Μεγάλο βήμα στην πρόληψη της τύφλωσης

ΥΓΕΙΑΜεγάλο βήμα στην πρόληψη της τύφλωσηςΠέμπτη, Μάρτιος 16, 2017 - 17:48

Επιστήμονες βρήκαν την αιτία φθοράς του αμφιβληστροειδούς και πώς αναστέλλεται

Ελπίδες για την πρόληψη της τύφλωσης που προκαλείται από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδος εξαιτίας της γήρανσης (πρώτη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως) γεννά η ανακάλυψη του μηχανισμού με τον οποίο συντελείται η φθορά του αμφιβληστροειδούς και μίας μεθόδου χημικής παρέμβασης για την αναστολή του.

Από την
Κατερίνα Στυλιανέα

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Vanderbilt του Tennessee σε πειράματά τους σε ψάρια (το ψάρι ζέμπρα, που

χρησιμοποιείται ευρέως σε ιατρικά πειράματα και του οποίου ο αμφιβληστροειδής εμφανίζει σημαντικές ομοιότητες με τον ανθρώπινο) εντόπισαν τον νευροδιαβιβαστή εγκεφάλου που πυροδοτεί τη διαδικασία εκφυλισμού.

Κατόρθωσαν, μάλιστα, να σταματήσουν τη χημική διαδικασία με μόλις μία σταγόνα αναστολέα του γνωστού ως GABA Γάμμα-αμινοβουτυρικού οξέος (ένα αμινοξύ που αποτελεί τον κύριο ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο).
Με τη χορήγηση του αναστολέα ενεργοποίησαν την ανάπλαση των φθαρμένων κυττάρων. Οπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή James Patton, στη σχετική δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Stem Cell Reports», είναι πιθανό με την ίδια διαδικασία να μπορεί να πυροδοτηθεί η αυτοανάπλαση του αμφιβληστροειδούς και στον άνθρωπο.

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που στηρίζονταν στην υπόθεση ότι η όποια διαδικασία αναγέννησης του αμφιβληστροειδούς ξεκινά από τον οργανισμό μόνον όταν αυτός έχει πλέον υποστεί μεγάλη φθορά, η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η αναγέννηση κυττάρων είναι δυνατόν να προκληθεί πολύ νωρίτερα με αυτή τη χημική παρέμβαση.

Ανενεργά

Ο αμφιβληστροειδής, επισημαίνουν (τόσο των ψαριών που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα όσο και του ανθρώπου), περιέχει νευρογλοιακά βλαστοκύτταρα Muller. Στον άνθρωπο παραμένουν ανενεργά. Με το πείραμα απέδωσαν αυτήν την κατάσταση καταστολής στις μεγάλες συγκεντρώσεις του GABA. Ομως, στα πειραματόζωα με το κατάλληλο χημικό ερέθισμα (καταστολής του GABA) άρχισαν να παράγουν κύτταρα για την αντικατάσταση αυτών που είχαν καταστραφεί. Σημειώνουν, τέλος, ότι το ψάρι ζέμπρα τυφλώνεται με μεγάλη ευκολία, όμως εξαιτίας της ευκολίας κυτταρικής ανάπλασης που το διακρίνει, μέσα σε 28 ημέρες επανέρχεται πλήρως η όρασή του.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα