Κωδικός «σώστε τα ΑΤΜ»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΚωδικός «σώστε τα ΑΤΜ»Τετάρτη, Δεκέμβριος 6, 2017 - 18:25

❱❱ Μετά το νέο χτύπημα στο Χαλάνδρι οι τράπεζες ψάχνουν τρόπους προστασίας των μηχανιμάτων

Από τον
Θεοδόση Π. Πάνου

Πονοκέφαλο προκαλούν στην ΕΛ.ΑΣ. οι απανωτές καταστροφές ΑΤΜ και οι κλοπές χρημάτων από τις συμμορίες που ειδικεύονται στην ανατίναξη των ταμειακών μηχανημάτων και πλέον χτυπούν σχεδόν καθημερινά σε περιοχές της Αττικής, αλλά και στην περιφέρεια.



Χθες τα ξημερώματα στο Χαλάνδρι μια ομάδα «επαγγελματιών» στις εκρήξεις έδρασε ταχύτατα τινάζοντας στον αέρα το ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας που ήταν εγκατεστημένο έξω από ένα σούπερ μάρκετ στην οδό Χίου. Οι κακοποιοί άρπαξαν δύο κουτιά, τα οποία περιείχαν συνολικά 90.000 ευρώ, και εξαφανίστηκαν. Οπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής που ανέλαβαν τις έρευνες, οι δράστες διοχέτευσαν με αριστοτεχνικό τρόπο στο εσωτερικό του μηχανήματος ένα μείγμα αερίων, τα οποία προκαλούν εσωτερική έκρηξη όταν έλθουν σε επαφή.

Πρόκειται για τέσσερα μέλη της πιο επικίνδυνης ομάδας που δρα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, τα οποία, όπως λένε αστυνομικοί που έχουν γνώση των ερευνών, έχουν αποκτήσει πλέον επαγγελματική κατάρτιση στις ανατινάξεις. Οι ερευνητές της Ασφάλειας εκτιμούν ότι πρόκειται για σπείρα που αποτελείται από Ελληνες, Ρουμάνους και Ουκρανούς, η οποία μέχρι στιγμής έχει ανατινάξει πάνω από 10 ΑΤΜ στην Αττική, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχει δράσει και στην περιφέρεια.

Συστήματα

Ωστόσο, στην Αττική κυρίως δρουν τουλάχιστον άλλες τρεις σπείρες που ανατινάζουν ΑΤΜ, όχι βέβαια με την επιτυχία που έχει μέχρι στιγμής η σπείρα των επαγγελματιών! Μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα, οι τράπεζες είναι έτοιμες να λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους, προχωρώντας στην εγκατάσταση εξελιγμένων συστημάτων τα οποία θα απενεργοποιούν τα αέρια που προκαλούν έκρηξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται αν θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος ενός μηχανισμού που αποτελείται από μια αμπούλα με μείγμα αερίου και έναν ανιχνευτή τα οποία τοποθετούνται στο εσωτερικό του ΑΤΜ. Ο ανιχνευτής αναγνωρίζει την παροχή αερίου από εξωγενείς παράγοντες και αμέσως η αμπούλα απελευθερώνει το μείγμα αερίου, το οποίο εξουδετερώνει το «ξένο» αέριο με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται έκρηξη. Ενα δεύτερο σύστημα αποτελείται επίσης από ανιχνευτή αερίου, αλλά και από έναν μηχανισμό πρόκλησης σπινθήρων που ενεργοποιείται με την εισροή του αερίου, με αποτέλεσμα οι σπινθήρες να το «καίνε».

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα