Εκλεψαν (πάλι) «ομπρέλα» του Ζογγολόπουλου

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕκλεψαν (πάλι) «ομπρέλα» του ΖογγολόπουλουΠέμπτη, Ιούλιος 16, 2015 - 18:18

Από 40 έγιναν 39 (!) οι «Ομπρέλες» που κοσμούν την παραλία της Θεσσαλονίκης. Το περίφημο έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου έπεσε -άγνωστο πότε- θύμα βανδαλισμού.

Κάποιοι, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, αποφάσισαν να... παρέμβουν στην εντυπωσιακή εικαστική δημιουργία αρπάζοντας μία από τις συνολικά 40 ομπρέλες. Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που το πολυφωτογραφημένο γλυπτό από ανοξείδωτο χάλυβα παραποιείται.

Και στο παρελθόν μία από τις ομπρέλες είχε κλαπεί, ωστόσο όταν στο πλαίσιο ανάπλασης της παραλίας το έργο επανατοποθετήθηκε από το πλακόστρωτο όπου βρισκόταν αρχικά στο ύψος του νέου δημαρχείου, το χαμένο κομμάτι είχε αντικατασταθεί.

Οι... εχθροί της ομπρέλας ξαναχτύπησαν, με αποτέλεσμα το έργο τέχνης να είναι και πάλι «λειψό». Για την αποκατάστασή του, σύμφωνα με τον τεχνίτη Λεωνίδα Γκίκα, θα πρέπει να αποσπαστεί ακόμη μία από τις ομπρέλες προκειμένου να κατασκευαστεί το ακριβές αντίγραφό της.

«Υπάρχουν άριστοι τεχνίτες και στη Θεσσαλονίκη, που θα μπορούσαν να το κάνουν. Μπορεί να επισκευάσει τις ομπρέλες ακόμη και ο δήμος με το προσωπικό που διαθέτει» ανέφερε ο κ. Γκίκας, ο οποίος εμφανίστηκε επιπλέον πρόθυμος να συνεργαστεί και να καθοδηγήσει, χωρίς αμοιβή, τις εργασίες αποκατάστασης προκειμένου να γίνει σωστά η επισκευή. «Αυτό που επιθυμούμε είναι τα έργα του Ζογγολόπουλου να είναι άρτια. Είναι κρίμα αυτό που συμβαίνει» πρόσθεσε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα