόμενη φορά που τα πειραματόζωα εκτέθηκαν στο αλλεργιογόνο δεν εκδηλώθηκε αλλεργική αντίδραση.

Η εφαρμογή

Πρόκειται για μια μέθοδο η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε κάθε τύπο αλλεργίας, επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Stephen Miller, αρκεί κάθε φορά να τοποθετείται στο εσωτερικό του νανοσωματιδίου το κατάλληλο αλλεργιογόνο. «Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν μια νέα, ασφαλή, μακροπρόθεσμη μέθοδο για την αντιμετώπιση και δυνητικά τη θεραπεία των ασθενών με αναπνευστικές και τροφικές αλλεργίες» εξηγεί, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη διά βίου χρήσης των εισπνεόμενων φαρμάκων. Οι κλινικές δοκιμές της μεθόδου αναμένεται να αρχίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα