Εξάλειψη της ηπατίτιδας C έως το 2030

ΥΓΕΙΑΕξάλειψη της ηπατίτιδας C έως το 2030Παρασκευή, Ιούλιος 28, 2017 - 17:47

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας C που εορτάζεται σήμερα, 28 Ιουλίου, βρίσκει την Ελλάδα να έχει δρομολογήσει με αξιώσεις την επίτευξη του στόχου για εξάλειψη της νόσου έως το 2030.

Η πρόσφατη συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ για παροχή αποτελεσματικών καινοτόμων φαρμάκων κατά της νόσου σε χαμηλές τιμές οδηγεί σε πενταπλασιασμό των ασθενών οι οποίοι

δικαιούνται πλέον κάλυψη από τον οργανισμό. Η εξέλιξη αυτή διαμορφώνει νέες, πιο αισιόδοξες προοπτικές και αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη στη δημόσια υγεία, αλλά και στα δημόσια οικονομικά, καθώς η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα C είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ιατρικής φροντίδας στις σύγχρονες κοινωνίες.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 133.000 άτομα με ηπατίτιδα C, εκ των οποίων το ένα τρίτο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ίνωσης. Οι οικονομολόγοι της Υγείας επισημαίνουν πως στα πρώτα στάδια της ηπατικής βλάβης το ετήσιο κόστος ανά ασθενή είναι 642,71 ευρώ. Το ποσό εκτοξεύεται στα 5.934 ευρώ όταν οι ασθενείς έχουν υποστεί κίρρωση, στα 21.890 ευρώ όταν εκδηλώσουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο και στα 35.051 ευρώ όταν υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ήπατος.

Οι ελληνικές Αρχές έχουν αναλάβει έναντι του ΠΟΥ την υποχρέωση να εξαλείψουν την ηπατίτιδα C έως το 2030 και για να επιτευχθεί αυτός στόχος απαιτείται να θεραπευτούν 86.500 ασθενείς μέχρι τότε.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα