Η «εκδίκηση» του Καναδού για τις Σκουριές

ΡΕΠΟΡΤΑΖΗ «εκδίκηση» του Καναδού για τις ΣκουριέςΣάββατο, Σεπτέμβριος 19, 2015 - 16:00

Ο Ρόμπερτ Πεκ είναι παλιά καραβάνα. Μετά την ξαφνική απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη, ως υπουργού ΠΑΠΕΝ, να παγώσει την επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές, ο πρέσβης του Καναδά στη χώρα μας δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια.

Πραγματοποίησε σειρά διαβημάτων και άτυπων επαφών. Θύμισε δε προς πάσα κατεύθυνση ότι επενδυτές από τη χώρα του, όπως ο Πρεμ Γουάτσα, έχουν ρίξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα.

Και για να τον πάρουν στα σοβαρά απέδειξε ότι ξέρει και να «δαγκώνει», υποστηρίζοντας πως τα χρήματα δεν μπαίνουν μόνο αλλά βγαίνουν κιόλας...

Ο ευφυής Καναδός, ένα από τα πλέον δραστήρια και αποτελεσματικά άτομα στους διπλωματικούς κύκλους, διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου επιχειρηματικό γεύμα στην κατοικία του, όπου το Vancouver International Maritime Centre (VIMC) και εκπρόσωποι της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις προοπτικές αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας. Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν η προβολή του αναβαθμισμένου Ναυτιλιακού Κέντρου του καναδικού λιμένα και η παράθεση των πλεονεκτημάτων που θα έχουν οι Ελληνες πλοιοκτήτες που θα αποφασίσουν να εγκαταστήσουν εκεί τη διαχείριση των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων τους.

Το ραντεβού όμως με τους Ελληνες εφοπλιστές αυτήν την εβδομάδα έκανε πολλούς να μιλήσουν για την «εκδίκηση του Καναδού». Η πρωτοβουλία του Καναδού πρέσβη προφανώς δεν είναι τυχαία. Υπαγορεύεται καταρχήν από τις αλλαγές που ανακύπτουν στις σχέσεις εφοπλιστών και ελληνικής Πολιτείας με την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου, οι οποίες, σε συνδυασμό με την παραπαίουσα οικονομία και την ασταθή πολιτική κατάσταση, έχουν ήδη ωθήσει πολλές ναυτιλιακές εταιρίες να κάνουν «προληπτικές» κινήσεις με σκοπό να διευκολύνουν μελλοντική μετακίνηση της έδρας τους εκτός ελληνικής επικράτειας.

Με δεδομένο τον γνωστό ανταγωνισμό των διεθνών ναυτιλιακών κέντρων, μεγαλύτερων ή μικρότερων, παλαιών και νεότερων, για την προσέλκυση της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας, ο Ρόμπερτ Πεκ δεν έχασε την ευκαιρία ενός δεύτερου γύρου επαφών, εκμεταλλευόμενος την αρχική παρουσίαση που έκανε το VIMC προς τον ελληνικό εφοπλισμό στην Εβδομάδα Διεθνούς Ναυτιλίας που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο λίγες μέρες νωρίτερα.

Ο Καναδάς έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι προσέλκυσης μελών του ναυτιλιακού κλάδου και δεν ήταν φυσικά δυνατόν να αδιαφορήσει για την ελληνόκτητη ναυτιλία. Ο σημαντικός αυτός ελληνικός επιχειρηματικός κλάδος καταφέρνει να αυξήσει τα μερίδιά του παγκοσμίως, λειτουργώντας σε ένα έντονα ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο διεθνές περιβάλλον. Αντιπροσωπεύει σε dwt το 18,82% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς φορτίων χύδην και το 26,5% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού, είναι συνεχώς στην πρώτη θέση της παγκόσμιας χωρητικότητας σε dwt κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ελέγχει περισσότερα από 5.000 ποντοπόρα πλοία άνω των 100gt και εμφανίζει συνολική χωρητικότητα 181.700.000gt.

Η απογοήτευση

Το ελληνικό νηολόγιο είναι στις πρώτες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα δε με τους υπολογισμούς, σε Ελληνες εφοπλιστές αντιστοιχεί το 16,5% του υπό ναυπήγηση στόλου διεθνώς.

Ο Καναδάς όμως είναι απογοητευμένος από την Ελλάδα μετά και τις αποφάσεις Σκουρλέτη και κάθε ηθικό δίλημμα, κάθε ενδοιασμός για το αν είναι πρέπον να προσπαθήσει να απογυμνώσει από επιχειρήσεις όπως οι ναυτιλιακές την ελληνική οικονομία και να τις στείλει στο μακρινό Βανκούβερ εξέλειψε. Αλλωστε ο Καναδάς είναι η χώρα που έχει κάνει τις περισσότερες και από τις σοβαρότερες επενδύσεις στην Ελλάδα. Εκτός των μεταλλείων της Eldorado στη Χαλκιδική, δεν είναι δυνατόν να μην αναφερθούν η Fairfax Financial Holdings, η οποία, με επικεφαλής της τον Πρεμ Γουάτσα, μετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank με πάνω από 600.000.000 ευρώ, αγόρασε το Praktiker, είναι μέτοχος σε εισηγμένες όπως οι όμιλος Μυτιληναίου, Σαράντης, Jumbo και σε ακίνητα. Στον τομέα της ενέργειας, η Petra Petroleum με την κοινοπραξία που έχει δημιουργήσει με την Energean Oil & Gas είναι εκ των αναδόχων στις έρευνες πετρελαίου και υδρογονανθράκων και εξετάζει επίσης επενδύσεις στον τομέα της εξόρυξης. Η PSP Investments, που έχει μερίδιο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενδιαφέρεται και για το υπόλοιπο. Καναδικών συμφερόντων είναι και οι εταιρίες McCain Hellas S.A., Coffee Time Hellas και ΙΒΙ, που έχουν επενδύσει στη χώρα μας.

Καναδικές είναι επίσης η Bombardier, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία υδροπλάνων διεθνώς, και η Air Sea Lines, που ενδιαφέρεται για την εγκατάσταση υδροπλάνων στην Ελλάδα, τα οποία θα εξυπηρετούν κυρίως την άγονη γραμμή. Το πλάνο δημιουργίας στόλου 50 υδροπλάνων και βάσεων συντήρησής τους σε διάφορα νησιά είναι εδώ και αρκετά χρόνια στα σκαριά, αλλά βρίσκει συνεχώς εμπόδια από την προβληματική ελληνική νομοθεσία. Ισως γι' αυτό ο Ρόμπερτ Πεκ σε συνάντηση που είχε στα τέλη Ιουλίου 2015 με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. και τότε υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο προέταξε τη χρήση υδροπλάνων σε Αιγαίο και Ιόνιο ως ένα από τα βασικά θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Ο γάμος του με Ελληνίδα και το πάθος του για τον πολιτισμό

Παρότι σπούδασε Ιστορία και Δημοσιογραφία, το ενδιαφέρον του στράφηκε στη Διπλωματία και υπηρέτησε σε διάφορα διπλωματικά πόστα, Νιγηρία, Ελβετία, ξανά στην Ελλάδα το διάστημα 1995-1998, στην Κεντρική και τη Δυτική Αφρική, την Αλγερία.

Ο Ρόμπερτ Πεκ δεν είναι εχθρός της Ελλάδας. Αντιθέτως, αγαπάει τη χώρα μας. Είναι παντρεμένος με την Ελληνοκαναδή Μαρία Πανταζή, μιλάει άψογα ελληνικά, έχει Ελληνες φίλους και έχει τιμηθεί με τον Σταυρό του Ανωτέρου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. Πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί «να προσελκύσει δημιουργούς αλλά και επενδύσεις». Αγαπά τον πολιτισμό και το αποδεικνύει εμπράκτως έχοντας διοργανώσει πολλές πολιτιστικές συναντήσεις καλλιτεχνών των δύο χωρών (Cirque de Soleil, ρεσιτάλ πιάνου, παραστάσεις μπαλέτου), με τη συμβολή του στην ίδρυση έδρας Ελληνο-Καναδικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο McGill και τη στήριξή του στο έργο του Φεστιβάλ Αθηνών. Δεν διστάζει να δηλώνει φίλος της Μαίρης Λίντα και ενθουσιώδης θαυμαστής της φωνής της - «είναι φαινόμενο» λέει.


Keywords
Τυχαία Θέματα