Φρένο στην εξάπλωση του μελανώματος

16:25 9/1/2017 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΦρένο στην εξάπλωση του μελανώματοςΔευτέρα, Ιανουάριος 9, 2017 - 16:24

Φάρμακο μικρού μορίου μπορεί να μπλοκάρει το υπεύθυνο γονίδιο για τον καρκίνο

Αμερικανοί επιστήμονες του Michigan State University ανακάλυψαν ότι μια χημική ένωση και ένα δυνάμει νέο φάρμακο μειώνουν την εξάπλωση των κυττάρων μελανώματος έως και 90%.

Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, ενώ ένας λόγος που η νόσος είναι τόσο θανατηφόρα είναι γιατί μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα πολύ γρήγορα

και μπορεί ακόμη και να επιτεθεί σε απομακρυσμένα όργανα, όπως ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες.
Η μικρομοριακή φαρμακευτική ένωση λειτουργεί αφότου τα γονίδια αρχίζουν να παράγουν μόρια RNA και ορισμένες πρωτεΐνες που σχηματίζουν τους όγκους του μελανώματος.
Αυτή η δραστηριότητα του γονιδίου προκαλεί την εξάπλωση της ασθένειας, αλλά η χημική ένωση μπορεί να την τερματίσει.

Οπως διαπίστωσαν κατά την έρευνά τους οι επιστήμονες, η ένωση ήταν σε θέση να σταματήσει τις πρωτεΐνες, γνωστές ως παράγοντες μεταγραφής που σχετίζονται με το αντίσωμα Myocardin ή MRTFs, από το να αρχίσουν τη διαδικασία μεταγραφής του γονιδίου σε κύτταρα μελανώματος.
Αυτές οι πρωτεΐνες ενεργοποιούνται, αρχικά, από μια άλλη πρωτεΐνη που ονομάζεται RhoC, που βρίσκεται σε σημαντική δίοδο και προκαλεί την επιθετική εξάπλωση της ασθένειας στο σώμα.
Η επίδραση της ένωσης στην αναστολή της ανάπτυξης του μελανώματος και της εξέλιξης της νόσου είναι πολύ ισχυρότερη, όταν η οδός είναι ενεργοποιημένη.

Κίνδυνος

Οπότε οι ενεργοποιημένες πρωτεΐνες MRTF θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον βιοδείκτη για τον προσδιορισμό του κινδύνου, ειδικά για εκείνους που νοσούν από μελάνωμα σε πρώιμο στάδιο.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν, τέλος, ότι η ένωση μείωσε τη μετάσταση των κυττάρων μελανώματος από 85% έως 90%, και, σε σημαντικό βαθμό, τους όγκους στους πνεύμονες των ποντικών, όπου είχαν εγχυθεί ανθρώπινα κύτταρα μελανώματος.
Οπως σχολιάζει ο Richard Neubig, καθηγητής Φαρμακολογίας και συν-συγγραφέας της μελέτης, στο περιοδικό «Molecular Cancer Therapeutics» που δημοσιεύει τη μελέτη, ήταν «μια πρόκληση η ανάπτυξη φαρμάκου μικρού μορίου που μπορεί να μπλοκάρει τη δραστηριότητα του γονιδίου το οποίο αποτελεί σημαντικό μηχανισμό για την εξέλιξη του μελανώματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα