Κύτταρα που αναγεννούν την καρδιά

ΥΓΕΙΑΚύτταρα που αναγεννούν την καρδιάΔευτέρα, Ιούνιος 29, 2015 - 19:22

Ανακάλυψη φέρνει νέες θεραπείες για το έμφραγμα

Η ικανότητα αυτο-επιδιόρθωσης της καρδιάς βρίσκεται εδώ και χρόνια στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, οι οποίοι προσπαθούν να κατανοήσουν τους μηχανισμούς της προκειμένου να οδηγηθούν σε νέες θεραπείες. Αμερικανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αναγέννησης μιας καρδιάς που έχει υποστεί βλάβες ανακαλύπτοντας βλαστικού τύπου πρόδρομα κύτταρα ικανά να σχηματίσουν καρδιακό μυ.

Οι ερευνητές του Τμήματος Κυτταρικής

και Αναπτυξιακής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον Τζόναθαν Επστάιν, κατάφεραν να εντοπίσουν σε ποντίκια τα συγκεκριμένα πρόδρομα κύτταρα (καρδιομυοβλάστες), τα οποία, αφού ωριμάσουν πέρα από το στάδιο των πολυδύναμων, μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε κύτταρο της καρδιάς. Μπορούν δηλαδή να γίνουν μόνο κύτταρα του μυός της καρδιάς, γνωστά και ως καρδιομυοκύτταρα.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα είναι να διαπιστώσουν κατά πόσο αυτά τα πρόδρομα κύτταρα (οι καρδιομυοβλάστες) μπορούν όντως να αναγεννήσουν την καρδιά ύστερα από έμφραγμα ή τραύμα.

Φάρμακα

Θεωρούν πάντως ότι η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει, ώστε στο μέλλον να αναπτυχθούν νέες θεραπείες προς αυτή την κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα η εισαγωγή καρδιομυοβλαστών σε καρδιές με κατεστραμμένα τμήματα ιστού ή η καλλιέργεια των τμημάτων αυτών στο εργαστήριο και η μετέπειτα εμφύτευσή τους στην καρδιά. Είναι επίσης πιθανόν να αναπτυχθούν νέα φάρμακα, τα οποία θα ωθούν την καρδιά να παράγει νέα καρδιομυοκύτταρα.

Η βιολογική εξέλιξη δεν έχει προικίσει τις καρδιές των θηλαστικών -και των ανθρώπων- με μεγάλες ικανότητες αυτο-επιδιόρθωσης, σε σχέση με τις δυνατότητες που έχει χαρίσει σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως στο δέρμα, στα οστά και σε άλλους ιστούς, πιθανώς επειδή κάτι τέτοιο θα δυσκόλευε την ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Οι επιστήμονες ωστόσο προσπαθούν εδώ και χρόνια να το πετύχουν εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο η καρδιά αναπτύσσεται στο έμβρυο από βλαστικού τύπου πρόδρομα κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια εξειδικεύονται σε επιμέρους κύτταρα, όπως τα καρδιομυοκύτταρα και τα ενδοθηλιακά κύτταρα της καρδιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα