Η τέχνη συναντά αύριο βράδυ το ολόγιομο φεγγάρι

13:28 9/8/2014 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΗ τέχνη συναντά αύριο βράδυ το ολόγιομο φεγγάριΣάββατο, Αύγουστος 9, 2014 - 13:00

Ανοίγουν τις πύλες τους και μας προσκαλούν να απολαύσουμε το μεγαλύτερο φεγγάρι της χρονιάς. Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν και φέτος στον θεσμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου, που γιορτάζεται αύριο με κάθε λαμπρότητα. Εικαστικές, μουσικές αλλά και θεατρικές δράσεις έχουν προγραμματιστεί στα μνημεία της χώρας μας, τα οποία μας περιμένουν για μια μαγευτική βραδιά κάτω από τα αστέρια. Σούνιο, Μουσείο

της Ακρόπολης, Ολυμπιείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαία Ολυμπία, τα Ανάκτορα της Φαιστού και της Κνωσού, το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, αλλά και πολλοί ακόμη χώροι αύριο το βράδυ θα «λουστούν» με το σαγηνευτικό φως της πανσελήνου.

Αττική

Μπορεί ο Ιερός Βράχος να μην παρατείνει το ωράριο λειτουργίας του για τους... φεγγαρόφιλους, αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν υπάρχουν και εναλλακτικές για όλους όσοι θέλουν να δουν την πανσέληνο με φόντο τον Παρθενώνα. Το Μουσείο της Ακρόπολης και φέτος συμμετέχει στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, έχοντας προσκαλέσει στο προαύλιό του το ιστορικό μουσικό σχήμα της μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας. Από τις 21.30, το σύνολο θα μας παρουσιάσει κλασικά κομμάτια από όπερες, συνθέσεις κινηματογραφικής μουσικής, αλλά και ελληνικές γνωστές μελωδίες, πάντα υπό το άγρυπνο... μάτι του φεγγαριού. Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8.00 το πρωί έως και τα μεσάνυχτα, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 21.00.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου -εκτός της περίφραξης του ιερού του Ποσειδώνος- θα φιλοξενηθεί η μουσική παράσταση με τίτλο «Εκείνων τη Μουσική», με δύο ηθοποιούς, τη Μαρίνα Καλογήρου και τον Δημήτρη Παπανικολάου, με τη λυρική ερμηνεύτρια Βασιλική Καραγιάννη να τους συμπληρώνει επί σκηνής. Οι τρεις τους θα παρουσιάσουν συνθέσεις εμπνευσμένες από κείμενα κορυφαίων λογοτεχνών. Στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, πάλι, τη μουσική σκυτάλη θα πάρει η Ευανθία Ρεμπούτσικα, η οποία θα παρουσιάσει αγαπημένα κομμάτια από την πλούσια δισκογραφία της. Η συναυλία, που εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των «Αισχυλείων», ξεκινάει στις 21.00.

Ανοιχτό θα είναι και το ιερό του Ολυμπίου Διός (Στύλοι του Ολυμπίου Διός) έως τα μεσάνυχτα, υποδεχόμενο τους αρχαιολάτρες, ενώ στο Νομισματικό Μουσείο, στο επιβλητικό Ιλίου Μέλαθρον, το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς αναλαμβάνει να παρουσιάσει ο Μάριος Στρόφαλης. Τίτλος της συναυλίας που θα δώσει ο γνωστός συνθέτης είναι «Τα φεγγάρια της Μεσογείου». Στο πλευρό του θα έχει τη Φένια Χρήστου και τον Αλφρέντο Στούνι. Τέλος, στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά θα δοθεί η θεατρική παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης».

Πελοπόννησος

Μουσικό θα είναι το κλίμα και στο Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, όπου θα πραγματοποιηθεί ένα μελωδικό αφιέρωμα στον Δήμο Μούτση από το Σύνολο «Χρώματα της Ηλιδος» (21.00), ενώ και ο Μυστράς θα φιλοξενήσει τοπικά σχήματα. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας θα παραμείνει ανοιχτός έως τη 01.00, ενώ το Μουσείο Πύργου στην Ηλεία θα μας περιμένει έως και τις 23.00. Τέλος, στο Αρχοντικό Τσικλητήρα και το Κτίριο του Πασά στην Πύλο, οι δύο περιοδικές εκθέσεις που παρουσιάζονται εκεί θα παραμείνουν ανοιχτές για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, από τις 12.00 έως και τις 24.00.

