Εντυπωσιακή ανταπόκριση από μητέρες που στέλνουν γάλα για πρόωρα μωρά

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕντυπωσιακή ανταπόκριση από μητέρες που στέλνουν γάλα για πρόωρα μωράΣάββατο, Δεκέμβριος 3, 2016 - 15:00

Ενα ανεκτίμητο δώρο λαμβάνουν τα νεογνά -κυρίως τα πρόωρα- από την ανιδιοτελή προσφορά μητέρων που στέλνουν, από όλη την Ελλάδα, το περίσσευμα του μητρικού τους γάλακτος στην τράπεζα της Ειδικής Μονάδας Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού του Μαιευτηρίου «Ελενα Βενιζέλου».

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η ανταπόκριση των μητέρων είναι εντυπωσιακή, όπως αποδεικνύεται από τα 5.104.404 λίτρα μητρικού γάλακτος που συλλέχθηκαν το διάστημα 2010-2015, σε σχέση με τα 941.161 λίτρα που ήταν πριν από την κρίση, όπως δήλωσε ο Δημήτρης Βεζυράκης, διοικητής των Νοσοκομείων «Αλεξάνδρα» και «Ελενα Βενιζέλου».

Το 60% του μητρικού γάλακτος που συλλέγεται στην τράπεζα -η οποία λειτουργεί από το 1947 (!)- προέρχεται από γυναίκες που ζουν στην Αττική και το υπόλοιπο από την περιφέρεια. Η συλλογή μητρικού γάλακτος προορίζεται κατά κύριο λόγο για τη διατροφή των πρόωρων νεογέννητων, των οποίων οι μητέρες για ιατρικούς κυρίως λόγους δεν δύνανται να δώσουν το δικό τους γάλα, εξήγησε ο κ. Βεζυράκης.

Η αξία του μητρικού γάλακτος είναι ανεκτίμητη, ιδιαίτερα για τα πρόωρα νεογνά με προβλήματα υγείας. Τα πολύτιμα συστατικά του μητρικού γάλακτος ενισχύουν τον οργανισμό των μωρών που αντιμετωπίζουν λοιμώξεις, αρτηριακή υπέρταση, διαβήτη και άλλες νόσους.

Καλύτερη ανάπτυξη

Επιπλέον, το μητρικό γάλα θωρακίζει τα μωρά από αλλεργίες και άσθμα, ενώ έχει διαπιστωθεί από πολλές έρευνες ότι τα βρέφη που θηλάζουν έχουν καλύτερη ανάπτυξη (δείκτης νοημοσύνης, νευρικό σύστημα κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι σκοπός της τράπεζας μητρικού γάλακτος του Μαιευτηρίου «Ελενα Βενιζέλου» είναι η προαγωγή και μετάδοση του θαλασμού, γι' αυτό και το μαιευτήριο αναπτύσσει πολλές δράσεις, σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα