Η θηλυκή πλευρά της «σιδηράς κυρίας»

ΚΟΣΜΟΣΗ θηλυκή πλευρά της «σιδηράς κυρίας»Σάββατο, Οκτώβριος 3, 2015 - 16:00

Ο βιογράφος της λέει ότι η Θάτσερ χρησιμοποιούσε τη γυναικεία πονηριά για να «νικά» τους άντρες αντιπάλους της

Η «σιδηρά κυρία» ήταν στην πραγματικότητα μια επιδέξια στον χειρισμό των αντρών γυναίκα. Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν «εντυπωσιακά αδίστακτη» και επιστράτευε τη γυναικεία πονηριά της για να αναγκάζει τους πολιτικούς αντιπάλους της να υποτάσσονται, σύμφωνα με τον επίσημο βιογράφο της Τσαρλς Μουρ, ο οποίος προσθέτει ωστόσο ότι η πολιτικός, παρά τις σαρωτικές επιτυχίες της και εκλογικές νίκες της, ένιωθε πάντα

τρωτή.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

«Ηξερε ότι μπορούσε να ξεγελάσει τους άντρες, συμπεριφερόμενη με τρόπο που αυτοί δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν, είτε υιοθετώντας τη γυναικεία κολακεία, είτε προβάλλοντας έντονα συναισθήματα, είτε με έναν αέρα παραλογισμού που θα ήταν σύμφωνος με την καρικατούρα γυναίκας που είχαν αυτοί στο μυαλό τους. Αυτό τής έδινε το περιθώριο να εξασφαλίζει προνόμια έναντί τους» εξηγεί ο άνθρωπος που έχει δουλέψει σχεδόν δύο δεκαετίες για την ολοκλήρωση της πολύτομης βιογραφίας της.

Η αίσθηση που είχε, ότι αποκλειόταν από το ανδροκρατούμενο κατεστημένο, την έκανε να συμπεριφέρεται συχνά ως «η κακόκεφη μητέρα όλων», όπως είχε πει χαρακτηριστικά στον Μουρ, ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου της. Από την άλλη, ένιωθε «πληγωμένη σαν απατημένη φιλενάδα», όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στην πρώην βρετανική αποικία της Γρενάδας χωρίς να την ενημερώσουν. «Είχε δίκιο. Είχε απατηθεί» σχολιάζει ο Μουρ.

Η αθωότητα με την οποία αντιμετώπιζε τις πολιτικές τακτικές των ΗΠΑ ήταν κάτι που χαρακτήριζε και την προσέγγισή της στα θέματα των σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Κάποιες φορές μάλιστα είχε φτάσει στο σημείο να το παίξει προξενήτρα στις γραμματείς της προτείνοντάς τους ως πιθανούς γαμπρούς γκέι άντρες!

«Μου πήρε χρόνια για να καταλάβω ότι μετά τη νίκη της στις εκλογές του 1983, μια σαρωτική νίκη, οι περισσότεροι από τους συναδέλφους της ήλπιζαν και περίμεναν ότι θα αποχωρούσε. Αυτό οφειλόταν στην ευαισθησία που εκδήλωνε και στην ανασφάλεια που απέπνεε. Προφανέστατα θαυμάζω το θάρρος αλλά και την περίεργη δύναμη της προσωπικότητάς της» λέει ο πρώην δημοσιογράφος του «Spectator», που τονίζει ότι το φαινόμενο Θάτσερ οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην έξυπνη αξιοποίηση της γυναικείας φύσης της.

Η βαρόνη Θάτσερ, πρωθυπουργός από το 1979 έως το 1990, πέθανε σε ηλικία 87 ετών το 2013, ύστερα από αποχή 11 χρόνων από τον δημόσιο βίο, εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα