Ερχεται το χάπι της μακροζωίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕρχεται το χάπι της μακροζωίαςΤρίτη, Δεκέμβριος 1, 2015 - 14:51

Κλινικές δοκιμές εντός του 2016 για σκεύασμα που υπόσχεται επιβίωση μέχρι τα 120 χρόνια και επιβράδυνση ασθενειών

Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία του ελιξιρίου της νεότητας βρίσκονται οι επιστήμονες, καθώς το πρώτο χάπι αντιγήρανσης στον κόσμο, που υπόσχεται υγεία και μακροζωία μέχρι τα 120, αναμένεται να μπει σε φάση κλινικών δοκιμών εντός του 2016.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Αν και ακούγεται λίγο σαν επιστημονική φαντασία, οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι εφικτό να πατήσουν φρένο στη γήρανση και σε όσες νόσους επιφέρει αυτή, όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, με ένα και μόνο χάπι. Ηδη έχουν αποδείξει ότι η δραστική ουσία μετφορμίνη μπορεί να παρατείνει τη ζωή των ζώων, γι' αυτό ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε το πράσινο φως για τη δοκιμή της και σε ανθρώπους. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα ίδια αποτελέσματα και στον ανθρώπινο οργανισμό, τότε ένας άνθρωπος στα 70 του θα μπορεί να είναι βιολογικά υγιής όσο κι ένας 50άρης.

«Αν στοχεύεις στη διαδικασία γήρανσης και καταφέρεις να την επιβραδύνεις, επιβραδύνεις μαζί και την εκδήλωση όλων των ασθενειών και της παθολογίας που συνεπάγεται αυτής. Είναι επαναστατικό. Δεν έχει συμβεί ποτέ το παρελθόν» εξηγεί ο Γκόρντον Λίθγκοου του Buck Institute on Ageing στην Καλιφόρνια, που είναι ένας εκ των εισηγητών της μελέτης.

Η μετφορμίνη είναι η δραστική ουσία των φαρμάκων για τον διαβήτη. Εχει την ικανότητα να αυξάνει τον αριθμό των μορίων οξυγόνου που απελευθερώνονται σε ένα κύτταρο, γεγονός που αυξάνει τη μακροζωία του. Οταν η ουσία δοκιμάστηκε σε σκουλήκια, αυτά όχι μόνο άρχισαν να γερνούν πιο αργά, αλλά παρέμεναν και υγιή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.



Keywords
Τυχαία Θέματα