Εκκληση για Χριστούγεννα με σβηστά τζάκια, λόγω αιθαλομίχλης

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕκκληση για Χριστούγεννα με σβηστά τζάκια, λόγω αιθαλομίχληςΠέμπτη, Δεκέμβριος 24, 2015 - 14:12

Μπορεί το αναμμένο τζάκι να στήνει ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό μέσα στο σπίτι, ειδικά τώρα στις γιορτές, ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συστήνει Χριστούγεννα χωρίς... τζάκια, εξαιτίας της αιθαλομίχλης. Οπως δημοσίευσε η «Espresso» χθες, οι επιστήμονες εκπέμπουν

SOS, καθώς τα αναμμένα τζάκια, σε συνδυασμό με την άπνοια και το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, έχουν ως αποτέλεσμα να καταγράφονται αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων.

Νέα ανακοίνωση

Το υπουργείο εξέδωσε νέα ανακοίνωση, με την οποία ζητά από τους πολίτες να αποφύγουν έως και αύριο, ανήμερα των Χριστουγέννων, τη χρήση τζακιών, θερμαστρών στέρεων καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας. Το γκριζοκίτρινο πέπλο της αιθαλομίχλης άρχισε να απλώνεται πάνω από την Αττική ήδη από την περασμένη Παρασκευή. Είναι ενδεικτικό ότι την Κυριακή και τη Δευτέρα οι μετρήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος έδειξαν αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (PM10), που ξεπέρασαν σε αρκετές περιπτώσεις κατά πολύ το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, όπως στα Λιόσια (103μg), στον Πειραιά (97μg) και στο Περιστέρι (95μg).

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων καπνού και άλλων ρύπων, που εισβάλλουν με ευκολία στον ανθρώπινο οργανισμό, παρατηρούνται τις βραδινές ώρες, όταν οι ξυλόσομπες και τα τζάκια δουλεύουν στο «φουλ».

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στους πολίτες και καλούν όσους χρησιμοποιούν εστίες καύσης ξύλου να καίνε αποκλειστικά καθαρό ξύλο και όχι κομμάτια από έπιπλα ή κάθε είδους πλαστικό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εκπομπή τοξικών αερίων.



Keywords
Τυχαία Θέματα