Η μεγάλη επιστροφή της ΑΕΚ!

ΑΘΛΗΤΙΚΑΗ μεγάλη επιστροφή της ΑΕΚ!Σάββατο, Μάιος 17, 2014 - 13:30

Το μαρτύριο της ΑΕΚ στα ερασιτεχνικά γήπεδα τελειώνει. Η Ενωση γυρίζει σελίδα και με την επιστροφή της στα επαγγελματικά σαλόνια ανεβαίνει όχι ένα, αλλά πολλά σκαλοπάτια. Οι «κιτρινόμαυροι» ξέρουν ότι ο φετινός «περίπατος» στη Γ' Εθνική, που ολοκληρώνεται με το τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος σε λίγες ημέρες, δεν θα έχει καμία σχέση με τα όσα θα αντιμετωπίσει την επόμενη σεζόν.

Αυτός

είναι και ο λόγος για τον οποίο από τον Δεκέμβριο κιόλας οι άνθρωποι της ομάδας έβαλαν μπροστά τις μηχανές για να ενισχύσουν το ρόστερ εν όψει της νέας περιόδου. Τα πρώτα ποδοσφαιρικά ονόματα συμφώνησαν με τον «Δικέφαλο» στις αρχές του 2014. Επέλεξαν να «υποβιβαστούν» από τη Σούπερ Λίγκα στη Football League, με στόχο να επιστρέψουν στα μεγάλα σαλόνια θριαμβευτές.

Η λογική στον σχεδιασμό της Ενωσης εν όψει της νέας περιόδου ήταν απλή: Ελληνες ποδοσφαιριστές μικρής ηλικίας, τρεις-τέσσερις ξένοι που θα κάνουν τη διαφορά σε νευραλγικές θέσεις και εναλλακτικές λύσεις για όλες τις γραμμές. Η ΑΕΚ δεν θέλει να πάρει παίκτες που θα ανεβάσουν την ομάδα μία ακόμη κατηγορία, αλλά ποδοσφαιριστές πάνω στους οποίους θα χτίσει το μέλλον της. Σε αυτή τη βάση κινήθηκε μέχρι στιγμής ο «Δικέφαλος», με ελάχιστες παρεκκλίσεις...

«Επιδρομή»

Η πρώτη κίνηση που έγινε από τους «κιτρινόμαυρους» ήταν η «επιδρομή» στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Οι Χρήστος Αραβίδης, Γιάννης Ανέστης, Βασίλης Λαμπρόπουλος, Μάρκος Ντούνης επέλεξαν να φορέσουν από του χρόνου τη φανέλα της Ενωσης. Τέσσερα πρόσωπα πάνω στα οποία μπορεί να στηριχθεί ο προπονητής, αφού έχουν παραστάσεις από τη Σούπερ Λίγκα, όπως και ταλέντο αλλά και την προσωπικότητα που απαιτείται για να «κλέψουν» τη φανέλα του βασικού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι άλλες περιπτώσεις παικτών που μπορούν στο μέλλον να αποδειχθούν «λαχεία». Τέτοιοι παίκτες είναι ο 20χρονος μεσοεπιθετικός της Σέλικ Ντάρκο Ζόριτς, που από τον χειμώνα έχει υπογράψει στην ΑΕΚ, ο 23χρονος στόπερ Γιώργος Σαρρής που μετακομίζει από τον Εργοτέλη, ο 22χρονος μεσοεπιθετικός Πέτρος Μάνταλος που αφήνει πίσω του την Ξάνθη, ο 19χρονος Σενεγαλέζος μέσος Αλμπαγέ Φαγέ που έχει παίξει στα γήπεδα της Football League με τη φανέλα της Καλλιθέας, ο 23χρονος αμυντικός Μιχάλης Μπακάκης που φεύγει από τον Παναιτωλικό και ο 22χρονος στόπερ Δημήτρης Κολοβέτσιος που ξεχώρισε φέτος στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον 17χρονο Στράρο Σβάρνα, που κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής. Είναι ο μόνος παίκτης της κατηγορίας τον οποίο ξεχώρισαν οι άνθρωποι της Ενωσης και έσπευσαν να αναγνωρίσουν το ταλέντο του όταν συμφώνησαν με την Τριγλία Ραφήνας για να τον κάνουν δικό τους.

Αλλάζουν επίπεδο

Αυτή είναι, λοιπόν, μία ενδεκάδα παικτών για τους «κιτρινόμαυρους», που σίγουρα δεν θα μπουν όλοι μαζί απευθείας στο βασικό σχήμα, αλλά θα ανεβάσουν επίπεδο την ΑΕΚ. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει, επίσης, για τον 22χρονο Νίκο Κοροβέση του ΠΑΣ Γιάννινα και λογικά θα φορέσει κι αυτός τα κιτρινόμαυρα. Από εκεί κι έπειτα, όμως, οι παράγοντες της Ενωσης αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται και παίκτες που να έχουν εμπειρία και στα δύσκολα να μπορούν να σηκώσουν την ομάδα στις πλάτες τους.

Αυτός είναι ο ένας λόγος για τον οποίο η ΑΕΚ κοιτάζει στο... παρελθόν για να εντοπίσει παίκτες-ηγέτες εν όψει της επόμενης περιόδου. Ο άλλος λόγος είναι ότι χρειάζεται επικοινωνιακά να κρατήσει «ζεστό» τον κόσμο της, αφού η Football League από μόνη της δεν είναι δέλεαρ για τους οπαδούς και ένα μεγάλο όνομα στο ρόστερ θα ανεβάσει τον υδράργυρο και τα διαρκείας. Ετσι η Ενωση, εκτός από τον επιθετικό της Παρτιζάν Ντάνκο Λάζοβιτς που πρέπει να θεωρείται κλεισμένος και σίγουρα πληρεί τις δύο προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, κοιτάζει και τρεις ακόμα περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που μπορούν να κάνουν «γκελ» στον κόσμο: τον Κώστα Κατσουράνη, τον Ισμαέλ Μπλάνκο και τον Ράφικ Τζιμπούρ.

Ο πρώτος είναι -πλέον- ανεπιθύμητος στην Τούμπα και ενδέχεται να εγκαταλείψει τον ΠΑΟΚ, ο δεύτερος δεν έχει καταφέρει να βρει τον δρόμο προς την ενδεκάδα της Λανούς και θέλει να αλλάξει ποδοσφαιρική στέγη, ενώ ο τελευταίος είναι η πιο καλή λύση κατά την άποψη των «κιτρινόμαυρων», αλλά έχει συμβόλαιο που τον δεσμεύει με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, η οποία ψάχνει να το ξεφορτωθεί.

Μιχάλης Βλάχος: «Ριζούπολη και άνοδος»

«Θα είναι δυσκολότερα τα πράγματα του χρόνου, αφού η Φούτμπολ Λιγκ έχει άλλες απαιτήσεις. Ελπίζω όμως, όπως κάθε ΑΕΚτζής, ότι η ομάδα θα τα καταφέρει και θα βρίσκεται εκεί όπου της αρμόζει από τη μεθεπόμενη κιόλας χρονιά», τονίζει στην «Espresso της Κυριακής» ο Μιχάλης Βλάχος. Στην ερώτηση πώς βλέπει την ομάδα που χτίζεται με τις κινήσεις που έγιναν έως τώρα αλλά και αυτές που σχεδιάζονται, ο σκάουτερ της ΑΕΚ υπογράμμισε: «Σίγουρα δεν χρειάζονται πολλές μεταγραφές, γιατί μετά θέλεις χρόνο για να μοντάρεις το καινούργιο υλικό. Χρειάζεται ένας δυνατός κορμός με έμπειρους παίκτες, που θα πλαισιωθεί από όσους νέους φέτος έδειξαν ότι αντέχουν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας».

Για το αν ο Τραϊανός Δέλλας πρέπει ή όχι να είναι εκείνος που θα καθοδηγήσει την ομάδα και στο νέο πρωτάθλημα, ο Μιχάλης Βλάχος απέφυγε να πάρει θέση στην προπονητολογία με τα αρκετά ονόματα που έχουν ακουστεί. «Δεν θα πω τίποτα εγώ πάνω σε αυτό. Υπάρχουν αρμόδιοι στον σύλλογο που έχουν τα ηνία και θα κρίνουν με ποιον προπονητή θα πορευτεί η ομάδα» σχολίασε. Τέλος, στην ερώτηση αν είναι καλύτερο για την ΑΕΚ να αφήσει το «αχανές» ΟΑΚΑ και να μετακομίσει στη Ριζούπολη, απάντησε: «Είναι ένα γήπεδο πιο ποδοσφαιρικό και καυτή έδρα».

Ο απόρρητος φάκελος για κόουτς

Η προπονητολογία είχε ξεκινήσει πριν από αρκετό καιρό, ωστόσο μετά την παρέλαση αρκετών υποψηφίων, φαίνεται ότι ο Τραϊανός Δέλλας συγκεντρώνει πλέον πιθανότητες να συνεχίσει να κρατά τα ηνία της ομάδας και στη Φούτμπολ Λιγκ. Οι σκέψεις των διοικούντων την Ενωση συγκλίνουν στην ιδέα παραμονής του 38χρονου τεχνικού, που πάντως χρεώθηκε τα σκαμπανεβάσματα που είχε φέτος η ομάδα. Την τελική απόφαση θα την πάρει ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος θα λύσει τον προπονητικό γρίφο. Αν ο «Κολοσσός» αναλάβει τελικά να χτίσει το σύνολο της νέας χρονιάς, προφανώς θα έχει στα χέρια του ποιοτικότερο υλικό, όμως είναι βέβαιο ότι στη Φούτμπολ Λιγκ θα έχει πολύ μεγαλύτερη πίεση και θα κριθεί υπό άλλο πρίσμα. Ο ίδιος πάντως προετοιμάζεται, καθώς δήλωσε συμμετοχή στη σχολή προπονητών που θα γίνει τον επόμενο μήνα στη Ρόδο προκειμένου να αποκτήσει το ανώτερο δίπλωμα (UEFA Pro).

Πάντως, η προπονητολογία που είχε ξεκινήσει πολύ προτού η ΑΕΚ εξασφαλίσει την άνοδο κόπασε. Τα ονόματα που ακούστηκαν έντονα ήταν αυτά του Σάκη Τσιώλη, του Γιάννη Χριστόπουλου, του Τιμούρ Κετσπάγια, του Σα Πίντο, του Χουάν Κάρλος Γκαρίδο. Μέχρι και το σενάριο της επιστροφής του Φερνάντο Σάντος φέρεται να εξετάστηκε από τους ανθρώπους της Ενωσης. Και μάλιστα, ακόμη και με ένα συνδυασμό παραμονής του Δέλλα ως άμεσου συνεργάτη του ομοσπονδιακού τεχνικού.

Οι παίκτες-κλειδιά και το «βαρύ» όνομα για την εξέδρα

Η ΑΕΚ της νέας σεζόν θα εξακολουθήσει να έχει χαμηλό μέσο όρο ηλικίας. Ωστόσο σε ένα πρωτάθλημα μεγαλύτερων απαιτήσεων και διαφορετικών συνθηκών σε σύγκριση με τη Γ' Εθνική είναι βέβαιο ότι θα παίξει μεγάλο ρόλο ο παράγοντας εμπειρία. Γι' αυτό στο τεχνικό τιμ σχεδιάζουν την ομάδα της νέας χρονιάς ποντάροντας σε παίκτες που έχουν παραστάσεις από επαγγελματικές κατηγορίες και διαθέτουν την προσωπικότητα και την κλάση ώστε να «οδηγήσουν» και τους νεότερους στο μαραθώνιο της Φούτμπολ Λιγκ.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν ποδοσφαιριστές που είναι ήδη στο ρόστερ και θα παραμείνουν στην ομάδα και τη νέα χρονιά, όπως είναι ο Ισπανός μέσος Μιγκέλ Κορδέρο, ο ακραίος μεσοεπιθετικός Βαγγέλης Πλατέλας, ο Κροάτης επιθετικός Ιβάν Μπρέσεβιτς καθώς και ο Βραζιλιάνος φορ Αλεξ Ντακόλ με τον «μπαρουτοκαπνισμένο» στα ελληνικά γήπεδα Μπρούνο Τσιρίλο (με την προϋπόθεση ότι οι δύο τελευταίοι θα συνεχίσουν στην ΑΕΚ). Επίσης, και από τις κινήσεις που κάνει η ΑΕΚ στο μεταγραφικό παζάρι, δείχνει καθαρά ότι θέλει ποδοσφαιριστές με καλή «θητεία» στη Σούπερ Λιγκ. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο Μπακάκης που αποκτήθηκε από τον Παναιτωλικό, ο Μάνταλος από την Ξάνθη, ο Ανέστης από τον Πανιώνιο, ο Κολοβέτσιος από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ολα δείχνουν ότι στους παίκτες-κλειδιά της νέας ομάδας θα είναι και τουλάχιστον ένα όνομα με καλό βιογραφικό, όπως αυτά των Λάζοβιτς, Μπλάνκο ή Τζιμπούρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα