Η θεραπεία που «ρουφά» τους θρόμβους

ΥΓΕΙΑΗ θεραπεία που «ρουφά» τους θρόμβουςΤρίτη, Μάιος 13, 2014 - 16:17

Μια επαναστατική θεραπεία που «ρουφάει» τους θρόμβους από τον εγκέφαλο, προλαμβάνοντας τη μόνιμη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει το εγκεφαλικό, αρχίζει να εφαρμόζεται δοκιμαστικά σε νοσοκομεία της Βρετανίας.

Η θεραπεία ονομάζεται ενδοαρτηριακή θρομβεκτομή και εφαρμόζεται σε μόλις 12 λεπτά μέσω ενός μηχανήματος που «ρουφά» τους θρόμβους που έχουν σχηματιστεί στον εγκέφαλο. Για να συμβεί αυτό, οι γιατροί εισάγουν σε μια αρτηρία μέσω της βουβωνικής χώρας ένα μικροσκοπικό σωληνάκι, το οποίο καθοδηγούν πολύ προσεκτικά ώστε

να φτάσει στον εγκέφαλο μέσω των αρτηριών που καταλήγουν σ' αυτόν. Στην άκρη του το σωληνάκι διαθέτει έναν καθετήρα που διαλύει τους θρόμβους σε πολλά μικρά κομμάτια και έτσι εκείνο τα ρουφάει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail», η συγκεκριμένη μέθοδος έχει σώσει ήδη τη ζωή ενός 60χρονου ασθενούς, ο οποίος πριν από δύο μήνες υπέστη πολλαπλό εγκεφαλικό ενώ έπαιζε γκολφ. Οι γιατροί εντόπισαν έναν θρόμβο πέντε εκατοστών που απορροφούσε το οξυγόνο από τον εγκέφαλο του ασθενούς, ο οποίος δεν μπορούσε να κινήσει την αριστερή πλευρά του σώματός του. «Οταν τον βάλαμε στο χειρουργικό τραπέζι ήταν πολύ αδύναμος, όμως τραβήξαμε τον θρόμβο και σχεδόν αμέσως κίνησε το χέρι του» είπε στη «Daily Mail» ο δρ Norman McConachie από το ιατρικό κέντρο Queen's Medical Centre στο Νότιγχαμ, ο οποίος ειδικεύεται στη νευροεπεμβατική ακτινολογία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάρρωση ήταν εντυπωσιακή, σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της θεραπείας που χορηγείται συνήθως, η οποία στον συγκεκριμένο ασθενή όχι μόνο δεν προσέφερε καμία βοήθεια, αλλά θα τον άφηνε παράλυτο για την υπόλοιπη ζωή του. «Οταν ο θρόμβος μπλοκάρει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, εκατομμύρια νευρώνες το λεπτό χάνονται, γι' αυτό κάθε λεπτό είναι πραγματικά πολύτιμο» εξηγεί. «Στόχος μας είναι να θεραπεύουμε τους ασθενείς σε διάστημα έξι ωρών από τη στιγμή που υπέστησαν το εγκεφαλικό επεισόδιο, όμως ο τελικός στόχος μας είναι οι τρεις ώρες ή ασκόμη και λιγότερο».

Keywords
Τυχαία Θέματα