Εξολόθρευση της γρίπης από νέο φάρμακο

ΥΓΕΙΑΕξολόθρευση της γρίπης από νέο φάρμακοΔευτέρα, Απρίλιος 14, 2014 - 11:45

Σημαντικό βήμα προς την οριστική εξαφάνιση της γρίπης έκαναν επιστήμονες οι οποίοι, όπως ανακοίνωσαν, βρήκαν την «αχίλλειο πτέρνα» του ιού. Η αισιοδοξία τους για την επίτευξη του τελικού στόχου τους πηγάζει από το γεγονός ότι δημιούργησαν φάρμακο που εξασφάλισε ανοσία σε πειραματόζωα ακόμη και μετά την έκθεσή τους σε θανατηφόρες δόσεις του ιού.


Το σκεύασμα μπλόκαρε τη δράση του μορίου PGE2 (προσταγλανδίνη Ε2) και βοήθησε να επιβιώσουν

ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε ιός της γρίπης των χοίρων. Οι ειδικοί εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το φάρμακο θα μπορέσει να έχει το ίδιο αποτέλεσμα και στον ανθρώπινο οργανισμό, προφυλάσσοντάς τον και αποτρέποντας έτσι χιλιάδες θανάτους ετησίως που οφείλονται στην εμφάνιση όλο και πιο ισχυρών στελεχών του ιού της γρίπης.


«Φάρμακα που στοχεύουν συγκεκριμένα το PGE2 έχουν ήδη αναπτυχθεί και δοκιμαστεί σε ζώα, οπότε τα αποτελέσματά μας έχουν μια εξαιρετική δυνατότητα κλινικής μετάφρασης όχι μόνο στη θεραπεία της γρίπης αλλά και άλλων ιογενών αναπνευστικών φλεγμονών που αλληλεπιδρούν με αντίστοιχα μόρια» σχολιάζει η επικεφαλής της έρευνας, δρ Μαζιάρ Ντιβανγκαχί από το Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ στην επιστημονική επιθεώρηση «Immunity», όπου δημοσίευσε τα συμπεράσματά της.


Ποντίκια γενετικά τροποποιημένα για να μη διαθέτουν την προσταγλανδίνη Ε2 ήταν πιο ανθεκτικά στη γρίπη σε σύγκριση με άλλα ποντίκια και η συντριπτική τους πλειοψηφία επιβίωσε έπειτα από έγχυση στον οργανισμό τους μιας θανατηφόρας δόσης του Η1Ν1.


Ομοίως, τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε το χάπι που μπλοκάρει την PGE2 έδειξαν βελτιωμένη αντιιική ανοσία και είχαν καλύτερα επίπεδα επιβίωσης μετά τη θανατηφόρα ένεση με Η1Ν1.


Παρά τον εμβολιασμό παγκοσμίως και άλλες αντιιικές παρεμβάσεις, η γρίπη παραμένει ένας από τους πιο επίμονους κινδύνους για την υγεία. Εμποδίζοντας τη δράση του ενζύμου της κυκλοοξυγενάσης, η ιμπουπροφένη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μειώνουν την παραγωγή των πέντε προστανοειδών, όπως η προσταγλανδίνη Ε2, τα οποία συμβάλλουν στον πόνο και τον πυρετό.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα