Επαναστατική μέθοδος αντί υστεροκτομής

17:19 8/7/2014 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΕπαναστατική μέθοδος αντί υστεροκτομήςΤρίτη, Ιούλιος 8, 2014 - 17:16

Μια νέα, μη παρεμβατική μέθοδο που απαλλάσσει τις γυναίκες από την υστερεκτομή και καταστρέφει ανώδυνα τα ινομυώματα σε λίγες ώρες ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία. Η μέθοδος λέγεται εστιασμένη χειρουργική με δέσμη υπερήχων και θεωρείται επαναστατική, καθώς μπορεί να σώσει χιλιάδες γυναίκες από την υστερεκτομή,

λόγω σχηματισμού όγκων με καλοήθεια στα τοιχώματα της μήτρας.
Η νέα θεραπεία χορηγείται μέσω μιας ακτίνας υπερήχων υψηλής ενέργειας που στέλνει θερμότητα και καταστρέφει τις αλλοιώσεις στον ινώδη ιστό χωρίς νυστέρι και χωρίς τη χρήση αναισθητικού. Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η ακτίνα καθοδηγείται με τη χρήση συνεχόμενης μαγνητικής απεικόνισης, η οποία επιτρέπει στους χειρουργούς να βλέπουν με ακρίβεια τι συμβαίνει μέσα στο σώμα και να ρυθμίζουν την επόμενη κίνησή τους.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε διάστημα μερικών ωρών με ελαφρά νάρκωση και χωρίς πόνο, ωστόσο η ασθενής πρέπει να είναι απολύτως ακίνητη, γεγονός που ενδέχεται να τη δυσκολέψει. Η αιμορραγία υποχωρεί σημαντικά το πολύ σε δύο μέρες, ενώ ενδέχεται να υπάρξει ελάχιστος πόνος και ελαφρύ μελάνιασμα ή κοκκίνισμα, που όμως διαρκεί πολύ λίγο. Υστερα από αυτή τη διαδικασία τα ινομυώματα είναι σχεδόν απίθανο να επιστρέψουν, ενώ ο κίνδυνος να εμφανιστούν καινούργια είναι υπαρκτός αλλά μικρός.
«Πρόκειται για μια επαναστατική διαδικασία που όχι μόνο δεν χρησιμοποιεί νυστέρι και αναισθητικό, αλλά επιπλέον εξασφαλίζει στην ασθενή γρήγορη ανάρρωση και μηδαμινές παρενέργειες» είπε στην «Daily Mail» ο σύμβουλος ακτινολόγος, δρ Paul Crowe. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ινομυώματα στη μήτρα εμφανίζονται περίπου στο 25% των γυναικών όταν βρίσκονται σε ηλικία ιδανική για να αποκτήσουν παιδιά, ενώ στο 40% αρκετά αργότερα.
Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν έντονο φούσκωμα, πίεση στο έντερο ή στην ουροδόχο κύστη, η οποία συνήθως προκαλεί συχνοουρία, τυμπανισμό ή δυσκοιλιότητα, αλλά και προβλήματα γονιμότητας. Σύμφωνα με τον δρα Crowe, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και αποβολή στην αρχή της εγκυμοσύνης ή πρόβλημα χώρου, όταν η εγκυμοσύνη είναι προχωρημένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα