Κύμα φυγής επιχειρήσεων στη Βουλγαρία

ΠΟΛΙΤΙΚΗΚύμα φυγής επιχειρήσεων στη ΒουλγαρίαΤρίτη, Αύγουστος 18, 2015 - 13:04

Προ κρίσης στη γειτονική χώρα υπήρχαν και λειτουργούσαν 1.500 εταιρίες ελληνικών συμφερόντων και σήμερα είναι περίπου 14.000!

Αρον άρον μεταφέρουν οι Ελληνες επιχειρηματίες τις επιχειρήσεις τους στη γειτονική Βουλγαρία, κυρίως λόγω της χαμηλής φορολογίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, ο αριθμός τους ενδέχεται να φτάσει τις 60.000.
Πολύ καιρό πριν κλείσουν οι τράπεζες

στην Ελλάδα και αρχίσουν οι έλεγχοι κεφαλαίων οι Ελληνες άνοιξαν τραπεζικούς λογαριασμούς και εταιρίες στη γειτονική χώρα. «Τους τελευταίους μήνες καταγράφονται νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί αλλά και ελληνικές εταιρίες, ιδιαίτερα στις περιοχές κοντά στα σύνορα. Αλλά αυτό ξεκίνησε ήδη από το 2009. Από τότε υπάρχουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στη Βουλγαρία» λέει ο Κράσεν Στάντσεβ από το Ινστιτούτο για την Οικονομία της Αγοράς στη Σόφια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, προ κρίσης, πριν από περίπου πέντε χρόνια στη Βουλγαρία υπήρχαν περίπου 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις.

Μικρή φορολόγηση

Σήμερα είναι περίπου 14.000. Οι εργαζόμενοι τους οποίους απασχολούν οι εν λόγω επιχειρήσεις υπολογίζονται περίπου στους 70.000. Οι Ελληνες δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, του εμπορίου, των ακινήτων και της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης.

Μικρή φορολόγηση

Σημειώνεται πως πολύ καιρό πριν κλείσουν οι τράπεζες στην Ελλάδα και αρχίσουν οι έλεγχοι κεφαλαίων οι Ελληνες άνοιξαν τραπεζικούς λογαριασμούς και εταιρείες στη γειτονική χώρα.
«Οι απλοί άνθρωποι και οι επιχειρηματίες κατάλαβαν πολύ πιο νωρίς από τους πιστωτές ότι η Ελλάδα πρακτικά έχει χρεοκοπήσει. Μετά το 2010 αυτό ενισχύθηκε. Το τραπεζικό σύστημα στη Βουλγαρία είναι σταθερό, τα κεφαλαιακά αποθέματα των βουλγαρικών τραπεζών είναι διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακόμη ένας παράγοντας είναι η φορολογία. Οι προϋποθέσεις εδώ είναι πιο ξεκάθαρες σε σχέση με την Ελλάδα και οι φόροι είναι χαμηλοί. Στο 10% ο φόρος εισοδήματος και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων εδώ και επτά χρόνια» τονίζουν Βούλγαροι ειδικοί.

Πράγματι, στη Βουλγαρία οι επιχειρηματίες για κέρδος 50.000 ευρώ πληρώνουν 10.000 ευρώ λιγότερους φόρους απ' ό,τι θα πλήρωναν στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα δυνατό επιχείρημα που οδηγεί πολλές επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα. Ωστόσο η Βουλγαρία δεν επωφελείται από τα πραγματικά μεγάλα ποσά.«Το μεγάλο ελληνικό κεφάλαιο, που έφυγε πριν ξεκινήσουν στη χώρα τα capital controls, πήγε στα μεγάλα οικονομικά κέντρα και στις παράκτιες ζώνες, όχι όμως στη Βουλγαρία» δηλώνουν άνθρωποι της τραπεζικής αγοράς.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα