Η επόμενη μέρα

14:26 6/7/2015 - Πηγή: Espresso
ΠΟΛΙΤΙΚΗΗ επόμενη μέραΔευτέρα, Ιούλιος 6, 2015 - 14:21

Η διαδικασία του δημοψηφίσματος ολοκληρώθηκε, με νικητή το «όχι» και δίνοντας ανάσες στον πρωθυπουργό.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Πλέον, θεωρητικά ανοίγει ένας νέος κύκλος ζυμώσεων, αγνώστου διάρκειας και κατάληξης, που όλοι οι σώφρονες ευελπιστούν να μετατραπούν σε διαπραγματεύσεις ουσίας και βέβαια σε μια γρήγορη -ει δυνατόν- συμφωνία, προτού η Ελλάδα

καταρρεύσει εντός ή εκτός ευρωζώνης.

Μπορεί ακόμα να είναι νωρίς για να προβλεφθεί η συνέχεια, ωστόσο δεν έλειπαν χτες στελέχη της οικονομικής και της πολιτικής ζωής της χώρας που εξέλαβαν ως «θετικό σημάδι» την πληροφορία ότι σήμερα θα συνεδριάσει το Euro Working Group. Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθούν σήμερα στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, παρά τις... νουθεσίες ή τις «απειλές» για το δημοψήφισμα, φρόντιζαν να κρατούν ανοιχτή την πόρτα της Ευρώπης.

Η συνεδρίαση

Να σημειώσουμε επίσης ότι χτες πληροφορίες στο εσωτερικό μιλούσαν για συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου αργά τη νύχτα, ενώ δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής ομάδας έκαναν λόγο πάλι για νέες επερχόμενες επαφές με τους θεσμούς. Οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στη βάση πλέον του «όχι» στα βαριά μέτρα, της σαφούς επιθυμίας του ελληνικού λαού για «ναι» στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αλλά και της έκθεσης του ΔΝΤ που δείχνει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Αν είναι δυνατόν να έχουμε συμφωνία μέσα σε μία ή δύο ημέρες, όπως έλεγε ο πρωθυπουργός αλλά και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, είναι ένα ερώτημα που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί και φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο. Ισως το πιο ακραίο χρονικό περιθώριο να είναι η 20ή Ιουλίου, ημέρα που η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει την ΕΚΤ (3,5 δισεκατομμύρια ευρώ). Επιπρόσθετα, πρέπει να φανεί πώς θα λάβουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη, πώς θα αντιδράσει η -σκληρή έως άτεγκτη μέχρι τώρα- άλλη πλευρά, καθώς ακόμα και χτες δεν έλειπαν αρνητικές φωνές!

Στα χέρια της ΕΚΤ η ρευστότητα των τραπεζών

Ημέρα της κρίσης είναι η σημερινή για τις ελληνικές τράπεζες. Η ΕΚΤ καλείται να λάβει τις πρώτες σημαντικότατες αποφάσεις μετά το χτεσινό δημοψήφισμα που έβγαλε το «όχι». Να αποφασίσει, ιδίως μετά το νέο επιτακτικό αίτημα της κυβέρνησης για «άνοιγμα της κάνουλας ρευστότητας», τι θα πράξει με τον ELA.

Θα δώσει ο κεντρικός τραπεζίτης παράταση ζωής στις ελληνικές τράπεζες; Θα κρατήσει ανέπαφες τις εγγυήσεις με συνέπεια να μην πετσοκόψει την όποια ρευστότητα έχει απομείνει; Θα στηρίξει με πρόσθετη ρευστότητα αποτρέποντας μια ολική κατάρρευση; Τι περιθώρια δράσης έχει, ιδίως όταν πιέζεται από τα «γεράκια» της ΕΚΤ που θέλουν σκληρή γραμμή; Κάποιοι ελπίζουν η ΕΚΤ να κινηθεί προσεκτικά, αφήνοντας χώρο και χρόνο για νέες διαπραγματεύσεις, αν και είναι ένα ερώτημα το κατά πόσο μπορεί να προκύψει μια συμφωνία σε χρόνο dt!

Το πρόβλημα ρευστότητας είναι ασφυκτικό, το τραπεζικό σύστημα είναι στην «εντατική», οι ουρές και χτες ήταν μεγάλες. Με το υφιστάμενο καθεστώς το διαθέσιμο ρευστό στις τράπεζες θα φθάσει ως σήμερα βράδυ, όπως έχει πει η κυρία Κατσέλη. Σε κάποια καταστήματα τα ΑΤΜ δεν δίνουν λεφτά, ενώ στα περισσότερα το όριο ανάληψης έπεσε στα 50 ευρώ. Και εάν δεν έχουμε στήριξη από την ΕΚΤ και συμφωνία άμεσα, τότε το σύστημα των ΑΤΜ δεν θα παρέχει χαρτονομίσματα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα για να στηρίξει την ευρωζώνη, αν η κατάσταση το απαιτήσει, δήλωσε χτες το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Μπ. Κερέ. Αλλά δεν διευκρίνισε αν αυτό αφορά την Ελλάδα ή τη διά παν ενδεχόμενο ετοιμότητα της ευρωζώνης...

Keywords
Τυχαία Θέματα