«Μεταξύ Ουρανού και Γης»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Μεταξύ Ουρανού και Γης»Σάββατο, Ιανουάριος 31, 2015 - 16:30

Ενα συναρπαστικό ταξίδι στην ομορφιά του άστρων ξεκινά τη Δευτέρα στο Ευγενίδειο Ιδρυμα. Οικοδεσπότης είναι ο νεαρός αστροφωτογράφος Φάνης Ματσόπουλος, που εγκαινιάζει τη δεύτερη φωτογραφική έκθεσή του με θέμα τον νυχτερινό ουρανό. Παράλληλα ο 23χρονος Ελληνας, που είναι ίσως ο νεότερος σε ηλικία δημιουργός πλανηταρικών παραστάσεων στον κόσμο, θα παρουσιάσει πρώτη φορά στο

ελληνικό κοινό (με δωρεάν είσοδο) το νέο ψηφιακό ντοκιμαντέρ του, το οποίο ταξιδεύει τον θεατή στα μυστικά του σύμπαντος.

Αρχαιολογικοί χώροι με φόντο τις αστρικές τροχιές και το αχνό φως της Γαλαξιακής Ζώνης, ουράνια αντικείμενα, όπως νεφελώματα, αστρικά σμήνη και πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, καθώς και αστρονομικά όργανα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αποτυπώνονται στα 50 έργα της έκθεσης με τίτλο «Μεταξύ Ουρανού και Γης», που ξεκινά στις εγκαταστάσεις του Ευγενίδειου Ιδρύματος. «Ολες είναι πραγματικές φωτογραφίες. Τίποτα δεν είναι φτιαγμένο στον υπολογιστή» λέει στην «Espresso» ο 23χρονος, ο οποίος -παρά το νεαρό της ηλικίας του- έχει εξειδικευτεί στον απαιτητικό κλάδο της αστροφωτογραφίας.

Οι λήψεις των ουράνιων σωμάτων έχουν γίνει με τηλεσκόπια τόσο του ίδιου όσου και του Αστεροσκοπείου. Εξάλλου οι νυχτερινές λήψεις από αρχαιολογικούς χώρους, που απεικονίζουν ελληνικά μνημεία με φόντο αστρικές τροχιές, προέρχονται από το νεκρομαντείο του Αχέροντα, τη Νικόπολη, την αρχαία Κασσώπη, καθώς και από νησιά των Κυκλάδων.

Οπως σημειώνει ο Φάνης Ματσόπουλος, στην έκθεση το καλλιτεχνικό στοιχείο υπερτερεί του επιστημονικού. Το αντίστροφο συμβαίνει στην άλλη δημιουργία του «Ενα Ταξίδι στο Σύμπαν», που θα παρουσιαστεί το βράδυ της Δευτέρας. «Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ θόλου. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για μεγάλες οθόνες, τύπου Omnimax, με ανάλυση 4.000 επί 4.000 σε 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, η οποία είναι μεγαλύτερη από εκείνη του κινηματογράφου» εξηγεί ο ίδιος και συνεχίζει: «Η παράσταση έχει διάρκεια 42 λεπτά και προσφέρει μια γενική εικόνα της επιστημονικής γνώσης για το σύμπαν, από τη γεωκεντρική θεωρία της αρχαιότητας ως τη σύγχρονη γνώση με τα υψηλής ακρίβειας τηλεσκόπια, τις διαστημοσυσκευές κλπ. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο ηλιακό μας σύστημα και στους πλανήτες, στα άλλα αντικείμενα του γαλαξία μας, καθώς και στους άλλους γαλαξίες».

Μοναδική προβολή

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο Ψηφιακό Πλανητάριο μόνο τη Δευτέρα. Η επόμενη προβολή του θα είναι στη Γερμανία τον Μάρτιο, στο φεστιβάλ πλανηταριακού ντοκιμαντέρ στο ιστορικό πλανητάριο της εταιρίας Carl Zeiss. Η έκθεση «Μεταξύ Ουρανού και Γης» τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου και θα διαρκέσει ως τις 30 Απριλίου. Η ψηφιακή παράσταση θα προβληθεί στις 20.00 και στις 21.00 τη Δευτέρα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, που θα διανέμονται από τις 19.30 της ίδιας ημέρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα