Η πρώτη βουτιά για τον «Γαρμπή»

Να εξευμενίσουν τον κακό καιρό που πολλές φορές απομονώνει το νησί τους προσδοκούν οι λεμβούχοι της Σαντορίνης, βαφτίζοντας το νέο υπερσύγχρονο σκάφος που κατασκεύασαν στο καρνάγιο τους, στη Βλυχάδα, με το όνομα «Γαρμπής». Το νεόδμητο πλοίο, μήκους 26 μέτρων, τη Δευτέρα θα πέσει στη θάλασσα και σε λιγότερο από ένα μήνα θα κάνει το παρθενικό του ταξίδι.

Την καθέλκυσή του και την τελετή της βάφτισής του θα παρακολουθήσουν τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού και ξένου εφοπλιστικού λόμπι, καθώς επίσης φορείς

σχετικοί με το θέμα του τουρισμού και της κρουαζιέρας, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν στη Σαντορίνη αυτές τις ημέρες.

Το σκάφος είναι εφοδιασμένο με ό,τι πιο σύγχρονο ναυτικό όργανο κυκλοφορεί στον κόσμο και είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί με τα πιο υψηλά στάνταρ ασφάλειας και ναυσιπλοΐας. Μιλώντας στην «Espresso» ο πρόεδρος της Ενωσης Λεμβούχων, Μάκης Κανακάρης, τόνισε ότι ο «Γαρμπής» είναι ένα σκάφος 26 μέτρων που κατασκευάστηκε στη Σαντορίνη από εμάς τους λεμβούχους με τη βοήθεια τεχνικού συμβούλου και εξωτερικών συνεργατών: «Πρόκειται για ένα επιβατικό τουριστικό πλοίο που χωράει 220 επιβάτες και θα εξυπηρετεί τα κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν στη Σαντορίνη. Δηλαδή, θα δραστηριοποιείται κατά την αποβίβαση των ταξιδιωτών και τη μεταφορά τους στο νησί, ενώ τις ελεύθερες ημέρες του (που δεν θα χρειάζεται στη Σαντορίνη) θα πηγαίνει περιηγητές ημερήσιες εκδρομές στα γειτονικά νησιά, όπως είναι η Ιος, η Φολέγανδρος, η Σίκινος και η Ανάφη».

Οπως είπε ο κ. Κανακάρης, τη Δευτέρα θα καθελκυστεί στη Βλυχάδα της Σαντορίνης (που είναι ένα αλιευτικό καταφύγιο και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού), όπου κατασκευάζεται. Ο ίδιος ανέφερε ότι το προσωπικό της Ενωσης Λεμβούχων αριθμεί τριάντα άτομα, ενώ τα εξωτερικά χέρια που βοηθούν στην κατασκευή είναι επίσης πολλά: «Η κατασκευή του “Γαρμπή” έγινε με χρήματα της Eνωσης Λεμβούχων. Υπάρχουν 17 συμπλοιοκτήτες, ενώ να σημειώσω ότι έχουμε ήδη φτιάξει 22 σκάφη. Το συγκεκριμένο, όμως, έχει την ιδιομορφία ότι κατασκευάστηκε στη Σαντορίνη, είναι το πιο μεγάλο και το πιο σύγχρονο σκάφος και είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτό».

Ο εξευμενισμός των ανέμων

Θάλασσα, αν μη τι άλλο, θυμίζει το όνομα του καραβιού και όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος της Eνωσης Λεμβούχων: «Θα το βαφτίσουμε έτσι με σκοπό να εξευμενίσουμε την οργή του καιρού, γιατί όταν φυσάει νοτιοδυτικός άνεμος, δηλαδή ο Γαρμπής, η Σαντορίνη αποκλείεται και από θάλασσα και από αέρα».

Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι άνεμοι ήταν παιδιά του θεού Αιόλου. Οι άνεμοι με τα «Γ» (Γραίγος και Γαρμπής) φυσούν αντίθετα. Για τους Βενετσιάνους ο βορειοδυτικός άνεμος ήταν ο Grego, δηλαδή ο άνεμος που έρχεται από τη χώρα των Γραικών (των Ελλήνων). Από την άλλη πλευρά έρχεται ο Γαρμπής, λέξη καταγόμενη από το βενετσιάνικο garbin και το αραβικό garbī (δύση). Λίβας είναι το ελληνικό του όνομα, αλλά δεν συνηθίζεται από τους ναυτικούς. Εάν κάποιος θυμάται έναν από τους δύο, είναι εύκολο να θυμάται και τον άλλον, γιατί είναι οι μόνοι που ξεκινάνε από το γράμμα «Γ» και βρίσκεται ο ένας απέναντι από τον άλλο.

Οι άλλοι άνεμοι είναι ο Βοριάς, γνωστός ως Τραμουντάνα, ο Νοτιάς που φέρνει ζέστη (για τους ναυτικούς φυσάει Οστρια) και ο Λεβάντες που είναι ο ανατολικός άνεμος. Από τη Δύση φυσάει ο Πουνέντες (η ελληνική ονομασία του ανέμου αυτού είναι Ζέφυρος), από τα βορειοανατολικά έρχεται ο Μαΐστρος (συχνά αναφέρεται και ως μαϊστράλι) και τέλος ο νοτιοδυτικός άνεμος, που για τους ναυτικούς είναι ο Σιρόκος.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα