«Ηταν μαχητής και εκτός ρινγκ»

17:48 8/6/2016 - Πηγή: Espresso
ΑΘΛΗΤΙΚΑ«Ηταν μαχητής και εκτός ρινγκ»Τετάρτη, Ιούνιος 8, 2016 - 16:47

Επιμέλεια
Γιώργος Αδαμόπουλος

Αν και βλέπει τον κόσμο από τα 2,18 μ., ο Καρίμ Αμπντούλ - Τζαμπάρ σχολίασε τον προ ημερών θάνατο του Μοχάμεντ Αλι γράφοντας στο περιοδικό «Time» ότι «ποτέ δεν αισθάνθηκα ψηλότερος από όταν στεκόμουν στη σκιά του!»... Ο Αμπντούλ - Τζαμπάρ, παλαίμαχος σταρ του μπάσκετ, έξι φορές πρωταθλητής ΝΒΑ και κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του αμερικανικού πρωταθλήματος, «αποχαιρέτησε»

τον Αλι με μία επιστολή στο γνωστό περιοδικό (μετά την αντίστοιχη στην ιστοσελίδα Huffington Post), επαναλαμβάνοντας ότι ο θρυλικός πυγμάχος «ήταν ο μέντοράς μου».

Ο Καρίμ έγραψε χαρακτηριστικά: «Τον γνώρισα για πρώτη φορά στη Λεωφόρο Μπούλεβαρντ, όταν ήμουν πρωτοετής στο πανεπιστήμιο UCLA. Τον είδα στον δρόμο να... κάνει ταχυδακτυλουργικά! Ηταν το 1966, όμως, αν και ήταν μόλις πέντε χρόνια μεγαλύτερός μου, είχε ήδη αφήσει το ΄΄σημάδι΄΄ του ως ο νεότερος πρωταθλητής βαρέων βαρών. Την επόμενη χρονιά τού αφαίρεσαν τον τίτλο γιατί αρνήθηκε να πολεμήσει στο Βιετνάμ, εξηγώντας: «Δεν έχω τίποτα εναντίον των Βιετκόνγκ. Κανείς τους δεν με αποκάλεσε ποτέ νέγρο. Το μισό κοινό φώναξε το όνομά του και το άλλο ακόνισε τα μαχαίρια του». Ο Τζαμπάρ, που ασπάστηκε το Ισλάμ και άλλαξε το όνομά του (από Λιου Αλσιντορ, όπως ο Αλι άλλαξε το Κάσιους Κλέι), πρόσθεσε: «Ο Μοχάμεντ ήταν μαχητής, είτε βρισκόταν στο ρινγκ είτε εκτός, όπου έγινε πρωταθλητής της δικαιοσύνης. Σε μια εποχή όπου οι μαύροι που κατήγγειλαν τις αδικίες κατηγορούνταν για επιθετικότητα, εκείνος θυσίασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του για να παλέψει γι’ αυτό που θεωρούσε δίκαιο. Χάρη σε αυτόν οι Αμερικανοί περπατούν με το κεφάλι πιο ψηλά».

Keywords
Τυχαία Θέματα