Γύρισε video clip σε ορθόδοξο ναό

ΡΕΠΟΡΤΑΖΓύρισε video clip σε ορθόδοξο ναόΠέμπτη, Ιούνιος 26, 2014 - 16:06

Το πρώτο σοκ διαδέχτηκαν η θύελλα αντιδράσεων του ορθόδοξου κόσμου και η οργισμένη αντίδραση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το βίντεο της Κοσοβάρας τραγουδίστριας Ερα Ιστρέφι γυρίστηκε -μεταξύ άλλων χώρων- στον Ναό του Σωτήρος, στην Πρίστινα, και είναι χαρακτηριστική η απόλυτη έλλειψη σεβασμού.
Το βίντεο, που αναρτήθηκε στο YοuTube, δείχνει την

Αλβανίδα τραγουδίστρια της ποπ και τα μέλη του συγκροτήματός της να χορεύουν στο εσωτερικό του ναού, ο οποίος βρίσκεται σε ημιτελή κατάσταση από το 1998, οπότε σταμάτησαν οι εργασίες κατασκευής του λόγω των ένοπλων επεισοδίων στο Κόσοβο. Η Ιστρέφι εμφανίζεται να φοράει ένα αποκαλυπτικό διάφανο ρούχο, ενώ κάποια μέλη του συγκροτήματος χορεύουν γυμνά από τη μέση και πάνω.

Η επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης καταδίκασε το γεγονός μιλώντας για βεβήλωση του ναού, καλώντας παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στην Πρίστινα για να επιστραφεί ο Ναός του Σωτήρος στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 1990, όταν επίσκοπος στο Κόσοβο ήταν ο μακαριστός Πατριάρχης των Σέρβων Παύλος. Οι εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι το 1998, οπότε άρχισαν τα πρώτα επεισόδια στο Κόσοβο. Το 2000 κρίθηκε παράνομη η κατασκευή του ναού, διότι χτίστηκε σε χώρο ο οποίος ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Κοσόβου, όπου δεν επιτρέπεται η δόμηση.

Ετσι ο ναός πέρασε στην κυριότητα του Δήμου της Πρίστινας μέχρι να αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο αν θα επιστραφεί στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ή θα κατεδαφιστεί. Το γεγονός πάντως ότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης ενοχλούσε τους Αλβανούς και δύο φορές πυρπολήθηκε από ακραίους εθνικιστές.

Ο πρωθυπουργός

Το ζήτημα του ναού αυτού απασχόλησε και την προεκλογική εκστρατεία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι υποσχέθηκε ότι θα τον κατεδαφίσει, ενώ το Πανεπιστήμιο της Πρίστινας ζήτησε να μετατραπεί σε μουσείο του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK). Σήμερα ο ναός δεν φυλάσσεται από τη διεθνή στρατιωτική δύναμη, αλλά ούτε από την αστυνομία του Κοσόβου και όπως καταγγέλλει η επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης, χρησιμοποιείται ως δημόσιο αποχωρητήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα