Κοσμητική νευρολογία για πιο... έξυπνους εγκεφάλους

Η κοσμητική ιατρική δεν είναι κάτι που περιορίζεται πλέον στην εξωτερική εμφάνιση ή ακόμη-ακόμη στην ανατομία των σεξουαλικών οργάνων. Τα τελευταία χρόνια, με το ερευνητικό ενδιαφέρον να έχει εστιάσει στα οφέλη της διακρανιακής διέγερσης συνεχούς ρεύματος, τόσο στην αντιμετώπιση παθολογιών όσο και στη βελτίωση των νοητικών επιδόσεων, έχει αρχίσει να κάνει δειλά την εμφάνισή του ο όρος «κοσμητική νευρολογία». Εισηγητής του όρου είναι νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Ρόι Χάμιλτον που

εξηγεί ότι η βελτίωση των νοητικών δυνατοτήτων μέσω αυτής της μεθόδου έχει αρχίσει να βρίσκει ανταπόκριση στο κοινό. «Η ιστορία έχει αρχίσει να παίρνει τον ίδιο δρόμο με την αισθητική χειρουργική και οι επιστήμονες πρέπει να έχουν προετοιμαστεί σε επίπεδο ηθικών παραμέτρων» διευκρινίζει.

Ο δρ Χάμιλτον εκτιμά ότι οι νευροεπιστήμονες θα υποστούν σε μεγάλο βαθμό την πίεση ανθρώπων που είναι υγιείς και θέλουν απλώς να βελτιώσουν την εγκεφαλική τους λειτουργία, ακριβώς όπως πολλοί θέλουν να βελτιώσουν την εμφάνισή τους. Η εμπορική εκμετάλλευση δε αυτής της μεθόδου είναι πολύ κοντά. Το πρωτότυπο μιας τέτοιας συσκευής σε μορφή kit είναι ήδη έτοιμο, προϊόν της συνεργασίας του Πανεπιστημίου του Μιλάνου και του νοσοκομείου Maggiore του Μιλάνου. Το kit αυτό, που διατίθεται μέσω της βρετανικής εταιρείας MagStim, διαθέτει μια ηλεκτρονική οθόνη για τη ρύθμιση των παραμέτρων, ένα σύστημα διέγερσης και μια θήκη μέσα στην οποία βρίσκονται τα ηλεκτρόδια. Για να μην προκύψουν αντιδράσεις, η εταιρεία αναφέρει ότι η συσκευή αυτή είναι για ερευνητική, αλλά και κλινική χρήση.

Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα ότι με τη μη επεμβατική χρήση χαμηλής τάσης ρεύματος μπορεί κανείς να εξασφαλίσει το μάξιμουμ της εγκεφαλικής απόδοσης και μάλιστα να βελτιώσει τη διάθεσή του είναι εξαιρετικά ελκυστική, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ευκολία που εμφανίζει με την πρώτη ματιά είναι πεδίο δόξης λαμπρό για ερασιτεχνικές προσεγγίσεις. Υπενθυμίζουν ότι η διακρανιακή διέγερση συνεχούς ρεύματος είναι ακόμη σε στάδιο έρευνας και παρά τα πρώτα ενθαρρυντικά συμπεράσματα για τη δράση της, δεν έχει πάρει το πράσινο φως ως θεραπεία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα