Η τελευταία σταρ του ελληνικού θεάτρου

14:18 8/1/2016 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Εφυγε» στα 89 της η Αννα ΣυνοδινούΗ τελευταία σταρ του ελληνικού θεάτρουΠαρασκευή, Ιανουάριος 8, 2016 - 14:12

Μία μεγάλη κυρία του θεάτρου, πολυδιάστατη προσωπικότητα και σπουδαία ηθοποιός, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 χρόνων.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΑΛΚΙΝΟΟ ΜΠΟΥΝΙΑ

Η Αννα Συνοδινού, που διακρίθηκε για τη μεγάλη

προσφορά της στον πολιτισμό, ενώ υπηρέτησε επάξια τα κοινά ως βουλευτής της Ν.Δ. και υφυπουργός στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, άφησε χθες την τελευταία της πνοή στην κλινική της Κυψέλης όπου νοσηλευόταν. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ανέβαινε τον δικό της γολγοθά, αντιμετωπίζοντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και γι' αυτό είχε νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση στην πνευμονολογική μονάδα του «Σωτηρία».

Μάλιστα τον Ιούλιο του 2014, όταν η «Espresso» δημοσιοποίησε το πρόβλημα υγείας της καλλιτέχνιδος και την οικονομική της στενότητα, η Πολιτεία ανταποκρίθηκε αμέσως, μέσω του τότε υπουργού Πολιτισμού Κωνσταντίνου Τασούλα, αναλαμβάνοντας να τη στηρίξει σε οτιδήποτε χρειαζόταν.

Η Αννα Συνοδινού γεννήθηκε το 1927 στο Λουτράκι Κορινθίας και το όνομά της το πήρε από τη Λουτρακιώτικη αγία Αννα, όπως είχε πει η ίδια. Ηταν το όγδοο παιδί μιας δεμένης οικογένειας.

Ο μπαμπάς της, Αμοργιανός, και η μητέρα της, ιταλικής καταγωγής, έμεναν αρχικά στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», όπου εργάζονταν στο τμήμα παρασκευής εδεσμάτων.

Οπως έχει αποκαλύψει η ίδια, τα τρία πρώτα αδέλφια της βοηθούσαν τους γονείς τους στις δουλειές του ξενοδοχείου, αλλά δυστυχώς ο δάγκειος πυρετός, που θέριζε εκείνη την εποχή, χτύπησε θανάσιμα τα δύο από αυτά.

Τα φτωχικά χρόνια

Φεύγοντας από τη «Μεγάλη Βρεταννία» οι γονείς της έπιασαν δουλειά (ο πατέρας μάγειρας και η μητέρα καμαριέρα) σε ένα ξενοδοχείο στο Λουτράκι, όπου γεννήθηκε η ίδια.

Τα φτωχικά χρόνια που πέρασε εκεί -μένοντας σε ένα ημιυπόγειο σπίτι- τα θυμόταν σε όλες τις αφηγήσεις της για τα παιδικά της χρόνια, συμπληρώνοντας όμως πως τις περισσότερες παιδικές αναμνήσεις της τις κρύβει το σπίτι της οδού Αθανασίας 15, στο Παγκράτι, όπου μετακόμισαν στη συνέχεια. Η κορυφαία ηθοποιός, η οποία ενσάρκωσε τις περισσότερες ηρωίδες της τραγωδίας (εκτός από τη Μήδεια, γιατί δεν ήθελε να υποδυθεί μια μητέρα φόνισσα), όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει μοδίστρα. Ομως από τότε είχε ροπή στις απαγγελίες. Η ενασχόλησή της με το θέατρο ήρθε εντελώς τυχαία, όταν ο ενδυματολόγος της εποχής Αντώνης Φωκάς τη σταμάτησε στον δρόμο την ώρα που περπατούσε για να της προτείνει να γίνει μέλος του Χορού στο Εθνικό Θέατρο. Με την έγκριση του πατέρα της έδωσε εξετάσεις στη Σχολή του Εθνικού, καταπλήσσοντας τους καθηγητές της, όταν επέλεξε να πει ένα απόσπασμα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

«Την εισαγωγή μου στο Εθνικό τη θεωρώ τη σπουδαιότερη στιγμή της καριέρας μου» θα θυμηθεί αρκετά χρόνια αργότερα η Αννα Συνοδινού. Στο πλευρό της Μαρίκας Κοτοπούλη βγήκε πρώτη φορά στο σανίδι, ενώ μυήθηκε στον μαγικό κόσμο της υποκριτικής από τους Θωμά Κωτσόπουλο και Δημήτρη Ροντήρη. Από το 1956 έως το 1964 η Συνοδινού ήταν μόνιμο στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου, πλάι στην Κατίνα Παξινού, στον Αλέξη Μινωτή, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Θάνο Κωτσόπουλο, τον Τάκη Μουζενίδη, στην Ελένη Ζαφειρίου, στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Χάρη στην καθάρια φωνή της και την εξαίσια εκφορά λόγου, η ηθοποιός ερμήνευσε Αντιγόνη, Εκάβη, Ελένη, Ιφιγένεια η εν Αυλίδι, Ιφιγένεια η εν Ταύροις, Ηλέκτρα. Το 1955 (και το 1957) τιμήθηκε για τις ερμηνείες της με το έπαθλο της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Βραβείο

Το 1965 ίδρυσε τον δικό της θίασο με τίτλο Ελληνική Σκηνή, ενώ σε εκείνη οφείλεται και το πρώτο θέατρο βράχων, εκείνο του Λυκαβηττού. Επίσης, μαζί με άλλους γνωστούς ηθοποιούς ήταν ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου (πρώην Βασιλικού Κήπου).

Από το 1974 έως το 1990 η Αννα Συνοδινού υπηρέτησε με το ίδιο σθένος και αγάπη την πολιτική. Είχε εκλεγεί βουλευτής Αθηνών με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και κατά τη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας της είχε εισηγηθεί σημαντικές νομοθετικές προτάσεις. Χάρη σε εκείνην είχε ιδρυθεί η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, ενώ είχε προτείνει και την εισαγωγή του μαθήματος των καλλιτεχνικών στη Μέση Εκπαίδευση. Τη δεκαετία του '90 επέστρεψε δυναμικά στο θέατρο ενσαρκώνοντας ηρωίδες του αρχαίου δραματολογίου αλλά και του νεότερου ελληνικού θεάτρου.

Η κηδεία της θα γίνει δημοσία δαπάνη την προσεχή Δευτέρα στις 12.00 από το Νεκροταφείο Βύρωνα.

Ο έρωτας και οι τρεις αποβολές

Για 55 «μαγικά χρόνια», όπως τα είχε χαρακτηρίσει η ίδια, ήταν παντρεμένη με τον πρωταθλητή στο τριπλούν και έμπορο Γιώργο Μαρινάκη. «Τον αθληταρά, τον τριπλουνίστα, τον καλύτερο από όλους», σύμφωνα πάντα με δικά της λόγια. Η γνωριμία τους έγινε το 1952 στη Θεσσαλονίκη, όταν η σύζυγος εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι.

«Ηταν παντρεμένος με την πιο πλούσια Αρμένισσα και είχαν μαζί ένα κοριτσάκι. Αλλά δεν είχε σχέσεις με τη γυναίκα του» έχει πει η Αννα Συνοδινού, συμπληρώνοντας πως ερχόταν κάθε μέρα να τη δει στην παράσταση που έπαιζε τότε με θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη και καθόταν στην πρώτη σειρά. Ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά. Αρχικά ούτε η Κοτοπούλη ούτε κι ο αδελφός της, ο Νίκος, ήθελαν να κυκλοφορεί με αυτόν τον «αρκουδόμαγκα» (έτσι τον είχε αποκαλέσει η Κοτοπούλη), επειδή ήταν παντρεμένος. Ο έρωτάς τους όμως ήταν πολύ δυνατός. Παντρεύτηκαν γρήγορα και έμειναν σε ένα σπίτι στην ακριβώς απέναντι πολυκατοικία από εκείνη των γονιών της, στο Παγκράτι.

Η Συνοδινού δεν απέκτησε παιδιά, γιατί αφοσιώθηκε στην τέχνη με πάθος. «Εφτασα στο σημείο να κάνω τρεις αποβολές για να βγάλω παραστάσεις. Στην παράσταση της "Αλκηστης" απέβαλα μετά την πρεμιέρα. Με κουβάλησαν με το ασθενοφόρο μέχρι την Αμφισσα κι από εκεί με έστειλαν στην Αθήνα για να μην πεθάνω. Τρία παιδάκια έχω χάσει. Ηθελα πολύ να κάνω παιδάκι. Δεν μπορούσα όμως να αφήσω το θέατρο» είχε εκμυστηρευτεί η ίδια. Την κόρη του Γιώργου Μαρινάκη από τον πρώτο του γάμο τη μεγάλωσαν μαζί και πάντα διατηρούσε καλή σχέση με τη Συνοδινού. Ο θάνατος του άνδρα της το 2010 από καρκίνο του εντέρου (τον οποίο είχε περάσει και εκείνη, αλλά της άφησε διαβήτη) τη συγκλόνισε.

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες:

Keywords
σταρ, σταρ, αννα, ιανουάριος, προσφορες, espresso, θεατρο, οφείλεται, αθηνα, κηδεία, θεσσαλονικη, αμφισσα, καθαρα δευτερα, ηλεκτρα γαλανου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, Ημέρα της μητέρας, θεατρο βραχων, τασουλα, ελενη, γυναικα, δουλεια, εθνικο θεατρο, ηθοποιος, ηλεκτρα, θανατος, ιφιγενεια, λουτρακι, μητερα, σθενος, φωτογραφιες, ωρα, αγαπη, αγια αννα, αμφισσα, αναμνησεις, αννα, βυρωνα, γινει, γνωριμια, γονεις, δευτερα, δυστυχως, εγινε, εκπαιδευση, εμειναν, εξετασεις, εποχη, εφυγε, τεχνη, ζωη, κηδεία, ιδια, ιδιο, ηλικια, πολυκατοικια, υφυπουργος, ιανουάριος, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λογια, ματια, μηδεια, μοδιστρα, ξενοδοχειο, παντα, ογδοο, ονομα, οφείλεται, παιδικα, παιδι, παιδια, παιδακια, παθος, παρισι, πνοη, πολιτεια, προβληματα, πυρετος, ροπη, συνεχεια, σειρα, σπιτι, τμημα, τρια, φωκας, φωνη, φορα, δουλειες, εθνικο, κωνσταντινου, νεκροταφειο, σκηνη, υγειας, θωμα
Τυχαία Θέματα