Κρήτη

Ο θεσμός της αυγουστιάτικης πανσελήνου γιορτάζεται και φέτος απ' άκρη σ' άκρη της Κρήτης. Αν βρίσκεστε εκεί τις ημέρες αυτές, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι συνολικά εννέα μνημεία του νησιού μάς ανοίγουν τις πόρτες τους και μας περιμένουν για την ξεχωριστή φεγγαροβραδιά, που τόσο έχει υμνηθεί. Ιδίως δε τα ανάκτορα Φαιστού και Κνωσού, τα βασιλικά «στέκια» των Μινωιτών, θα υποδέχονται κόσμο έως και τη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ και στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα δοθεί παράσταση θεάτρου με τίτλο «Ο Στρατής ο θαλασσινός και ένα μικρό ναυάγιο», σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη. Ακόμη, στην όμορφη περιοχή της Ρόκκας στα Χανιά θα δοθεί η συναυλία «Του φεγγαριού, του φαραγγιού του Αυγούστου».

Ηπειρος

Με τη μελωδική φωνή του Ορφέα Περίδη θα απολαύσουν την πανσέληνο όσοι βρεθούν στον αρχαιολογικό χώρο Ακρόπολης Γαρδικίου στην Αρχαία Πασσαρώνα των Ιωαννίνων. Ο δημοφιλής τραγουδοποιός θα μας πει αγαπημένα κομμάτια του προσωπικού ρεπερτορίου «Στο φως του φεγγαριού» -όπως τιτλοφορείται και η συναυλία του-, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Ζίτσας. Στο Κάστρο των Ιωαννίνων, στο Ιτς Καλέ θα δώσει το «παρών» η σοπράνο Μπέττυ Χαρλαύτη, ενώ στο Νεκρομαντείο Πρεβέζης θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με βιολί και πιάνο, σε κείμενα του Μάνου Χατζιδάκι.

Θεσσαλία

Με ελεύθερη είσοδο -από τις 21.00 έως και τις 24.00- θα υποδέχεται το κοινό ένα από τα ωραιότερα σπήλαια της χώρας μας, το σπήλαιο Θεόπετρας στα Τρίκαλα, ενώ στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου θα φιλοξενηθεί ένα μουσικό αφιέρωμα για τον ποιητή της θάλασσας, τον Νίκο Καββαδία. Ανοιχτά θα παραμείνουν το Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα, το Κάστρο Μελιβοίας στη Λάρισα, αλλά και το Β' Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας.

Συναυλίες με έντεχνο και κλασικό στη Μακεδονία και τη Θράκη

ΠΛΟΥΣΙΟ θα είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και στη Μακεδονία και τη Θράκη, αφού αύριο βράδυ η μουσική θα «κατακλύσει» τα περισσότερα μνημεία των γεωγραφικών διαμερισμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι βρεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν γνωστά κομμάτια της έντεχνης μουσικής, ενώ στο Επταπύργιο (γνωστό και ως Γεντί Κουλέ) θα γίνει η προβολή της ταινίας του Gregg Tallas «Το ξυπόλυτο τάγμα».

Στον όμορφο αρχαιολογικό χώρο της Μεσημβρίας, στην περιοχή Ζώνη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ο συνθέτης Γιάννης Σπανός μαζί με τη Χρυσούλα Στεφανάκη και τον Κώστα Τζιάγκουλα θα παρουσιάσει τη συναυλία «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», ενώ στην Ακρόπολη Πλατανιάς στη Δράμα οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετέχουν σε μια αστροφυσική παρατήρηση μαθαίνοντας περισσότερα για τον νυχτερινό ουρανό και τα μυστικά του. Ακόμη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας θα δοθεί μια οπερατική παράσταση με τίτλο «Δραματικές βασίλισσες» (21.00).

Τέλος, στο Μουσείο Βασιλικών Ταφών Αιγών θα λάβει χώρα η εκδήλωση «Μουσικές από την οικουμένη του Μεγάλου Αλεξάνδρου (21.30).

«Αξιον Εστί» με τη φωνή του Οδυσ. Ελύτη και εκπλήξεις σε Κυκλάδες - βόρειο Αιγαίο

Ο ΛΟΓΟΣ του Οδυσσέα Ελύτη δεσπόζει στο πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν φέτος στις Κυκλάδες, αλλά και στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Και αυτό διότι οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων αποφάσισαν να... συστρατευθούν και να ακολουθήσουν κοινή καλλιτεχνική γραμμή. Πιο συγκεκριμένα, αύριο στις 21.19, με την ανατολή του φεγγαριού, σε μια προσπάθεια να ενωθούν νοερά τα νησιά των Κυκλάδων, η Ικαρία, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, τα Ψαρά, αλλά και οι Δελφοί, θα ακουστεί ταυτόχρονα σε όλους τους χώρους ένα απόσπασμα από το «Αξιον Εστί» με τη φωνή του ίδιου του ποιητή. Φυσικά οι εκπλήξεις δεν σταματούν εκεί, αφού σε όλα τα μνημεία που συμμετέχουν στη δράση (από τη Ρόδο, την Κίμωλο, την Πάτμο, τη Νάξο έως και την Ικαρία, τη Λήμνο και τα Ψαρά) από τις 21.00 έως και 24.00 θα γίνονται απαγγελίες ποιημάτων του Ελληνα νομπελίστα.

Πολλές είναι οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν και στα μνημεία της Στερεάς Ελλάδας. Στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων Θεσπρωτίας, οι λάτρεις των ουράνιων σωμάτων θα μπορέσουν να παρατηρήσουν τα άστρα σε συνεργασία με την ερασιτεχνική ομάδα αστρονομίας της περιοχής, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λαμίας οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στο εικαστικό σύμπαν της ζωγράφου Κερασίας Τουλιάτου και του γλύπτη Γιάννη Κουτρόζη, έργα των οποίων φιλοξενούνται την περίοδο αυτή στο μουσείο. Με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας θα λειτουργήσουν και τα Κάστρα Ναυπάκτου και Αντιρρίου (έως τις 22.00), ενώ και ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών θα υποδέχεται κόσμο έως και τις 22.00.

Γιώτα Βαζούρα

Keywords
βραδυ, τεχνη, φεγγαρι, αρχαιολογικό μουσείο θεσσαλονίκης, ολυμπιακοί αγώνες, Οδυσσέας Ελύτη, ελλαδα, θεσσαλονικη, ολυμπια, φως, σημαίνει, πειραιας, κρητη, χανια, τρικαλα, λαρισα, θεατρο, καλοκαιρι, Ακρόπολη, δραμα, δραση, τασσω καββαδια, ομαδα διας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξιον εστι, τελος του κοσμου, ηλεια, ακρωτηρι, δελφοι, θρακη, ικαρια, κυκλαδες, λημνος, μουσικη, νησια, πλαισιο, προγραμμα, σαμος, σουνιο, φως, χιος, ψαρα, αγαπη, αστρα, αυγουστος, αρχαια, αρχαια ολυμπια, αρχαιολογικό μουσείο θεσσαλονίκης, αστερια, βραδια, γινει, γινονται, δοθει, δωσει, ευκαιρια, εκθεσεις, εργα, ζωγραφου, ζωνη, θαλασσινος, ιστορικο, καλογηρου, κλιμα, κτιριο, λεσβος, λημνο, λυρικη, μακεδονια, ματι, μικρο, μνημεια, μυστικα, ναξο, νεκρομαντειο, νικο, ομαδα, παντα, ποιηση, ομορφη, πιανο, πορτες, πρωι, πυλες, συγκεκριμενα, σοπρανο, σπηλαια, σπηλαιο, συμπαν, σχηματα, τιτλος, φεστιβαλ, φυσικα, φοντο, φωνη, βιολι, εννεα, φεγγαρια, χωρα, κειμενα, ροδο, σημαίνει
Τυχαία Θέματα