Εκοιμήθη πριν ενθρονιστεί

ΡΕΠΟΡΤΑΖΔΑΚΡΥΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙΕκοιμήθη πριν ενθρονιστείΤρίτη, Ιούνιος 23, 2015 - 14:26

Στη θλίψη βύθισε την Κεφαλλονιά και την Εκκλησία η είδηση θανάτου του νέου μητροπολίτη του νησιού, Γεράσιμου Φωκά, που έφυγε αιφνίδια από τη ζωή χθες τα ξημερώματα.

Ο 64χρονος μακαριστός ιεράρχης είχε χειροτονηθεί στις 31 Μαΐου και οι πιστοί Κεφαλλονίτες τού ετοίμαζαν θερμή υποδοχή για την τελετή ενθρόνισής του στις 2 Ιουλίου, η οποία όμως δεν έμελλε να πραγματοποιηθεί.



Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της τοπικής μητρόπολης, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Γεράσιμος εκοιμήθη περίπου στις 03.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας εξαιτίας καρδιακής προσβολής.

Το θλιβερό γεγονός συνέβη στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη, όπου ο μακαριστός ιερωμένος είχε μεταβεί για την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνου.

Η κοινωνία της Κεφαλλονιάς σοκαρίστηκε από τον θάνατο του μητροπολίτη, καθώς ήταν γέννημα θρέμμα Κεφαλλονίτης και ιδιαίτερα αγαπητός στο νησί, με πολυετή προσφορά στην τοπική μητρόπολη.

Ο κατά κόσμον Ευάγγελος-Γεράσιμος Φωκάς γεννήθηκε το 1951 στο Αργοστόλι και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών. Μοναχός εκάρη στις 20 Μαρτίου 1988 στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Ορους, ενώ το 1989 χειροτονήθηκε διάκονος στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς. Το 1998 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον αοίδιμο μητροπολίτη Κεφαλληνίας Σπυρίδωνα, λαμβάνοντας παράλληλα το οφίκιο του αρχιμανδρίτη.

Ως πρωτοσύγκελος της ιεράς Μητρόπολης Κεφαλληνίας υπηρέτησε από το 1998 έως τις 26 Μαΐου 2015, οπότε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε μητροπολίτη Κεφαλληνίας, με 69 ψήφους σε σύνολο 76 ιεραρχών.

Η χειροτονία του αγαπητού στους Κεφαλλονίτες ιεράρχη έγινε στις 31 Μαΐου στον ασφυκτικά γεμάτο Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, ενώ λαοθάλασσα πιστών ετοιμαζόταν να τον υποδεχτεί στο νησί του στις 2 Ιουλίου για την ενθρόνισή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι αδελφός του μακαριστού μητροπολίτη Κεφαλληνίας είναι ο καθηγητής Αθανάσιος Φωκάς, που από το 2002 κατέχει την έδρα Μη Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης του πανεπιστημίου του Cambridge.

Ο λαμπρός Ελληνας μαθηματικός είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και επίτιμος διδάκτωρ σε πολλά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο.

Λαϊκό προσκύνημα

Το σκήνωμα του αειμνήστου μητροπολίτη Κεφαλληνίας έφτασε χθες στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Αργοστολίου, όπου θα παραμείνει σε λαϊκό προσκύνημα έως σήμερα το απόγευμα.

Στις 17.00 θα μεταφερθεί με πομπή στη Μονή του Αγίου Γερασίμου Ομαλών, όπου θα παραμείνει σε προσκύνημα μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι της Τετάρτης, οπότε θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία, προεξάρχοντος του μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Τη βαθιά της συγκίνηση για την «προς Κύριον εκδημίαν» του μητροπολίτη Κεφαλληνίας εξέφρασε η Εκκλησία της Ελλάδος, που όρισε τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό ως τοποτηρητή της χηρεύουσας μητρόπολης.

Keywords
Τυχαία Θέματα