ΗΠΑ: Πρόστιμο $ 1.500.000 στον εφοπλιστή Ευ. Αγγελάκο

ΡΕΠΟΡΤΑΖΗΠΑ: Πρόστιμο $ 1.500.000 στον εφοπλιστή Ευ. ΑγγελάκοΔευτέρα, Οκτώβριος 24, 2016 - 13:03

Βαριά «καμπάνα» χτύπησε στις ΗΠΑ για τις δύο εταιρίες ιδιοκτησίας του γνωστού εφοπλιστή και δημάρχου Οινουσσών Ευάγγελου Αγγελάκου, καθώς ο ομοσπονδιακός δικαστής του Σιάτλ επέβαλε πρόστιμο ύψους 1.500.000 δολαρίων στον όμιλό του.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ένα φορτηγό πλοίο του ομίλου του Ελληνα εφοπλιστή ρύπανε εσκεμμένα τη θάλασσα και στη συνέχεια οι αρμόδιοι επιχείρησαν να εξαπατήσουν

την αμερικανική Ακτοφυλακή. Μάλιστα, η εξιχνίαση της υπόθεσης θεωρείται από τις αρμόδιες Αρχές ως σημαντική επιτυχία, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολη η απόδειξη τέτοιων παραβάσεων.

Το πρόστιμο αφορά τις εταιρίες Gallia Graeca LTD και Angelakos (Hellas) SA, θυγατρικές του ομίλου του εφοπλιστή. Από τον έλεγχο στα πλοία προέκυψε ότι στο πλοίο «Gallia Graeca» υπήρχε πετρέλαιο εκεί όπου δεν έπρεπε και ότι δεν είχε συντηρηθεί μία συσκευή που διαχωρίζει το νερό από το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με τους ελεγκτές- να απορριφθούν στη θάλασσα 5.000 γαλόνια σεντινόνερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν οι μηχανικοί του πλοίου έκαναν επίδειξη του ειδικού μηχανισμού διαχωρισμού στην Ακτοφυλακή, το έκαναν με καλοσχεδιασμένο τρόπο ώστε να φανεί ότι είναι σε λειτουργία για να την εξαπατήσουν. Τελικά, το δικαστήριο καταδίκασε τις δύο εταιρίες, μαζί με τον πρώτο και τον δεύτερο μηχανικό του πλοίου, για κατηγορίες σχετικές με μόλυνση, παραποίηση αρχείων και απάτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εσκεμμένη απόρριψη πετρελαίου στη θάλασσα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για τα θαλάσσια πτηνά.

Keywords
Τυχαία Θέματα