Η Ιόλη σε επικίνδυνες αποστολές

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο κουταβάκι εκπαιδεύεται για να βρίσκει φόλεςΗ Ιόλη σε επικίνδυνες αποστολέςΔευτέρα, Σεπτέμβριος 19, 2016 - 13:53

Εναν τετράποδο φύλακα άγγελο θα έχουν από το ερχόμενο καλοκαίρι οι... γύπες που αλωνίζουν σε κεντρική και δυτική Ελλάδα και ειδικά το είδος ασπροπάρης, που απειλείται από δηλητηριασμένα δολώματα!

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΝΙΚΟ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗ

Η μικρή Ιόλη εκπαιδεύεται για να «ξεθάβει» τις φόλες

που απειλούν με εξαφάνιση το σπάνιο είδος γύπα. Το κουτάβι μπόρντερ κόλεϊ είναι το πρώτο στην Ελλάδα που περνά τα ειδικά «σεμινάρια» και η προετοιμασία του αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο οπότε θα ριχτεί στη μάχη.

Την εκπαίδευση της σκυλίτσας, ηλικίας πέντε μηνών, έχει αναλάβει ο Δημοσθένης Μουμιάδης της Kynagon Dog Trainers Academy, η οποία βρίσκεται στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. «Η Oρνιθολογική Eταιρεία μάς ζήτησε να εκπαιδεύσουμε ένα σκυλί και εδώ και λίγο καιρό έχουμε ξεκινήσει αισιοδοξώντας να τελειώσουμε την άνοιξη. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευφυή ράτσα και η Ιόλη, ως εκπρόσωπός της, τα πηγαίνει ήδη πολύ καλά, αφού έχει αρχίσει να κάνει τα βασικά» λέει στην «Espresso» ο εκπαιδευτής κ. Μουμιάδης. Μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του όμορφου θηλυκού κόλεϊ, σειρά θα έχει ο νέος συνοδός της, ο οποίος έχει την ιδιότητα του βιολόγου και επίσης θα περάσει από «σεμινάριο».

Στη συνέχεια, οι δυο τους θα αρχίσουν τις «περιπολίες» στην κεντρική και τη δυτική Ελλάδα, αφού θα τεθούν στην υπηρεσία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του ασπροπάρη», με στόχο τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών στα Βαλκάνια.

Οι φόλες είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος εξόντωσης αδέσποτων και άγριων ζώων. «Ο ασπροπάρης μπορεί να φάει, για παράδειγμα, μια νεκρή αλεπού ή έναν νεκρό σκύλο από φόλα. Πολλά πτηνά πεθαίνουν από τα δηλητηριασμένα ζώα. Θέλουμε να σπάσουμε αυτή την αλυσίδα» τονίζει ο εκπαιδευτής της Ιόλης.

Οπως προσθέτει ο ίδιος, η εκμάθησή της είναι πολύ δύσκολη και κουραστική για το ζώο. «Πρέπει να φροντίσουμε ώστε να ψάχνει με διάθεση για δολώματα σε τροφές ή νεκρά ζώα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, αν βρει κάτι, να το βάλει στο στόμα του αλλά να κάνει σινιάλο, να καθίσει, να ξαπλώσει δίπλα στο δόλωμα ή να γαβγίσει. Ο συνοδός θα πρέπει να την ανταμείψει, να πάρει το δόλωμα με γάντια και να το πάει στις αρμόδιες υπηρεσίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα