Μια ζωή γεμάτη δημοτικό τραγούδι

SHOWBIZΜια ζωή γεμάτη δημοτικό τραγούδιΠαρασκευή, Οκτώβριος 30, 2015 - 17:28

Ο Γιάννης Σιέττος (δημιουργός του θρυλικού κέντρου Χίλια Αστέρια) μιλά για τα ηρωικά τσάμικα, αλλά και τη φρενίτιδα των τσιφτετελιών

Η ιστορία του δημοτικού τραγουδιού έχει συνδεθεί άρρηκτα με σπουδαία πρόσωπα και μεγάλους καλλιτέχνες, αλλά και με ιστορικά μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που σιγά σιγά «πνίγηκαν» από τις μεγάλες λαϊκές πίστες.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΑΡΔΑ

Ενα

από τα κέντρα που έγραψαν τη δική τους ιστορία στον χώρο του δημοτικού τραγουδιού είναι τα Χίλια Αστέρια.

Η «Espresso weekend» προσφέρει αύριο μια μοναδική συλλογή δύο cds με 58 ζωντανές ηχογραφήσεις μέσα από τη σάλα του θρυλικού μαγαζιού. Οι φωνές των Φιλιώς Πυργάκη, Γιάννη Σιέττου, Γιώτας Γρίβα, Δήμητρας Μπέκιου, Γιώργου Βελισσάρη, Ξένιας Βέρρα, Γιάννη Κατσίγιαννη, Τζένης Κατσίγιαννη και Χριστόδουλου Κωσταρέλου, σημαντικών καλλιτεχνών που έδωσαν το στίγμα τους στα Χίλια Αστέρια, φιλοξενούνται σε μια «μαγική» συλλογή. Συζητώντας με τον Γιάννη Σιέττο, κορυφαίο ερμηνευτή δημοτικών τραγουδιών, ιδιοκτήτη και «ψυχής» του κέντρου Χίλια Αστέρια, που άλλαξε τον χάρτη της διασκέδασης μετατοπίζοντας τα μεγάλα γλέντια από την περιοχή της Ομόνοιας στα Πατήσια, επιστρέφουμε χρονικά στις αρχές του 2000, σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο διασκέδασης των Ελλήνων.

«Αυτό που με στενοχωρεί σήμερα είναι ότι όλα τα τραγούδια έχουν τσιφτετελοποιηθεί. Δεν κατηγορώ το τσιφτετέλι, άλλωστε έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο, αλλά να μην είναι μόνο αυτό. Στα πανηγύρια δεν ακούς πια παραπάνω από δύο τσάμικα, που κάποτε ήταν η "ψυχή" του δημοτικού τραγουδιού. Στην τηλεόραση, από την άλλη, το παραδοσιακό τραγούδι δεν "πουλάει", φαίνεται, και ακούγεται μόνο στις εθνικές εορτές ή σε άλλες γιορτινές ημέρες, φορώντας φουστανέλες» λέει ο ερμηνευτής του παραδοσιακού τραγουδιού, που κατάφερε με το μεράκι του να δημιουργήσει το 2004, επί της οδού Πατησίων, το κέντρο διασκέδασης-κόσμημα Χίλια Αστέρια, όνομα το οποίο εμπνεύστηκε από το ομώνυμο τραγούδι του.

Αυθεντικό γλέντι

Για μία δεκαετία, το μαγαζί (που έκλεισε το 2013, λόγω της κρίσης) προσέφερε αυθεντικό γλέντι, με τον κόσμο να το γεμίζει ασφυκτικά κάθε ημέρα. «Υπεύθυνοι» για την επιτυχία ήταν ο Γιάννης Σιέττος και μια σειρά άλλων κορυφαίων τραγουδιστών, όπως οι Φιλιώ Πυργάκη, Γιάννης Κωνσταντίνου, αλλά και οι δεξιοτέχνες στο κλαρίνο Πάνος Πλαστήρας και Χρήστος Κατσαμάκης, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και μουσικοσυνθέτη Κώστα Πίτσου.

«Ο κόσμος που αγάπησε το μαγαζί αγαπούσε το αυθεντικό δημοτικό τραγούδι» εξηγεί ο ερμηνευτής. Αραγε, θα λειτουργήσει ξανά; «Τα αστέρια είναι αστέρια και ταξιδεύουν» απάντησε αινιγματικά ο Γιάννης Σιέττος, που συνεχίζει τις εμφανίσεις του ανά την Ελλάδα. Ο Γιάννης Σιέττος, ένας από τους πιο σημαντικούς ερμηνευτές της παράδοσης, κλείνει φέτος 35 χρόνια στο δημοτικό τραγούδι. Παλικαράκι ακόμη, γεννημένος στην Ξηροκαρύταινα Γορτυνίας, στην Αρκαδία, το δεύτερο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας, ξεχώρισε γρήγορα στις παρέες των συγχωριανών του για τη φωνή και το μεράκι του. «Οταν συναντιόμασταν σε γιορτές, σε γλέντια ή ακόμα και σε σπίτια, και το κέφι άναβε, τραγουδούσαμε όλοι μαζί. Τα ακούσματά μου ήταν συγκεκριμένα και τα δημοτικά που έλεγα ήταν αυτά που μάθαινα από μικρό παιδί. Τραγούδια περήφανα, που μιλούσαν για την αγάπη, τον έρωτα, και άλλα, που υμνούσαν ηρωικά πρόσωπα και σημαντικές στιγμές της ελληνικής Ιστορίας» λέει στην «Εspresso» ο τραγουδιστής.

Μεγάλα ονόματα

Το 1980 ξεκίνησε επαγγελματικά το τραγούδι δίπλα σε μεγάλα ονόματα, «μια ανάσα» από σημαντικούς παραδοσιακούς καλλιτέχνες που τον είχαν επηρεάσει με την ερμηνεία τους, το μοτίβο, τα φωνητικά «γυρίσματα». «Ηταν ένας προσωπικός αγώνας δρόμου, με πολλή δουλειά και σκληρή προσπάθεια για να καταξιωθώ, πράγμα που έγινε με αργά βήματα, αλλά σταθερά» λέει ο Γιάννης Σιέττος
Το 1982 κυκλοφόρησε η πρώτη κασέτα του Γιάννη Σιέττου με τραγούδια του, από ζωντανή ηχογράφηση στην Ταβέρνα του Κάβουρα στις Κουκουβάουνες (Μεταμόρφωση), για να ακολουθήσουν άλλοι 25 περίπου δίσκοι, προσωπικοί και συμμετοχές σε άλμπουμ συλλογής. Εκτός από ερμηνευτής είναι στιχουργός και συνθέτης και υπέγραψε πολλά από τα τραγούδια που αγαπήθηκαν από τη μία άκρη της Ελλάδας έως την άλλη.



Keywords
Τυχαία Θέματα